Draginja

Trgovci so morda res krivi za precej podražitev, za čisto vse pa sigurno ne. Tako zadnjič doma debelo pogledam plastično vrečko, v kateri so bile tri glavice čebule povprečne velikosti in na njej cena samo nekaj centov manj kot tri evre. In skoraj da se mi orosijo oči, pa ne od čebule, ampak od cene.

Kako za vraga je lahko ena navadna čebula postala tako draga? Skoraj evro na glavo? Toliko pa sem poljedelca da vem, kako čebula zraste iz zemlje in za tako ceno jaz gojim celo življenje samo še čebulo. Kupim nekaj hektarjev rodovitne zemlje v Prlekiji, se zapeljem v semenarno po seme oziroma kakorkoli se že reče malim čebulicam, ki jih spomladi posadiš na njivi in potem jeseni, če bo letina rodovitna, sem že eden najbogatejših slovencev.  Čebulni tajkun dr. Onyx. Človek, ki je imperij zgradil na čebuli.

Ampak potem pogledam malo podrobneje nalepko s ceno in piše, da gre za česen, čeprav je v vrečki čebula. Torej je nekdo (vem kdo) spet napačno pritisnil številko zelenjave na samopostrežni tehtnici in se zmotil v svojo škodo, ker je čebula precej cenejša od česna. Recimo deset krat cenejša.

vaga.jpg

Meni pa se sedaj postavlja neprijetno vprašanje. Če se pri tehtanju zelenjave lahko zmotiš v svojo škodo in to seveda na blagajni nihče ne opazi, potem verjetno obstajajo tudi ljudje, ki uberejo obratno pot. Da se “zmotijo” v škodo recimo trgovca.

Kako to počnejo je sicer stvar domišlije, na hitro pa mi pade na misel vsaj nekaj možnih načinov. Morda naložijo v plastično vrečko zelenjavo, jo previdno položijo na tehtnico in potem z roko držijo vrečko, da je sila teže manjša in s tem tudi cena kupljene zelenjave. Ali pa stehtajo sadje, potem pa v vrečko naložijo še par bonus komadov, o katerih tehtnica ne ve nič. Ali pa recimo v vrečko naložijo pomaranče prve kvalitete, pritisnejo pa številko za pomaranče druge kvalitete. Ali še bolje, kupijo drage klementine in pritisnejo številko za pomaranče. 

Če jih trgovke slučajno ujamejo (verjetnost je sicer ena proti tisoč) se pa izgovorijo: „Joj gospa, se opravičujem, ampak to že ves čas počnem, pa me niso še nikdar ujeli.“

Sem pa že večkrat študiral, zakaj kakšen trgovec na podoben način, kot so narejeni samopostrežni oddelki s sadjem in zelenjavo, ne odpre tudi samopostrežne mesnice. Kupec obleče krvavo rdečo belo haljo, vzame nabrušen mesarski nož, žago za kosti in sekiro, iz kavlja sname pol prašiča ali teleta in si sam nareže zrezke ali razreže kosti za juho. Če se bodo že znebili prodajalk, zakaj se ne bi še mesarjev?

Bonus “tip of the day”:
Ker sem ravno omenil čebulo. Sam sem dolgo časa študiral, kako rešiti problem solznih oči pri rezanju čebule. Po dolgih mesecih tavanja (plavanja) v temi, me je naenkrat prešinila genialna ideja. Plavalna očala. Več pa ne povem. Že tako sem izdal preveč (obstajajo pa tudi še bolj primitivni načini – sploh tista z rezanjem čebule pod vodo je utopična).

plavalna_ocala.jpg

Popravek:
V primeru, da sem vam kljub uporabi plavalnih očal pri rezanju čebule še vedno solzijo oči, potem priporočam še trik z potapljaško masko:


vir: gosportsspex.co.uk

10 komentarjev to “Draginja”

 1. Dinozaver Says:

  Obratna pot od tehtanja v korist kupca je tista, ko se prodajalec-tehtalec zmoti v korist delodajalca. Kar se precej redno dogaja, saj, recimo, tri sorte istega sadja kar kličejo po tem. Če imajo še čudna tuja imena, ki jih kupec ne zna niti prav prebrati in si jih zapomniti na poti od zalogovnika do tehtnice, je vse skupaj še lažje. In prodajalec-tehtalec lahko seveda tudi doda kak dekagram svoje teže za dobro vago, ko tako urno tehta in pakira. Pravzaprav se čudim, da sploh še kje pustijo kupcem, da si sami stehtajo sadje in zelenjavo.

 2. mimmy Says:

  Verjetno zato, ker je izguba denarja z nepoštenimi kupci manjša kot znesek za še enega zaposlenega.

 3. chef Says:

  Jaz sem enkrat zanalašč goljufal, da bi videl, če gre skozi. Kupil sem tadraga jabolka, zaračunal sem si pa tapoceni.
  Fora je pa v tem, da sem takrat plačal na račun podjetja, haha, pol evra je prišparala firma z nekaj milijoni evrov prometa letno.

 4. dronyx Says:

  chef, ne vem če se zavedaš, ampak trenutno spet potekajo kriminalistične preiskave po celi Sloveniji. Imaš sicer srečo, da so sedaj na tapeti velike ribe (tajkunčiči), samo enkrat bodo udarili tudi po tistih sardonih, ki goljufajo pri sadju in zelenjavi. Svetujem ti, da si podrobno prebereš 217. člen KZ-ja, zlasti prvi in tretji odstavek. Glede na to, da si povzročil majhno premožensko škodo, verjetno več kot na leto zapora ne smeš računati.

 5. kai Says:

  Onyx, morda te bo tole šokiralo, vendar ti bom vseeno napisala. Oči se ti solzijo ob lupljenju čebule zaradi vohanja le-nje. Plavalna očala ti pri tem ne bodo pomagala. Pomaga pa dihanje skozi usta, ker ni tako dražeče, ker usta niso tako polna teh nekih čutnic al neki tacga. Ali pa ne dihaj men lupljenjem 🙂

 6. Centrifuzija Says:

  Malce sem zanemarila tale tvoj blog .. sorry. No, ampak sedaj pa imam eno pripombo. Tole s tehtanjem in hkratnim držanjem vrečke se meni ni obneslo. Tehtnice so namreč jako občutljive, moja rokica pa ni dovolj mirna. Za zdaj sem bila poštena. Bom pa kmalu (ob kakšnih novih podražitvah) počasi začela prakticirati ostale tehnike. Kakšno jabko bom šele po tehtanju dala v vrečko ali pa se bom “zmotila” pri cifrah za paprike, solate in podobne reči, ki jih ponujajo v večih različnih variantah.

 7. dr. Onyx Says:

  kai: Morda te bo tole spravilo v smeh, ampak nekaj časa sem rezal čebulo z potapljaško masko, ampak se je izkazalo za nepraktično. Tako da sem se zgoraj malo napačno izrazil. Torej namesto plavalna očala je odgovor potapljaška maska.

 8. gregor Says:

  Plavalna očala ne bodo pomagala: solziti se začneš zaradi hlapov, ki ti gredo v nos … torej bo ščipalka za nos bolj pomagala … če ne pa skafander 😀

 9. kai Says:

  onyx: priznam, spravilo me je v smeh. Zaenkrat samo enkrat. Če se bo smeh pojavljal serijsko, se vsekakor javim.

  hehehehe.

 10. Pe-tra Says:

  Rešitev;-)
  http://www.rtvslo.si/zabava/modload.php?&c_mod=rnews&op=sections&func=read&c_menu=4&c_id=31939&tokens=gensko+spremenjena+%C4%8Debula

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: