Kaj z delnicami Triglava?

To nedeljo nas na voliščih poleg vprašanja, kaj narediti z Danilom Turkom in Lojzetom Peterletom, čaka še vprašanje, kaj narediti z Zavarovalnico Triglav. Natančneje, ali naj Kapitalska družba (KAD) postane lastnica 35% deleža zavarovalnice ali pa naj še naprej ostane samo skrbnica teh delnic. In kot je to že običajno pri takšnih referendumih, večina pojma nima, zakaj pri tem sploh gre in kakšen je pravilni odgovor na zastavljeno referendumsko vprašanje.

Sam sem bil pred kakšnim desetletjem krajše obdobje zaposlen tudi v Zavarovalnici Triglav in spomnim se, da je bilo to vprašanje v drugačni obliki aktualno že takrat. Torej v celem desetletju se na tem področju očitno ni zgodilo nič in je sedaj po vseh teh letih zadeva prepuščena ubogim volilcem v odločanje, ali naj se dokončno odloči, kaj končno storiti s temi denicami, ali pa naj se z odločitvijo še počaka. Morda še kakšno desetletje.

Nekje leta 1998 se je tudi s pomočjo najete delovne sile v računalniški program vnašalo vse stare zavarovalne police iz arhivov, ki so bile večinoma samo v papirni obliki. In če sem to početje takrat pravilno razumel je šlo za to, da bi se ugotovilo, koliko premij je vplačal kateri izmed zavarovancev, ker bi potem v takšnem deležu zavarovanci dobili delež na lastništvu. In zavarovanci niso bili samo fizične osebe, ampak tudi velike firme, ki jim je bilo očitno v interesu, da bi prišle na lahek način do lastništva zavarovalnice. Orodje za to pa predvidevam politika in sposobnost lobiranja.

Meni zanimivo pri vsem tem je, da se, če me spomin ne vara, ni vnašalo tudi realiziranih škodnih primerov (se opravičujem, če izraz ni pravi). Ker pri zavarovalnici ne gre samo za vplačila premij. Zavarovalnice služijo kritju rizikov in izplačujejo tudi škode, del razlike pa se nameni za rezevracije. Če popišeš samo vplačane premije, se lahko teoretično zgodi, da postane pomemben delničar neka firma, ki je pod črto prinesla zavarovalnici več stroškov v obliki izplačila škode, kot pa je bilo vplačanih premij.

Ves ta čas pa se mi poraja vprašanje, od kje ideja, da bi morali (oziroma imeli kar pravico) zavarovanci postati lastniki zavarovalnice z (brezplačno) razdelitvijo delnic? Zakaj po tej isti logiki ne bi imeli tudi vsi tisti, ki so vrsto let telefonirali prek Telekomovih kablov tudi pravico, da postanejo solastniki firme premosorazmerno z deležem telefonskih računov, ki so jih plačevali? Enako velja za elektro podjetja, banke in še vrsto drugih poslovnih subjektov, ki so se privatizirali ali pa se še bodo.

V čem je ravno zavarovalnica tako drugačna od ostalih naštetih?

In da ne pozabim. Pravilni odogovor na zastavljeno referendumsko vprašanje se glasi … nimam pojma. Zastonj na takšna vprašanja ne mislim odgovarjati, sploh pa ne v nedeljo, na Gospodov dan.

Podobne teme:
Delnice Triglava si v nedeljo ne morete priglasovati

8 komentarjev to “Kaj z delnicami Triglava?”

 1. Ležalnik pika Com Says:

  Yep. Po tej logiki bi lahko zahteval tudi del cest, železnic in podobno, samo spravljat je treba račune. In če gremo še dlje, zakaj nebi zahteval par delnic Špara v katerem kupujem 😀

 2. Dejan Kaloh Says:

  Hm, sem včeraj gledal debato med Bajukom in tistim državnim svetnikom, dobra sta se dajala. Tako dobro, da še danes ne vem, ali je za ali proti pravilen odgovor… 🙂

 3. blogar Says:

  proti proti 😉 naj se še mal nategujejo, zato jih pa plačujemo

 4. nada Says:

  A si zamisliš koliko bo zmešnjav z vsemi tistimi (danes pokojnimi) ki so Triglavu plačevali premije za vsa mogoča zavarovanja 30 let?
  Ali pa so mislili dat delnico samo šolarjem,dijakom,študentom…..kdo je pravzaprav upravičen do delnice ? tisti ki so plačevali od kaska, vikenda, živjenskega……ali novodobni plačniki skladom ? Jaz sploh ne razumem…zato bom kar proti, pa penzija gor ali pa dol.

 5. chef Says:

  Jaz bom proti!

  A niso obljubljali, da bodo državo potegnili iz podjetij?

 6. dr. Onyx Says:

  Včeraj sem dobil zgibanko Urada za informiranje in se opravičujem za dezinformacije zgoraj. Če tekst na zgibanki pravilno razumem, se je (že) ločeno obravnavalo pravne osebe (firme) in fizične osebe. Pravne osebe so lahko po letu 2001 odkupile delež v zavarovalnice po ocenjeni vrednosti (tu je trik razlika med ocenjeno in tržno, he, he…), takrat si je domnevam tudi vodstvo z bančnimi krediti kupilo kakšno delnico. He, he, he… Na zaposlene so, zopet domnevam, pozabili in jim niso ponudili dela zavarovalnice v odkup pod enakimi pogoji…he, he, he

  Problem so sedaj samo še fizične osebe in MILIJARDA EVROV. Če delim milijardo z recimo 700.000 potencialnimi upravičenci, sem dobil 1400 €. Opa, lepa vsota. Samo kako to pravično razdeliti? He, he, he…

 7. ZigaK Says:

  Jaz bom pustil prazno.
  Ne morejo tako zahtevnega vprašanja name obesit. Volivci odločamo o tem kdo ima lepšo prečko, ne pa kdo bo pobral milijardo €!

 8. rockstar1707 Says:

  @ZigaK

  Se kar strinjam. Pa to ni samo v tem primeru. Ze pri nekaterih drugih referendumih je bilo podobno. Meni se to zdi prelaganje odgovornosti na volivce in do neke mere dokaz nesposobnosti resevanja problemov politikov.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: