Jabolčni zavitek

Pri Chefu sem opazil prvi resen zametek sicer ozdravljive nagnjenosti k junk food-u, na drugi strani je Bubašvabe teoretično očitno dokaj dobro podkovan, vendar to je žal zgolj teorija in sladke izposojene slikice. In ker po moje oba potrebujeta čim prej osebnega kulinaričnega svetovalca, ju bom poizkušal o moji strokovnosti prepričati z pričujočim prispevkom. Mimogrede, za uvodne prve pol ur računam samo 20 € na uro, vsak deseti dobi tudi lepo, praktično nagrado po izbiri. Možnosti so lesena ribniška kuhalnica, ročno delo, plastična zajemalka ali ličen moder kuhinjski predpasnik z motivom NYPD, ki sem si ga kupil za spomin v New Yorku. Vem smešno, poklicna deformacija pač.

Torej danes je zopet na vrsti prispevek iz rubrike “Kuhamo z dr. Onyxom“, tokrat bomo govorili o domačem jabolčnem zavitku ali lepše mu recimo kar štrudelj. Recept in sama priprava je primerna tudi za povprečnega kuharskega začetnika, ki je do sedaj v kuhinji pogreval samo konzerve z vnaprej pripravljenim golažem ali joto in samostojno odpiral hladilnik. Če komu priprava zavitka ne uspe, je po moje takšna zguba, da se naj v bodoče kuhinje čim bolj na široko ogne in lahko takoj po delih proda vse kuhinjske elemente, kuhinjsko napo z štedilnikom vred in pomivalno korito ter na tistem mestu, kjer je prej stala kuhinja, raje postavi whirlpool ali jacuzzy.

Prva dilema, ki se pri pripravi štrudla vedno pojavi je, ali naredimo testo sami, ali kupimo že pripravljeno v trgovini. Moj nasvet je tu jasen. Kupimo že pripravljeno testo. Prva možnost, torej ročno delo, pride v poštev samo, če imate v bližini ženo, prešuštnico ali sošolko, s katero se skupaj učita matematiko. V tem primeru lahko težaško delom prepustite njej, sami pa potem lahko recimo izvedete trik iz filma Varljivo leto 68, kjer Jagodinka Simonović mesi testo, Slavko Štimac pa se ji približa od zadaj in jo prime za … (mesi sine, mesi…če me razumete?).

Osnovne sestavine so upam vsem jasne, vlečeno testo, jabolka, CIMET, sladkor, krušne drobtinice in margarina. Od orodji pa potrebujemo samo strgalo za lupljenje jabolk in ribežen.

zavitek_sestavine.jpg

Klasična vprašanja in dileme, ki se pojavijo pri izbiri sestavin za jabolčni zavitek so … Ali lahko uporabim hruške namesto jabolk? Seveda ne, ker ne delamo hruškovca… Koliko jabolk naj kupim? V zavitku je šest krpic testa, na eno pridejo v povprečju štiri jabolka, torej … Ali lahko dam namesto drobtinic orehe? Da, vendar bo zmes tako eksplozivna in visokokalorična, da lahko ob samovžigu vratca pečice odnese sosedu v dnevno sobo… Hujšam, ali lahko namesto sladkorja uporabim enako količino zmletega natrena? WTF ….

Naslednji ključni moment je navadna bela rjuha. Vem, večina na ta pomembni detail preprosto pozabi, vendar je bistven. Belo rjuho namreč potrebujemo zato, da jo pogrnemo čez mizo in pripravimo delovno površino. Jaz vedno svetujem kar posteljnino, z medklicem, da za tiste, ki preoblačite posteljnino enkrat letno ali še redkeje priporočam nasvet dneva (tip of the day). Obvezno jo je pred uporabo v kuhinji potrebno prekuhati, torej v pralni stroj, 90 stopinj ali raje še kakšno več, najdaljši možni program z predpranjem, maksimalna doza praška in mehčalca plus obvezno sušenje na naravnem vetru. Ta postopek ponovimo vsaj petkrat, da uničimo vse pršice in migetalkarje, ki se naberejo v posteljnini. Moramo pa vedeti, da bo imel jabolčni zavitek potem malce gešemeka po prašku.

Tako, sedaj imamo delovno površino in vse sestavine. Jabolka olupimo in fino naribamo s priročnim strgalom (ribežnom). Moj je sicer že malo zarjavel, vaš pa mora biti zdrave, srebrne barve, sploh če je malo dražji model iz inox jekla. Naribana jabolka običajno hitro spreminjajo barvo na rjavo, ampak tu ne gre za gnitje, ampak naraven proces oksidacije, ki ni rjavenje. Hkrati, ali za tem, če niste sposobni delati več opravil simultano, segrejemo margarino in na kratko opražimo drobtinice. Tu nekateri uporabljajo tudi maslo namesto margarine, kar pa je občutno dražje in mi vendar še nismo tajkuni, mar ne?

Pripravljeno testo razprostremo po rjuhi, posujemo z jabolki, sladkorjem, drobtinicami in obvezno čim več cimeta. Nekateri sicer morda menijo, da uporabljam cimet tako kot južno američani koko, vendar cimet da jabolčnem zavitku specifični okus. Če lahko nekoliko pretiravam, je cimet za jabolčni zavitek to, kar je mleta rdeča paprika za vegetarijanski golaž. In to je že praktično vse.

zavitek_priprava.jpg

Samo še pazljivo zvijemo, položimo na protfan eden zraven drugega kot mala ja bolčna trupeljca, premažemo z margarino ali lahko tudi z zmešanim (čisto utrganim) jajcem in damo vse skupaj na toplo v štedilnik.

zavitek_priprava_1.jpg

Če medtem niste na jabolčnega zavitka pozabili in je v peči spremenil agregatno stanje, potem bo končni rezultat nekaj takega:

zavitek_koncono.jpg

Naj opozorim, da sodi jabolčni zavitek med energijsko bogate jedi in kot tak po moje ni primeren za samske ženske pred tridesetim, ker boste za vedno ostale samske do tridesetega. Za tiste nad tridesetim pa postava tako ali tako ni več odločujoči faktor. Za vse ostale, ki se s telesno težo ne obremenjujejo pa … Njami, njami, mljask, mlajsk…Pa gresta k vragu prvi dve vrsti.

Tako je to, dragi moji štrudeljčki. Če kdo želi, lahko brez slabe vesti glasuje zame za kuharja leta 2007. Prej pa obvezno poglejte še ostale kandidate. Celoten postopek priprave jabolčnega zavitka je na voljo na DVD nosilcu po ceni 29.99 € na kos. Izredna enkratna ponudba velja do razprodaje zalog.

Bonus nasvet dneva:
Če jabolčne zavitke delate večkrat, boste slej ko prej ugotovili, da jabolka niti niso tako poceni, kot bi si človek naivno mislil. In če imate kakšno krpico rodovitne zemlje za hišo velja razmisliti, ali se ne bi bilo pametneje zapeljati do bližnje drevesnice in kupiti nekaj dreves. Carjevič, jonatan, zlati delišes so ključne besede, s pomočjo katerih boste v drevesnici izpadli poznavalec materije. Nakup žive jablane je enkratna investicija, potem pa samo vsako leto osorej pridno pobirate plodove.

In pečete jabolčne zavitke.

Advertisements

26 komentarjev to “Jabolčni zavitek”

  1. had Says:

    preden nabavim tvoj dvd, me zanima, ce bi se dalo mojstrovino tudi kje preizkusiti? 👿

  2. MedoTheKing Says:

    hehe fajn ponazorjeno. A če naročim v prvih 15 min dobim še tisto khm … kuharco da bo vmesla testo?? Mislim samo vprašam:)) Domače je le domače

  3. alcessa Says:

    Če pridem mesit … DVD?

  4. šuši Says:

    ah moški…če si iznajdljiv, polagaš testo na peki papir, na protfanu in delaš plasti, ker se ti ne ljubi zavijati z rjuho. In v domača jabolka vržeš še malo domače skute in kislo smetano 😀

    a bom fejst debela, če bom jedla štrudelj? Ker meni se še nič ne pozna…

  5. dronyx Says:

    alcessa: to je ponudba, ki jo ni mogoče zavrniti.
    šuši: rjuha se uporablja že stoletje in ne vem zakaj bi dobro prakso spreminjali? Ne maram pa preveč bogatega zavitka, ker potem izgleda kot kakšna potica.
    had: zadeva iz slike je izginila v nekaj urah. Če želiš kupiti DVD pohiti in mi zaupaj na besedo. Posneto v widescreen formatu in dolby digital tehniki.

  6. pet-in-g-seks Says:

    sadit dreves se ne splača. verjemi meni, vikendašu. ima pa človek z drevesi veselje, kar pa tudi šteje. ps. škoda, da ni še recepta za testo …

  7. zdravje Says:

    Drži, čez jabolčni štrudelj ga ni. Pri nas vsi prisegamo na to sladico. Mnnnn, ko je štrudelj še topel, hopla na krožnik, zraven še kepica vanilijevega sladoleda, mnnnnnnnnnnn.

  8. mica Says:

    hehe, kupljeno testo je, žal, zanič. Vsaj za prave kuharje 🙂
    Zelo rada pripravljam štrudl, češnjev, jaboljčni, češpljev, skutin, bučkin….itd.itd….. več vrst jih je……
    ponavadi ga pomlatijo prej, preden se shladi 🙂
    izdelava pa je polna drobnih skrivnosti, ki pa pri tebi, žal, niso navedene.

  9. dr. Onyx Says:

    mica: kupljenega testa je več vrst in se po mojem močno razlikujejo. Ne mislim pa delati reklame, ker lahko vsak poizkusi in izbere tistega, ki mu je všeč. Sam sem večkrat pripravljal tudi testo in vzame skoraj toliko časa, kot za ves ostali postopek. Glede drobnih skrivnosti se pa ne bi strinjal. Saj sem omenil trik s staro rjuho, mar ne? Poleg tega sem poizkušal biti čim bolj jasen, enostaven in praktičen, da prvo omenjena blogerska kolega ne izgubita prehitro volje do kulinarike. Ker kulinarika je kot glasba, začimbe so note, potem pa … mesi sine.

  10. šuši Says:

    hehe, to pa ti dam prav, tudi lepše izgleda, če je zavit. Je pa za prvič dosti lažje, če namečeš na plasti 😉

    ah, ga ne nabašem preveč, samo da je dovolj sočen in da ne grizem suhega testa.

  11. ananaška Says:

    Eno drobno skrivnost pa je le treba izdati: najboljši je iz sočnih, kislih jabolka (elstar, granny smith, breaburn itd.)

  12. Teta_Mici Says:

    Evo, ravno danes ga delam, s to razliko, da jaz sama naredim testo, ker je to res pravi štruuuudl. Uporabim pa domača kisla jabolka, katere malce podušim na maslu. Vmes prešvercam malo rozin, pomažem pa s sladko smetano in stepenim rumenjakom. Jebesh kalorično bombo, je tkoooo dobr za jest 🙂

  13. chef Says:

    Jebenti, jaz bi moral najprej rjuho prat…

  14. dronyx Says:

    chef, najprej potrebuješ dobrega svetovalca za kulinariko. Sem upal, da boš razumel namig od prve…

  15. buba švabe Says:

    Ha, to je pa tko dobro napisano, da moram čimprj sprobat. Hvala, o, veliki mojster. 😀

  16. chef Says:

    @Doktor: Taprav dec sploh ne je sladkarij 😛

  17. Ana Says:

    Ok govorit da je testo za strudel tezko naredit je pa pretiravanje 😀 je skor tok izi k pasulj 😀
    Za g. pet-in-g-seks naj povem, da vzames (pride pomoje za ene 5 zmerno do srednje navusenih strudlojedcev, ki ne pojedo vsega v enem susu) 500g moke (svetujem pol ostre pol mehke), streses v skledo, ki je primerna da lahko v njej mesis, dodas zlicko soli, 4 zlice olja, 1 zlico kisa in toliko vode, da postane moka z dodatki testo. Potem pa samo mesimo toliko casa, da je vse lepo gladko (to tudi neizkusenim ne vzame vec kot 15 minut 😉 ) Se zadnji nasvet, testo je se boljse ce se ga naredi nekaj ur prej, pa tudi ce ga naredite en dan prej, ne bo nic slabse ampak se bo se bolje vleklo 😉
    Ko imate nadev pripravljen pa samo pomokajte prt na katerem ponavadi valjate testo (oz. rjuho, ce je vas higienski prag nekoliko nize 😀 ) testo razvaljate kolikor gre na tanko in ga nato z rokami razvlecete, da postane priblizno tako tanko kot koza kupljenih piscancjih prsi 🙂 nato pa gor razporedimo nadev in zavijemo.
    Izi k pasulj, obljubim 😀

  18. glorija Says:

    ja ravno danes sem ga jedla.mmmmm…samo da sem ga dobila za darilo.mogoče je bil zato še slajši.kalorije pa tko al tko porabiš na takšen al drugačen način……he he.

  19. vesna Says:

    mmmnjaammm.. a bi se dal še različico za sirovega? ker mene ful jezi 1. da v sirov štrudl daje folk ful preveč jajc in 2. da v sirov štrudl daje folk ful preveč rozin. vsaj kakšno o razmerju bi lahko rekl 🙂

  20. rockstar1707 Says:

    @pet-in-g-seks

    Sajenje dreves SE izplaca. Iz vsaj dveh razlogov:
    1) Tocno ves kaksno jabolko imas in je ponavadi vsaj toliko “bio” kot to omogoca ozracje (minimalnemu skropljenju se pa v resnici tezko izognemo, ce hocemo vsaj kaj imeti).
    2) Ni boljsega jabolka, kot tisto, ki ga odtrgas z drevesa in pojes.

    Sicer bi pa o domaci pridelavi sadja in zelenjave lahko se marsikatero rekli. Se najboljsi primer je mogoce paradiznik. To, kar vecinoma lahko danes kupimo v trgovini, ima samo se (zelo lepo) obliko paradiznika. Okus je pa ocitno raje zbezal pred neonsko svetlobo in kilometrskimi rastlinjaki…

  21. mica Says:

    valda o koristnosti vrta ne more govoriti nekdo, ki se je že rodil v 8 nadstropju stolpnice, potem pa celo življenje ni živel drugje kot tam naokoli 🙂
    Jaz pa sem doma s kmetov, če stopim 2 – 3 korake iz delovne sobe, lahko že utrgam jabolko, če pa stegnem roko v zrak, nabiram grozdje…. V bližini so potem še maline, robidnice, borovnice, spomladi češnje, slive, ringlo….
    Nič od naštetega NI enako lepo na pogled kot bi bilo trgovinsko, VEM pa, da je stokrat bolj užitno, ker NI špricano!

    PS
    včeraj sem bila v Lj.
    Pa sem še zmeraj malo zmedena: se tam V S E 🙂 ženske-po novem-oblačijo bi maškare?!
    🙂
    🙂

  22. buba švabe Says:

    Moja pot k popolnosti se je začela s prvim otroškim korakom. 🙂

  23. jaso Says:

    Na prvi pogled izgleda odlično, ampak če pogledamo recept iz drugačne prspektive je toksična, v celofan zavita “mina”, ki zvabi slehrnega sladokusca v odvisnost. Dr. Onyx sicer ve kaj počne in se zaveda posledic, ampak kaj pa mi ostali, ki nam že sam pogled na mamljivo pripravljen “štrudelj” serviran na skrbno izbranem krožniku, začnejo teči sline iz ust (se nam začnejo cediti sline) in se ne moremu upreti skušnjavi, da poslastico pripravimo tudi sami. In tukaj se skriva “mina” TA ŠTRUDELJ ABSOLITNO NI EKOLOŠKI. Ali pa, in so bile sestavine med pripravo zamenjane, česar pa v receptu ni posebej navedeno. Torej obstaja možnost, da smo bili najmanj dvakrat zavedeni. (Kako daš smajlija med komentar?)

  24. sana Says:

    pozdravljen!
    vedi da smo se dosti pogovarjali o tvojem receptu.smo se presmejali,kajti zelo,zelo kompliciraš in vedi da mislim da nimaš kaj prakse.
    kupljeno testo je za lenobe,začetnike ali pa če zmanjka časa,pa še dobro ni.to kar zamesijo domače roke je najboljše,kajti kuhati in peči je potrebno z ljubeznijo,takrat dobiš rezultate.jedi se delajo z občutkom in srcem.

    pa vedi da tudi drobtine niso potrebne.priporočam ti kakšen domač štrudelj od kakšne babice ali podobno.

  25. urška Says:

    zdravo.
    pri nas ponavadi štrudelj peče mama, danes pa se bom preizkusila tudi jaz sama. če me spomin še ni zapustil je mama pekla štrudelj iz kupljenega testa in moram reči da ni slab. uporabila bom tale recept pa da vidim kakšen “štrudljopek” 🙂 si.
    LP, Urška

  26. dronyx Says:

    @urška: Saj tu v bistvu ne gre za kakšen pravi recept. Bolj sem objavil slikice za telebanske nedeljske peke, da lahko približno dobijo občutek, kaj mora na koncu priti iz pečice. 😉

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: