Pogajanja uspela, povišanja plač ne bo

Kot vse kaže, ne bo nič od obljubljenega pol milijona delavcev v oranžnih pelerinah na cesti. Pogajalcem na delojemalski strani je očitno uspelo to, kar so delodajalci ves čas govorili, da je praktično nemogoče. Plače se bodo povečale in uskladile z inflacijo tako v javnem, kot tudi v zasebnem sektorju. Na obeh straneh so čudežno z pogajanji zadovoljni, inflacijske spirale in množičnega zapiranja tovarn ne bo.

Sam sem kot vedno pri teh rečeh malce skeptičen. Takšne dogovore se da namreč uresničiti tudi tako, da se masa za plače dejansko ne poveča kaj dosti ali pa sploh nič. Se pa na račun povečanja osnovne plače zmanjša variabilni del plače, uspešnosti, potne stroške in podobno, nekaj delavcev se odpusti, ostalim pa poveča norme in smo spet na istem. Trikov  je kolikor hočeš. Samo stvar domišlije.

Je pa tu tudi na mestu vprašanje, ali bodo dejansko povečali plače zaposlenim res vsi delodajalci, ki so k temu zavezani in kdo to sploh nadzira? Namreč v čem je tu problem…

V velikih podjetjih in večjem delu javne uprave imajo organizirane razne pravne službe, kjer skrbno spremljajo vse spremembe raznih kolektivnih pogodb in zakonodaje ter jih potem tudi implementirajo v svoje poslovno okolje.

Kaj pa v manjših podjetjih z nekaj zaposlenimi, kjer takšnih služb ni?

V takih podjetjih po moje delavci niti ne vedo, ali so do povečanja sploh upravičeni, kdo se v resnici pogaja in v čigavem imenu ter ali so takšni dogovori zavezujoči tudi za njih? Delodajalec lahko preprosto spregleda ali pa nenazadnje namerno prezre in ignorira dogovrjene spremebe in uskladitve plač. Morda marsikje delavci tega niti ne bi opazili. Poleg tega se zaposleni v takem podjetju večinoma ne upajo ugovarjati, ker jim v takem primeru samo zaželijo veliko sreče in jih pospremijo do vrat.

To, da je tako dogovrjeno povečanje plač verjetno tudi iztožljivo, je v teh primerih slaba tolažba.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: