Zakaj se filma ne bi dalo ponarediti?

V zadnji številki brezplačnika o filmu Premiera se je urednik nagajivo pošalil z medijskim inšpektorjem, ko je dal naslov uvodnika „Remake ali…“ po vzoru Crnkovičevega „I feel politics“. Le da gre tu za malo trši miselni oreh medijskemu inšpektorju, ker baje nimamo izraza v slovenščini za remake (filma) in zato (kao) inšpektor ne more napisati položnice.

Kako ne? Kaj pa beseda PONAREDITI (po vzoru recimo ponastaviti)? Meni zveni beseda odlično. Recimo: „Marko Naberšnik bo še letos ponaredil Kubrikovo Odisejo 2001 v vesolju“ ali pa „Ponaredek Hitchcockovega Pscyha ne dosega originala“.

Resda se beseda ponarediti uporablja pogovorno (med neintelektualci in na podeželju) tudi za falsifikate, recimo nekdo ponaredi denar, vendar vsi jeziki poznajo precej besed, ki imajo več pomenov in se nihče s tem pretirano ne obremenjuje.

Recimo, vzemimo za primer angleško besedo SNATCH za katero pri nas mnogi še vedno mislijo, da res pomeni pljuni in jo stisni. 

Vendar za prave angleže, recimo za nekoga, ki v baru opazuje plesalke na drogu, bo verjetno prva asociacija vulgarna uporaba za ženske genitalije, ki pa se jim po angleško reče tudi cunt, puss, pussy, slit, twat in tako dalje. Skratka ne nujno ravno snatch. Ampak beseda snatch lahko pomeni tudi drobec, ugrabitev, ujeti z rokami, šavsniti, pa verjetno še kaj. In s tem ni nič narobe, angleži so očitno na dovolj visokem intelektualnem nivoju, da iz stavčne forme razberejo, kaj snatch pomeni v danem primeru.

Torej REMAKE=PONAREDEK. Prav?

2 komentarja to “Zakaj se filma ne bi dalo ponarediti?”

  1. chef Says:

    Predelava!

  2. pijanec Says:

    Predelava je boljši predlog ja.

    Ponaredek me vedno spomni na falsifikacijo, samo jaz sem s podeželja 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: