Nacionalna (Metabaza hiperpovezav)

Hiperpovezave (hyperlinks) so ena izmed ključnih funkcionalnosti svetovnega spleta oziroma opisnega jezika HTML, na podlagi katerega so narejene spletne strani. Omogočajo namreč preprosto navigacijo v spletnem brskalniku, preskakovanje med stranmi in podobno.

Na drugi strani recimo v časopisih, na TV ali radiju kaj takega (še) ne obstaja. Problem pa se pojavi, ko se želijo tradicionalni mediji sklicevati na neko spletno stran na internetu. Namreč usmetritev na neko mesto na spletu, pa naj bo to statična spletna stran, stran na forumu, blog ali filmček na youtubu, pomeni zapis polnega spletnega naslova (url), ki je običajno nekaj zelo dolgega, težko berljivega in nezapomnljivega v smislu:

http;//www.moja-prva-spletna- stran.com/seznam_strani/moja_mapa/ 1056/index.php?ID=KorenOd212

Rad bi videl junaka, ki gre takšna dolga čreva res pretipkavat iz časopisa v priljubljeni spletni brskalnik. Pa zgornji naslov verjetno po dolžini sodi še med krajše primerke. Meni osebno kaj takega ne pride niti na misel, res pa je, da je zame med drugim značilna tudi lenoba (kot eden izmed tradicionalnih smrtnih grehov). In take zapise srečujem čedalje pogosteje v raznih tiskanih medijih. Na TV in radiju pa bolj poredko, ker bi si verjetno spikerji polomili jezike.

Sedaj pa k bistvu ideje.

Ko sem razmišljal, kako začasno rešiti ta hyper prepad med klasičnimi mediji in internetom za obdobje, dokler ne bodo klasični mediji dokončno propadli, se mi je zdela še najboljša možnost ta, da bi nek študent na hitro postavil neko zelo preprosto spletno stran špartanskega izgleda, ki bi izgledala tako kot spletni iskalnik in bi imela čim krajši spletni naslov (tipa go.si – whois lookup pravi, da je to še prosto). Na strani bi bilo samo klasično vnosno polje ter gumb GO (Pojdi) in nič drugega (razen reklam jasno – študentje morajo nenazadnje tudi jesti, piti in se veselo množiti).

Potem daš samo resnim tiskanim medijem (časopisom), TV postajam in radijem pravico (uporabniško ime in geslo), da lahko v to spletno stran vnašajo KODE in URL (link po domače). V tradicionalnem mediju potem objavijo recimo samo nekaj v smislu Link: ONYX666 in ko potem jaz to vpišem in kliknem GO, se mi potem odpre spletna stran, ki se skriva za to kodo.

Pričakujem preveč? 

4 komentarji to “Nacionalna (Metabaza hiperpovezav)”

 1. jaKa Says:

  emmm, tinyurl?

 2. chef Says:

  Hehe, razvij zadevo, pa si zmagal.

  Jaz pa res kar nervozen ratam, ko v naš cajteng ne more ušunjat hyperlinka 👿

 3. dr. Onyx Says:

  jaKa: Zanimiva zadeva. Dokaz več, da ideja ni čisto neumna.
  chef: To je za pol ure dela in mi ne predstavlja nekega resnega izziva. Poleg tega že dolgo nisem več študent.

 4. Ležalnik pika Com Says:

  Že sam tinyurl ima danes kak milijon klonov 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: