Priljubljenih sedem

Kar se tiče mojega odnosa do religije, sam sebe uvrščam med tako imenovane levosredinske zmerne ateiste. To pomeni, da ne verjamem v institucionaliziranega boga, ki mu je nekdo vzel mero in ga ogradil z nekimi dogmami, a dopuščam možnost kreativne evolucije.

Zato se običajnih religioznih obredov ne udeležujem, namesto tega pa imam nedeljske dopoldneve nekako tradicionalno rezervirane za poslušanje koncertnih DVD-jev, sploh če je vreme deževno in ni primerno za kakšen daljši jutranji sprehod. V večnamenski dnevni sobi imam nekakšno vitrino, reprezentančni izdelek Poljske pohištvene industrije iz cenene prešane iverke, ki po nekaj letih praktično že razpada. Ta vitrina je namenjena samo multimediji in zgornje dve polički zasedajo koncertni DVD-ji. Vsega skupaj kakih 25 primerkov.

Sam sem se večkrat spraševal, zakaj obstaja na policah raznih trgovin z multimedijo dokaj pestra izbira tovrstnega video gradiva, medtem ko je na drugi strani izjemno težko najti nekatere dobre koncertne DVD-je v videotekah. Pa sem se malo pozanimal in očitno je problem v zvezi z avtorskimi pravicami. Namreč videoteka mora imeti pogodbo z izdajateljem DVD-ja in potem plačuje nek pavšal za vsako izposojo, podobno kot plačujejo radijske postaje za vsako predvajano skladbo. Torej zadeva ni tako enostavna, da lahko kot lastnik videoteke preprosto kupiš en izvod in ga potem poljubno izposojaš. Očitno pa veljajo za koncertne DVD-je neka drugačna pravila kot za filme.

Tole je seznam mojih trenutnih priljubljenih sedem, kot so zloženi po vrsti na polički.

Robbia Williamsa sem imel priložnost poslušati v živo lansko poletje na Nep stadionu v Budimpešti in po tistem se je avtomatično preselil na prvo mesto. Koncert začne tako, da visi privezan za noge v zraku z glavo navzdol in nagovori publiko „Good evening Knebworth, my name is R.W., this is my band and for the next two hours, your ass is mine.“ Če drži podatek na ovitku, si je ta koncert v treh dneh ogledalo prek 300.000 ljudi.

williams_whatwedid.jpg
Robbie Williams
What we did last summer
Live at Knebworth park 2003

Na drugenm mestu je skupina, ki je zaznamovala konec 80 in začetek 90 let in je nizala na vrhuncu popularnosti hit za hitom. Skupino sem imel priložnost videti v živo na otoku sredi Donave na Dunaju, v sklopu te turneje pa je nastal tudi posnetek v Tokiju. Ko zagledam koncertni DVD skupine GnR na polici trgovine, dobim vedno manjši potrošniški napad. Sem bil pa razočaran nad posnetkom koncerta iz Chichaga. Škandalozno zanič slika, ton pa nič boljši.

gunsnroses.jpg
Guns’n Roses
Use your illusion (I. in II.) world tour
Live in Tokyo 1992

Na tretjem mestu stari ata elektronske glasbe. Če vam je kateri izmed inštrumentalov, ki jih vrtijo po raznih radijskih postajah kot uvodne špice in napovednike zelo všeč, gre morda za njegov Oxygen ali Aero. Koncert v Poljski ladjedelnici v Gdansku je bil posvečen padcu komunističnega režima, ki se je nekako začel z aktivnostmi sindikata Solidarnost pod vodstvom Lecha Walense. Podoben DVD istega izvajalca je tudi posnetek koncerta iz Pekinga.

jarre_solidarnosc.jpg
Jean Michel Jarre
Solidarnosc live
Ladjedelnica Gdansk 2005

u2_gohome.jpg
U2
go HOME
Slane Castle – Irska 2001

didobrixton.jpg
Dido
Live at brixton academy 2004
erosroma.jpg
Eros Ramazzoti
Roma live 2004
seal_paris.jpg
Seal
Live in Paris 2004

Na seznamu ni koncerta Andrea Bocellija, ker je izven konkurence. Na polički si potem sledijo še Depeche Mode, One night in Paris (2001), Queen, Live at Wembley stadium (1992), Apocalyptica, live in Munich (2000), Simon & Garfunkel, koncert v Central Parku (1981), Bon Jovi, Zurich (2000), Anastacia, Berlin in Munchen (2004), Moby, Leuven (2005) …

Od domačih izvajalcev imam žal samo DVD Vlada Kreslina (mislim da koncert iz Cankarjevega doma), ki pa si ga sploh še nisem utegnil ogledati (prehuda konkurenca). Na seznam bi verjetno uvrstil koncert Siddharte na stadionu za Bežigradom, samo tega po mojih informacijah uradno na DVD-ju sploh ni. Verjetno so se po stari slovenski navadi skregali, kdo vse bo pokasiral dobiček od prodanih izvodov in v kakšnem razmerju. Kadar imaš na odru simfonični orkester, delitev dobička v razmerju 1:1 pač ni najbolj pametna ideja, ker pokasirajo večino simfoniki.

5 komentarjev to “Priljubljenih sedem”

 1. buba švabe Says:

  Pozdravljam prisotnost Jean Michel Jarra visoko na seznamu. 🙂

 2. alcessa Says:

  Jaz sem pa U2-je videla lajv na Nepu 🙂 ; lepo je blo. In tudi Dido mi je precej všeč, zato pa so me v nekem spletnem cajtngu (ne vem več, kje) razjezili, ker so trdili, da je pevka za dolgočasneže. 😦

  A so bili Depeche Mode tudi One Night in Paris? 😈

 3. dr. Onyx Says:

  Za U2 mi je res žal, da jih nisem nikdar videl v živo. Depeche mode so bili lansko leto v Ljubljani v okviru turneje Touring the angel in sem imel dober namen iti na koncert, potem pa je ravno nekaj padlo vmes in me takrat ravno ni bilo v Ljubljani. Prijetno so me presenetili finski težkometalci na godalih Apocalyptica, ki so nastopili pri nas v Križankah. Ko dobimo nov stadion v Stožicah upam, da ne bo potrebno hoditi na koncerte več na Dunaj in v Budimpešto, ampak bodo oni hodili k nam.

 4. Dejan Kaloh Says:

  Zanimivo, morda sva šla drug mimo drugega lani na RW v Budimpešti… vsekakor največji evropski entertainer zadnjih nekaj let. Od RW imam vse DVD-je, ki so izšli in je ta, ki ga omenjaš eden najboljših – na začetku koncerta ti gredo kocine kar po koncu. V Knebworthu je RW presegel samega sebe. No, pa tudi zadnji kolažni DVD And throuhg it all ni slab…

 5. Karmen Says:

  Točno tale Live U2 special edition sem ‘morala’ poslušat pol poti iz Novega sada nazaj v Ljubljano 🙂 Tam malo nekje po šestdeseti minuti, ko so fuzbalerji zmagali, je vrhunec 🙂

  Madžarski koncert Gunsov imam pa žal na videokaseti, gledan je bil neštetokrat, ampak žal se nam je videorekorder pokvaril.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: