Volilni drobižek

Kdor ne bi poznal siceršnje konstalacije na našem političnem nebu in bi samo v zadnjem času spremljal poročila, bi po mojem zelo težko ugotovil, katere stranke trenutno tvorijo vladajočo koalicijo in kdo sodi v opozicijo.

Očitno je, da se hitro bližajo jesenske državnozborske volitve in še zlasti je čutiti nemir v treh najmanjših koalicijskih parlamentarnih strankah. Desusu, SLS in Novi Sloveniji. Javnomnenske ankete jim že dolgo ne obetajo nič dobrega in vox populi kaže, da se vse tri vrtijo vedno nekje na meji 4% praga vstopa v parlament ali so celo pod njim. In mislim da je tudi njim jasno, da je pred volitvami bistveno lažje nastopati in nagovarjati volilce iz pozicije opozicije, kot pa iz pozicije pozicije. Ker nenazadnje ljudje v povprečju vedno raje poslušajo kritiko vladajoče oblasti, kot pa njeno hvalo.

Tako se je zadnji mesec na naši politični sceni kot kaže že začela paritvena sezona in prvaki manjših strank si masovno podajajo kljuke svojih spalnic.

Najprej sta se kot kaže ovohala Zares in As, kjer je, če me spomin ne vara, prišlo že do prve prave združitve. Ali je šlo v tem primeru res za gorečo ljubezensko fuzijo, ali morda celo incest (nekateri namigujejo, da naj bi bil As že tako ali tako politični otrok LDSa, ki je potem Zares razpadel), ne vem. Glede na to, da je eden od akterjev te združitve tudi znani režiser skritih kamer Franci Kek, pa gre morda v tem primeru samo za drugi del sage, ki jo začel z dr. Arturjem Šternom na predsedniških volitvah 2007. Pri čemer ga moram na tem mestu javno spomniti, da nam je še vedno dolžan obljubljen dokumentarec. Močno upam, da je že v postprodukciji in da bo zdaj zdaj na sporedu kinematografov.

Kdo vse bo na koncu pristal v objemu zelo aktivne SLS trenutno tudi še ne vem. Možno je celo, da bo šlo na koncu za četvorček v obliki SLS, SMS, Desus in Lipa. Je pa dejstvo, da bi tak četvorček lahko nagovoril praktično 80 % volilnega telesa, če aritmetično počez seštejemo vse upokojence, mlade, kmete, tajkune in nacionalno zavedne Slovence ter odštejemo zaprisežene levičarje in desničarje.

Kot vse kaže, pa bo v tem paritvenem obdobju še najtežje tistim strankam, ki ne zagovarjajo odnosov pred poroko in se zavzemajo za vzdržnost ali pa so že v zvezi z dominantnim partnerjem, ki jim pobere večino volilnih glasov. Samo tu gre potem za klasično Shakespearovsko dilemo, ali moralna načela ali skozi šivankino uho zopet nekako priti v parlament.

Če bi bil obsojen na usmrtitev iz usmiljenja na električnem stolu in bi me povprašali za poslednjo željo, bi bil moj odgovor nedvoumen. Zaželel bi si, da bi lahko nastopil kot gostujoči politični analitik v Voduškovem Vročem stolu na nacionalni RTV. Samo to … in še en Happy meal iz Mc’ Donaldsa.

Potem pa lahko električni stol.

One Response to “Volilni drobižek”

  1. chef Says:

    Če bi šel na Vroči stol, sploh ne bi bilo treba vklopiti električnega!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: