1001 nasvet za blogerje

Pišete blog, pa ni bralcev, ni komentarjev, ni klikov, ni zaslužka, ni več motiva, ni ničesar? Še ne pišete bloga, pa bi ga radi in se bojite, da ne bo bralcev, ne bo komentarjev, ne bo klikov, ne bo zaslužka in nekega dne tudi ne več motiva? Če se najdete tu notri, potem sledi nekaj manj kot 1001 nasvet, kako z blogom uspeti.

Zakaj sploh odpreti svoj lasten blog?

Nekateri sicer trdijo, da pišejo blog samo zase, vendar to smo že mnogokrat razčistili. Tak bloger se mora enostavno vsesti pred ogledalo, si pogledati v obraz in si stokrat ponoviti “Jaz sem eden navaden velik lažnivec“.

Potem so tisti, ki pišejo izključno zaradi zaslužka.

Takšne bloge prepoznamo po tem, da so okrašeni z oglasi kot božična jelka, zapisi so težko berljivi, ker so večinoma pisani za spletne iskalnike (SEO). Za takšne blogerje so običajni bralci, ki ne klikajo oglase, samo balast, štejejo samo zmedeni naključni obiskovalci, ki ne razumejo, da če kliknejo na oglas, dobi bloger od tega običajno 0,121 €. Žal se v tej vsoti skriva tudi razlog, zakaj pisanje bloga za denar nima smisla. Izkaže se namreč, da sistemi za oglaševanje, kot so pri nas Toboads ali Adpartner (trenutno še v beta fazi), ki plačujejo klike na oglas, prinesejo omembe vreden zaslužek ranga 100 € šele, ko gre število klikov na blogu v milijone, ker je enostavno razmerje med kliki na blog in kliki na oglas tako nizko. Pisati blog, ki recimo letno prinese milijon klikov pa je…no ja, poizkusite, pa boste videli kaj mislim (tu pride smeško). Seveda pa so ti sistemi oglaševanja fina zadeva za firme, ki to ponujajo, saj dobijo od vsakega klika več denarja kot bloger (oni jim pravijo založnik) in ker je založnikov veliko, se nabere soliden zaslužek (zrno na zrno palača, od enega samega zrna pa lahko tudi umreš od lakote).

Eden izmed bolj razumnih alibijev za pisanje bloga je tudi samopromocija (lahko tudi promocija firme). To je sicer zame prikrito oglaševanje, samo nihče ti ne more prepovedati, da se v življenju pač znajdeš, kakor najbolj veš in znaš. Postavljam strežnike, delam spletne strani, učim klavir, pleskam stanovanja. Vljudno vabljeni.

Zame osebno je moj blog nekaj podobnega kot toaletni prostori (po domače sekret) v hiši. Na blogu pač opravljam potrebo in ko me zagrabi, pišem. Le da je pri tovrstni potrebi zaželjeno, da te še kdo opazuje pri tem početju, ker sicer to nima smisla. Potrebe pa so različne, od kritike oblasti, razmišljanja kar tako (učeno rečeno kontemplacija v tri krasne), soljenje pameti drugim … In nenazadnje je fino pri lastnem blogu tudi to, da če ti prodajo nov avto s serijsko napako in s katerim imaš pol leta samo težave po raznih servisih, lahko prodajalca globoko namočiš in ko bo o tvoji kalvariji izvedelo 50.000 ljudi, potencialnih kupcev, se počutiš če že drugega ne enostavno dobro. Prodajalec pa slabo.

Kje odpreti blog?

Ko enkrat veš, zakaj bi sploh pisal blog, je naslednje vprašanje, kje ga odpreti. Tehnično je zadeva sicer enostavna, dilema pa kljub temu velika. Fino je, če imaš že na začetku neko družbo in bralce in to dobiš najlažje tako, da postaneš del neke domače blogerske skupnosti. Verjetno največja je Blogos na Siolu, potem so še recimo eDnevnik, štajerci prisegajo na Večer, ostali so pa meni nepoznani (rtvslo, žurnal24, 24ur flirt…) in glede na poznavanje blogosfere precej zanemarljivi ali pa tako zelo zaplankani, da se jih nikjer ne vidi.

Jaz osebno trenutno prisegam na wordpress.com, sploh odkar imam 3GB prostora za slike in ostalo kramo. In do sedaj še nikdar nisem naletel, da stran mojega bloga ne bi bila dosegljiva. Hvalijo se, da imajo sistem postavljen paralelno na treh lokacijah v ZDA, tako da je možnost izpada minimalna. Padli ruski sateliti ali kometi običajno zadevajo po eno lokacijo in ne vseh hkrati naenkrat.

O čem sploh pisati?

Ko imaš enkrat odprt blog in veš zakaj ga sploh pišeš, se pojavi vprašanje, o čem pisati? Tu nekega splošnega nasveta nimam, se pa praviloma izkaže, da je najbolje če pišeš o tem, kar res poznaš. Verjetno marsikdo razmišlja, da bi se postavil v kožo fiktivne osebe in si preprosto stvari izmišljeval. Samo to se odkrije slej ko prej in bralci bodo razočarani, če se bo izkazalo, da ženski blog piše v bistvu moški. Recimo predstavljajmo si, da je blogerka leta Morska v bistvu zares Morski? To izpade potem tako homoerotično, da na tak blog nikdar več ne klikneš.

Kaj je PR – Public Relations?

To je pa sedaj bistvo. Alfa in Omega vsega. Resno. Ker bloga ne pišemo zase, potrebujemo klike in bralce za tako imenovani blogerski libido, kar pomeni, da moramo blog promovirati in oglaševati na vse pretege, kolikor nam pač čas dopušča. Pri besedi Public Relations bi moral vsak bloger za trenutek obstati mirno, kot bi mu kdo omenil drugo najsvetejšo stvar na svetu.

Kot del načrtnega PR-a je potrebno redno puščati pametne in še bolje šaljive komentarje na drugih blogih, sploh najbolj obiskanih. Recimo dober komentar na Crnkovičevem blogu prinese hitro prek 200 klikov. Jonasovi bralci po mojih opažanjih ne klikajo na komentarje in tam nima smisla puščati sledi.

Izredno pomembno je tudi sodelovanje na bolj obiskanih forumih, le da so tam večinoma občutljivi na blogerje in linke na bloge (a začuda recimo ne na linke na komercialne strani) in je potrebno ubrati posebne metode. Najbolje je, da ne kopiraš direktno celotnega URLja do zapisa na blogu, ampak narediš povezavo na besedno zvezo, tako da bralec ne vidi, kam povezava pelje. Jaz imam zato vedno pri sebi kratko notepad datoteko z naslovom LINK.TXT v kateri je samo tole:

<a href="https://dronyx.wordpress.com/ZAPIS/">besedilo</a>

In potem v komentarjih ali forumih samo popravim link do zapisa in vnesem ustrezno besedilo.

Do pred kratkim sem imel v tem zapisu še (rel=”nofollow”), ker sem pač od nekje kodo skopiral in niti nisem vedel, kaj ta ukaz pomeni. Potem pa sem odkril, da je ta ukaz namenjen spletnemu iskalniku, da ko indeksira strani ne sledi povezavi, kar pa je zelo slabo. Namreč osnova blogerskega PRa je tudi tako imenovana SEO (search engine optimization), torej promocija bloga iskalnikom. Tudi to je cela znanost, ki je na internetu dobro dokumentirana, bistvo vsega pa je, kako iskalnik prepričati, da je moj blog pomembna spletna stran. in iskalniki med drugim kot pomembno stran štejejo tisto, na katero kaže čim več (rel=”please, please do follow”) povezav. Tu se skriva bistvo, zakaj bi se morali blogerji čim več navzkrižno linkati in kjer ima Zemantina tehnologija potencial.

Me lahko zaprejo, če pišem blog?

V bistvu težko, lahko pa plačaš drago odškodnino za tako imenovane duševne bolečine. Blog sicer formalno ni medij, žal pa ni tudi povsem izvzet iz obstoječih pravnih okvirjev. Večina blogerjev morda sicer misli, da je avtorsko delo zaščiteno šele, ko avtor nakaže nekaj tisočakov Uradu za intelektualno lastnino in morda še prijavi patent na patentni urad. Pa to ni res, ker avtorska pravica nastane takoj, torej avtorstvo nad tem zapisom že nastaja v trenutku, ko tole pišem in mi ni treba storiti ničesar. Če vi ta zapis kopirate in ga prodate recimo časopisu, vas bo moja ekipa pravnikov dobesedno zmlela v prah in boste v nekaj dneh ob vse premoženje.

Zdi se mi, da so še posebaj občutljivi nad avtorsko lastnino fotografi, pa čeprav večina njih ni ustvarila sama niti enega samega motiva. Če pa slučajno, ne daj bog, objaviš kakšno njihovo sliko na blogu, je pa takoj ogenj v strehi. Pri tem je zanimivo tudi to, da so nekateri fotografi celo srečni in ponosni, če objaviš kakšno njihovo fotko na blogu, spet drugi pa vložijo takoj odškodninsko tožbo.

Tudi ta tema je preobširna za namen tega zapisa, morda samo še to, da baje ni sporno skeniranje člankov ali slik iz časopisov, če to sodi v kontekst zapisa in služi namenu razjasnitve, o čem teče beseda (recimo ko Žurnal24 zamenja brata Šrot).

Tako, to je bil v bistvu samo nekaj daljši uvod in moj pogled na zadevo, kar pa sem želel v bistvu predstaviti v tem zapisu je zanimiva spletna stran, kjer se je nekdo zelo potrudil in napisal 101 nasvet za blogerje (101 blog tips). Kar sem na hitro preletel in kar poznam iz lastnih izkušenj bi dejal, da se z večino zapisanega lahko samo strinjam:

if you are not, start blogging today
write about something that you love
if you are serious about blogging buy your own domain
make sure your domain name is equal to your blog name
use a short and easy to remember name
use WordPress
use WordPress plugins
blog with consistency
write at least 5 posts a week

vir: dailyblogtips.com

naprej pa tule. In mimogrede, sam sem ob prebiranju nasvetov prišel do kar nekaj idej, ki jih sedaj na blogu že prakticiram. Recimo put an RSS subscription icon on every single page.

Preberi še:
Ali je B(L)OG medij by Onyx
Ko blogerji obmolknejo by Onyx
Tržnica by Onyx
Cirkus by Onyx
Profesionalni blogi by Onyx
Blogerske zvezdice by Onyx

Se želiš naročiti na blog?

Značke: ,

21 komentarjev to “1001 nasvet za blogerje”

 1. Ležalnik pika Com Says:

  Khm…mogoče samo en majhen nasvet za tiste, ki bi se lotili pisanja bloga za zaslužek na internetu…hehe za 100€ rabiš samo 826 klikov po 0,121€. Toliko klikov dobimo na naših angleških straneh v recimo osmih dneh, pa obisk na vseh teh straneh skupaj najbrž ne poseka prav dosti obiska bloga dr.Onxy-a. In iz teh klikov ne dobimo 100€ ampak še manj. Tako da težava za nadobudne slovenske blogerske zaslužkarje ni v prenizki ceni na klik ampak v številu klikov.

  To (število klikov) pa je porazno (IMHO), 1. ker je premalo oglaševalcev in premalo raznovrstnih oglasov in 2. ker redni bralci bloga ne klikajo na oglase. Smo že enkrat pisali, da če narediš angleški blog o smrdljivem siru boš imel takoj zraven oglase za ta sir, za zamaške za nos in za vino ki se mu prilega. Pri nas pa boš imel verjetno oglas za BWin, mobitel ali pač nekaj kar se trenutno vrti v mreži.

  Kdo, ki išče smrdljiv sir, se bo nenadoma premislil in se odločil staviti na izid povratne tekme Barcelona – Machester :)?

 2. dronyx Says:

  Ležalnik, vse to zapisano drži in zato še vedno menim, da se dejansko na internetu da služiti denar, samo zato je potrebno pljuniti v roke in obnoviti znanje angleščine. Pri nas pač bloge berejo pretežno blogerji, ti pa žal ne klikajo na oglase. Ko pa bomo prišli na viši nivo zavedanja (prosto po dr. Drnovšku), pa bomo eden drugemu klikali na oglase in vsi na koncu obogateli (oziroma bankrotirali, če bomo vse na akr kliknemo tudi kupili). 🙂

 3. verzi Says:

  Klikali med sabo? S tem bi kopali sami sebi jamo. Oglaševalec plača oglas, da bo od njega kaj imel in če bi se blogarji med seboj klikali pač samo zaradi zaslužka bi kmalu izgubili še teh nekaj oglaševalcev, ki oglašujejo na internetu preko kontekstnih oglasov. Kdo pa bi sploh želel oglaševati, če od oglaševaslkih akcij ne bi imel nobene koristi? Delati je treba na prometu. Je pa res v Sloveniji težko kaj več zaslužiti, ker je pač Slovenija bolj mama deželica, hehe 😀

 4. sv3der Says:

  Slovenci smo eni veliki hudo naivni entuziasti, ki se prekleto radi oziramo k sosedom, le da nas sosedi nimajo za nemar 😦

  Mislim, da RESNO prezivljanje samo z blogom je vse prej kot enostavno in lahko. Vse zvezde, ki sluzjo na ta racun, so se dokopale do tega statusa ali z ze prejsnjo slavo (VIPjevci, ki jih je pri nas malo oz. enako Jonas, Crni in Betkin Mirko) ali z resnicno odlicno najveckrat strokovno vsebino.

  Kot sem prebral in bil poucen ti tuji avtorji sluzijo z ne google ads oglasi pac pa ‘individualnimi’. Pozor govorim o onih, ki jim res ni potrebno poceti drugega in niso v nobeni pogodbeni odvisnosti s komerkoli a la nasi hisni. Pri nas v Slo je taksnih hudicevo malo, pravzaprav si upam trditi, da ni dobrega strokovnega bloga 😦

  Ne vem pa koliko poleg hisnega honorarja dobita nasa dva najvecja VIP blogerja (Crni nedvomno poleg blogosovega honorarja tudi Dnevnikov in Janin?- ampak to kar pocne, IMHO mogoce ravno ni bistvo bloganja, ali pac?0 in ravno zato tezko trdim, da se prezivlja z bloganjem).

  Neznanka mi je Had (prav cudno je, da se ze ni oglasil s svojim komentarjem), ki ima hudo in IMHO precej agresivno nastrojen blog.

  Jest pisem, ker mi je fajn pisat in se bolje brati kaksne komentarje in tako debatirati. Prezivljam se z drugimi stvarmi, …

  -sv3

 5. dronyx Says:

  verzi: To glede klikanja je bilo mišljeno kot šala. Poznam, kako delujejo kontekstualni oglasi in glede na našo majhnost mislim da to pri nas nima neke perspektive. Vsaj ne za blogerje. Škoda se mi samo zdi, da se blogerji nismo spsoobnio povezati skupaj tako, da bi lahko sami nastopili nasproti Oglaševalcem, ker bi bil učinek neprimerno večji. Če drugega ne, bi z oglasi lahko zaslužili vsaj za nekaj dobrih zabav na leto. Tako pa služijo na naš račun drugi.

  sv3der: Jaz osebno mislim, da se bo dalo tudi pri nas nekoč z blogom in individualnimi oglasi (ko greš do Oglaševalca in prosiš za prispevek) zaslužiti solidno žepnino. Imam pa namen enkrat v prihodnje to stestirati, kakšen bo odziv Oglaševalcev.

  In Had meni ni neznanka, pa še nekateri drugi tudi ne, ki z blogom zaslužijo po moje bistveno več, kot to občasno priznajo. Takega bloga ne pišeš za lastno zabavo.

 6. sparkica Says:

  Hvala za tole… 🙂 Malo sem spimpala in (s)twikala svoj blog po “tvojih” nasvetih… Ni slabo, ni slabo 🙂 Zdaj sem še raje sama svoj obiskovalec :mrgreen:

  Mimogrede, Hadov blog ni zame nič posebnega, naj ga kar ima 🙂 In pe(j)neze tudi.

 7. ZigaK Says:

  Jst pišem moj blog samo zase.

 8. dronyx Says:

  sparkica: Nisi upoštevala nasveta številka 20. put a link on your signature, ker brez tega ni klikov tistih, ki berejo komentarje.

  ZigaK, jaz pišem tudi samo zase, je pa v redu, če še kdo drug kaj prebere. Po moje gre za podoben občutek kot pri najstnicah, ko se jim zdi fino, če se tipčki za njimi ozirajo in mižikajo. Tista, za katero se nobeden ne ozre, pa hitro postane zamorjena in depresivna. 😉

 9. sparkica Says:

  hja, nezlinkano ime je bolj nesrečen slučaj kot namerno dejanje 🙂 mogoče bo tokrat boljše 🙂

 10. sparkica Says:

  Očitno ne smem ostat prijavljena v wordpress, ko komentiram drugje?! 🙂 To bi lahko dodal v nasvete 🙂

 11. sparkica Says:

  buča sem 🙂 Popravek prejšnjega komentarja: v profilu nisem imela nastavljene spletne strani, zdaj ga imam in sem lahko tudi prijavljena med komentiranjem… saj ne, da bi koga to zanimalo 😈 :mrgreen:

  prej pozabila omeniti… dober primer: blog = najstnica 🙂

 12. dronyx Says:

  He, he, tudi profesor dr. Onyx tega ni vedel in sem šele sedalj opazil, da če sem prijavljen v wordpress, potem ni linka. Hvala za “tip of the day”, grem takoj popravljati nastavitve. Recimo temu nasvet številka 102. 😉

 13. sv3der Says:

  @dronyx: seveda, ampak pravis zepnino 😉 jaz govorim o prezivljanju. To kar si napisal o Hadu je vec kot ocitno, saj se tip trudi in prav je, da je placan za trud. Zanima me le ali je to njegov edini vir dohodka, hmm, najbrz ni ne?

  @sparkica: ravno ZATO. Ampak saj tudi jaz za denar delam stvari, ki mi niso zanimive, pa se marsikomu tudi ne 😉

  -sv3

 14. niko Says:

  No, v komentarjih imaš še vedno nofollow 🙂

 15. wisehat79 Says:

  Zanimiv članek, vendar se bolj strinjam z ležalnikom, tudi sam sem preizkusil razlike med našim in tujim trgom. Če si na netu tudi za to, da boš služil denar z oglaševanjem in partnerskimi programi, je realen zaslužek hitrejši in boljši na tujem trgu.
  Vsekakor pa to ne pomeni, da se nam ne bi izplačalo delati poslov na spletu, le angleščine se je potrebno lotiti z večih koncev hkrati.

  Sam se tega ponovno lotevam z novimi taktikami in izkušnje prelivam v slovenščini tule, upam, da bo komu kaj pomagalo 🙂

  http://wp.me/pEZ9Z-H

 16. mikstone Says:

  jaz pišem dva bloga na WordPress-u, oba bloga sta že nekaj časa v vrhu po obisku, v povprečju 5000 dnevno v decembru, pa nikjer nobene ponudbe za oglase, haha, ni kruha v blogiranju !!!

 17. dronyx Says:

  @mikstone: Saj ponavadi tudi prostitutke ne pridejo kar samo od sebe k tebi na dom, ampak jih moraš ti poiskati. Verjetno je nekaj podobnega tudi z oglaševanjem. Si poskusil kontaktirati že koga? Imaš bloge, ki privabljajo določen tržni segment ljudi, ki bi bil zanimiv za oglaševalce?

 18. mikstone Says:

  nikogar nisem kontaktiral, ker po pravici povedano nikogar ne poznam, internet je zame nov svet, razen da sem pred letom začel pisat prvi blog,, drugega ne obvladam, kar se neta in compa tiče.
  Kakšen pameten nasvet-konkreten za spremembo, splošnih floskul sem se nažrl, povejo mi pa nič, morda v laičnem jeziku…..?
  Pozabi, najraje bi skenslal bloge in nikoli več sedel za comp,
  samo čas zapravljam, z bedarijami, življenje je zunaj, ne za tem ekranom!

 19. dronyx Says:

  @mikstone: Kar se tiče neposrednega zaslužka na internetu jaz lahko o tem pišem, nasvete pa težko dajem, ker nisem zaslužil še niti centa (nasvete pišem po sistemu – če se na nekaj spoznaš, potem to delaš, če pa se ne spoznaš, pa lahko še vedno učiš druge). 🙂

  Kakor sem razbral iz zapisov imaš ambicijo izdati knjigo (knjige?) in tu je blog lahko predvsem brezplačna reklama, hkrati pa dobiš tudi osnovno povratno informacijo, kakšno je zanimanje za vsebino. Knjige se namreč ne prodajajo same. Seveda pa ne smeš na blogu objaviti preveč, ker potem izgubiš precej potencialnih kupcev. Blog mora biti samo “teaser“, ne pa kar objavljena celotna vsebina knjige.

 20. mikstone Says:

  @dronyx : hvala

 21. Marta Says:

  pa bi služili

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: