Blogerske zvezdice

Današnje poglobljeno razmišljanje ali bolj učeno rečeno kontemplacijo bom posvetil medijsko popularnim blogerjem. V bistvu pa je bolj namenjena samemu sebi, pa tu ne mislim mene, ker sem prepričan, da kaj takega sploh ne obstaja. Če seveda odštejem tiste znane medijske osebe, ki niso postale znane zaradi bloga, ampak samo med drugim pišejo tudi blog. Kajti definicija popularnosti zame pomeni, podobno kot razmišljajo tudi na Drugem Svetu (kar se prebere na hitro kot bi bili že mrtvi), da grem sredi dopoldneva na Čopovo v Ljubljani, ustavim naključno kako stotnijo mimoidočih ter jih povprašam, ali so morda že slišali za Hada, Dajano, Hirkanija ali Chefa.

In vsaj 9 od 10 in ne 1 od 5000 bi mi morali odgovoriti pritrdilno, da bi lahko sploh govoril o kakšni popularnosti.

Priznali ali ne je dejstvo, da bloge večinoma prebirajo samo ljudje, ki tudi sami pišejo bloge. Torej precej zaprta družba za katero velja nekakšna uravnilovka. Lahko si minister ali študent, bralci ne padejo kar sami od sebe iz neba nikomur. Obstajajo sicer še naključni bralci, ki na bloge zaidejo recimo prek iskalnikov ter morda še znanci, prijatelji, svojci, sošolci ali kakšen sodelavec blogerja. Potem pa visok zid, ki ga je uspelo prebiti le redkim. Iz tega je potem jasno, da tu o neki širši popularnosti izven tega kroga, ali vsaj prepoznavnosti, ni moč govoriti.


vir: coucoucircus.org

Naj razmišljanje ponazorim še na primeru.

Haiku je neka preprosta pesniška oblika japonskega izvora, kaj več od tega pa že ne vem. Recimo jaz si jo predstavljam kot nekaj takega:

Umetnikov libido.
V kotu negiben.
Mrtev.

ali pa

Sotočje.
Staro deblo kljubuje.
Tok časa.

Ampak sedaj se pa sprašujem, koliko blogerjev pozna sploh haiku, koliko od njih pozna kakšnega slovenskega avtorja haikuja in kdo od teh pozna najpopularnejšega med njimi?

Nihče? Torej ne se čuditi.

Kot včasih opažam v razgovorih z znanci, ki sicer ne vedo, da sam tudi pišem blog, večina razume forume in bloge kot eno in isto. Neko spletno orodje, ki je še najbližje pripravi, ki so jih v starih časih imeli ljudje ob posteljah in se ji je reklo pljuvalnik. Iz lesa zbita škatla v kateri je bil pesek in se je uporabljala zato, da so zvečer v postelji, ko so legli k počitku, vanjo pljuvali gosto slino, ki se je nabrala v grlu. In to so danes forumi in blogi, kot jih kot take radi slikajo tudi “resni” mediji. Na blogih in forumih se uporablja vulgaren, prostaški jezik in sem ter tja komu celo grozijo, da mu bodo razbili ledvice, da bo scal v vrečko ali celo stolkli jajca.

Ne zveni ravno kot recept za popularnost.

Sam zase lahko rečem, da preberem več prispevkov na blogih, kot člankov v časopisih. Verjetno že zametek deformacije, a kljub temu na hitro preletim tudi članke v časopisih. In lahko na prste ene mizarske roke preštejem članke, v katerih sem zasledil, da so citirali katerega izmed blogerjev, kar se mi zdi šele prvi resen korak k širši popularnosti. Pa še v teh primerih, ko greš malo bolj podrobno raziskovati ozadje ugotoviš, da je bloger verjetno kakšna znana oseba ali novinar in si tako naredijo eden drugemu malo uslugo. Jaz tebe omenim in linkam na blogu, ti pa mene omeniš v časopisu.

Otročje.

Kdor ima ambicije in se zadovolji z popularnostjo v ozkem krogu blogerjev, mislim da je recept za takšno popularnost dokaj preprost. Potrebno je pač redno objavljati krajše berljive zapise ali kakšne zanimive slikice, recimo vsaj vsak drugi dan in predvsem redno komentirati na ostalih blogih ter si tako vzpostaviti ustrezno socialno mrežo med sobrati frančiškani pardon blogerji. Profesionalci tega posla tudi ne komentirajo kar počez, ampak prepoznavajo zapise, ki bodo imeli veliko bralcev ter samo tam puščajo svoje sledi. Kot kužki, ki se polulajo ob vsakem bolje obiskanem in prometnem grmu ali drevesu.

Zame je z naskokom najbolj zanimiv fenomen s stališča popularnosti bloger Had.

O njemu nisem vedel najprej nič in sem ga imel za enega med enakimi. Tudi na podlagi zapisov na blogu nisem razbral, da berem verjetno najpopularnejšega blogerja. Na njegovi strani sem enkrat slučajno naletel na sliko neke striptizete, posnete v meni neznanem klubu Saloon v Zagorju. Še vprašal sem v komentarju, če je ta lokal v hrvaškem Zagorju. Potem pa me vrže v soboto dobesedno na rit, ko se začne oddaja Big Brother in ta isti obraz zagledam med predstavljenimi tekmovalci in kasneje je svoj striptizerski nastop ponovila še pred kamerami. Takrat je mislim Had prehitel vse ostale velike medije in morda so nekateri rumeni od njega celo odkupili tiste slike.

In od takrat naprej Hadovo kariero budno spremljam.

Čeprav ne piše tako tekoče in lepo kot Dr. Zlobčeva alias Zloba, pri kateri besede letijo kot bi odprl pipo, a kljub temu mu uspeva z rednimi objavami, aktualnimi temami in predvsem objavljenimi fotografijami držati po moje kar najvišje mesto na lestvici popularnih med blogerji. In tu se Jonas, če ne bi bil Jonas, s svojim blogom komaj prebije med TOP TEN. Had je po nekaterih zapisih na blogih sodeč in taktiki, ki jo tu raje ne bom opisoval podrobno, verjetno tudi strokovnjak za to, kako spletno stran čim višje pozicionirati oziroma drugače povedano podtakniti spletnim iskalnikom in podobnim orodjem. In to so danes znanja, ki imajo na trgu svojo ceno, sploh ko komu poveš, kaj vse se da z malo truda narediti.

Glede na komentarje, ki jih občasno pri njem preberem, je Had poleg še nekaterih drugih popularnih blogerjev med blogerji spoznal, da popularnost poleg visokega obiska in številnih komentarjev prinese s seboj tudi tiste, ki te ne marajo, živega ne prenesejo in jim greš na jetra. To pa je verjetno že prvi resni simptom tiste prave popularnosti, ker če pogledam na moj blog, pri več kot 1500 komentarjih (brez mojih) nisem zasledil niti enega samega žaljivega do mene. Ne ravno vzpodbudno.

Predvidevam lahko, da je torej Hadu blog med drugim tudi nekakšno testno orodje, simulator, kjer lahko preizkuša načine, kako neko spletno stran popularizirati in optimizirati za iskalnike.

In od njega pričakujem naslednji korak v tem eksperimentu.

Pričakujem, da bo širši blogerski javnosti in ostalim zainteresiranim (zlasti oglaševalcem) dokazal, da je blog lahko vreden tudi bistveno več, kot pa tistih 3.6 evra na 1000 zadetkov.

Kako trenutno še ne vem.

Morda bi za začetek lahko razbil pujska in investiral nekaj evrov v tisk flayerjev, malih dizajnerskih reklamnih plakatkov za blog, ki bi jih razdelil po kavarnih, knjižnicah in drugih javnih prostorih. V naslednjem koraku bi morda lahko izpeljal kakšno nagradno igro, žrtvoval za nagrado moj iPod in recimo zbiral naj fotografijo ženske riti v kavbojkah in tangicah na kolesu (pravilno narejena kompozicija slikano od zadaj izgleda prekleto privlačno) in potem, če bi kaj denarčka kapnilo od kakšnega oglasa, investiral zaslužek v “big scale” reklamo najprej na kakšnem večjem spletnem portalu, potem morda časopisu…

Bloge pa bom jaz osebno jemal kot resen in omembe vreden faktor (medij) šele takrat, ko bo sto najpopularnejših imelo mesečne prihodke od bloga recimo višje od kilo evrov/blog in na dan nekaj tisoč obiskovalcev.

Povezane teme:
Slave ni, je le blog
“Izvirna” anketa o blogih

49 komentarjev to “Blogerske zvezdice”

 1. had Says:

  uff.. /me se bo rajsi skril
  prehitevas 🙂 ampak se moramo dobiti na pijaci in se o tvojih idejah malce pogovoriti 🙂 bi bilo zanimivo slisati tudi tvoje mnenje 🙂

 2. Hana Says:

  jah sam si si kriv.. če bi kandidiral za predsednika bi ze vsi potencialni oboževalci skakljali okoli umm recimo v florescentni zeleni majcki s tvojo podobo na prsih.. drugače veliko komentarjev nabrati včasih ni težko.. spljuvaš invalide, omeniš trpljenje kadilcev v tem novem režimu, citiraš kak članek o tem, kako so telesa mesojedcev onesnažena.. in voila.. kvantiteta se usuje 🙂

 3. Centrifuzija Says:

  Jaz vem, kaj je haiku in znam našteti tri slovenske avtorje te pesniške oblike. Žal ti nisi med njimi, ker nimaš v vrsticah po 5,7 in 5 zlogov, pa tudi impresije iz narave nisi vključil. Za blogovske zvezdice mi pa dol visi. Papa

 4. markopigac Says:

  had, meni je zapis zvenel dokaj “posmehljivo” in prav nic manj odprtopipajoce besedicenje od doktorskih deze(r)terjev 🙂

 5. markopigac Says:

  mimogrede, jaz tudi vem kaj je to haiku. pa ne zato, ker smo to obliko spoznavali pri knjizevnosti, temvec pri angleskem jeziku! v praksi mi ga je pa zapel kar rambo amadeus na njegovem albumu iz kuda france preseren.

 6. dronyx Says:

  Centrifuzija, hvala za razlago, čeprav mi še ni čisto jasno, kaj pomeni 5,7,5 zlogov? Ali je tole haiku (meni deluje na prvi pogled kot impresija iz narave):

  POSUŠEN DEŽEVNIK.
  ASFALT.
  VROČIČNA SOPARA.

 7. lonDON Says:

  Onyx, glede na tvoj prodor na blogersko sceno na zelo izviren nacin, ter glede na kvaliteto tvojih zapisov, mislim da prav tako spadas med top blogerje! Vprasanje je le, koliko imas casa, koliko se ti sploh ljubi…..

 8. djanecherry Says:

  5, 7, 5 zlogov.

  you know – la-di-da-di-da-di-da (7) 😉

 9. simonarebolj Says:

  Ne razumem, kaj ima haiku sicer skupnega z blogi, vem samo, da večina Slovencev tudi ne bi znala naštet niti tri avtorje in njihove pesmi kakršne koli oblike že. Odkar je Hudolin kolumnist v Oni, bi mogoče že lažje kdo pogruntal, da je tudi sam gotovo pisec kakšnega haikuja med drugim, vendar dvomim, da veliko ljudi to kaj posebej briga.
  Približno tako kot je v tej vsebini bloga jasno, da same blogerje prav malo zanima vsebina, izvirnost, inovativnost v primerjavi z raznimi tehničnimi prijemi, kako se dokopati do blogerske “slave”. Žalostno!!! Gre torej za tisto, o čemer se v povezavi z blogi veliko govori, da ne obstaja primerna selekcija, ki bi izpostavila posebej zanimive zapise, ki bi prekašali v raznih ozirih dnevno časopisje tega in onega formata. Blogerji si kar sami dvigujejo rating z dnevnim atakiranjem zapisov in raznimi sistemskimi prijemi, kako biti prvi vpisan tam in še kje drugje blablabla … Kar pa še ne pomeni, da bodo najbolj obiskani zapisi res izvirni, zanimivi ali kakor koli drugače presežni. Zato bo vsak višje pismen bralec, ki bo zašel na bloge, zelo hitro spoznal, da so blogi tudi v najvišjih ratingih popolnoma povprečni in si bo predstavljal, da so ostali še mnogo slabši. Jonasa se bere, ker je Jonas!!! Zato je zanimiv in nekako zadovolji pričakovanja. Brez veze je pa primerjat njegove zapise z nekom, ki naj bi se prebijal med zanimive pisce z vsebino in ne s svojim imenom.

  Ko sem jaz začela pregledovat bloge, sem takoj spoznala, da je vse skupaj en velik dolgčas srednje pismenih ljudi, ki polemizirajo o aktualnih ali bolj intimnih dogovkih na nivoju, kakršnega je kot listja in trave že v drugih medijih. Totalna zguba časa. Zapisi niso niti slogovno nadpovprečno berljivi, kvečjem še slabši. Kasneje sem šele odkrila nekaj manj popularnih blogerjev, ki bi si zaslužili pozornosti. Včeraj na primer sem na Siolu naletela na blog Na vse se spoznam. Tip ima samo par tekstov, ampak so slogovno na visokem nivoju, je duhovit, izpostavi aspekt, ki odstopa od povprečnega floskularjenja, skratka, kolumnističen presežek brez dvoma. Žal pa verjetno ne obvlada računalniških henki penki for vpisovanja in podtikanja svojega imena, niti se mu ne ljubi po dvakrat na dan štancat brezvezarij, da bi ga kdo opazil, ker ga zatovo ne bo opazil nihče, ki bi mu ponudil kakršen koli napredek, izkoristek njegovega talenta. Tudi če bi ga opazil, ga ne bi bolj smiselno angažiral. Nikogar ne zanima.

  Imam blog na eni spletni strani in v primerjavi z ostalimi tamkajšnjimi pisci žanjem visoko branost in pozornost. Čeprav pišem dolge bloge in manj komercialno poflarske, niti jih ne objavljam več kot enega na teden do dva. Pridobila sem si bralce in komentatorje, ki jih zanima malo več od Piramida šov sistema klepetkanja. Ja, sprožam gnev s strani bedakov in zanimive komentarje ljudi, ki radi uporabljajo možgane za več kot dojeti povprečno reklamo. In to je tisto, kar me veseli pri tem hobiju. Da vidim, kako vsebina vseeno nekaj šteje, da lahko konkuriram polpismenim pisunom političnih pamfletov, zapisom homoseksualnih posteljnih podvigov in celo kuharskim receptom. Brati me je začelo tudi precej tistih, ki so mi od začetka kar naprej puščali sporočila, da me zaradi obsežnosti zapisov (čeprav so krajši od večine Dajaninih ali Katarininih) pač nihče ne bo bral. Skratka, moj eksperiment je uspel, kar se tiče mej verjetnosti.

  Blogi bodo v svojem namenu na slovenskih tleh propadli oziroma so propadli že v kali. In to vedno iz istega razloga kot na drugih področjih. Če bo prepoznavnost temeljila samo na sistemskih trikih, ne bo pa ponudila selekcije po presežni izvirnosti in kakovosti, res ni razloga, da bi se bralstvo preusmerjalo na bloge in celo zgubljali dodaten čas, ki ga zapravijo že za branje časopisov, revij in cenenih duhovnih buklic.

 10. alcessa Says:

  Če ne bomo pazili, se nas bo lotila kakšna od diplomantk na A-slavistiki, B-psihologiji ali podobno.

  Tema diplomske naloge: Izrazitost samorefleksije pri slovenskih blogerjih.

 11. chef Says:

  Jaz se vsekakor nimam za slavnega. Slaven sem mogoče v blogosferi, pa tudi s tem se ne obremenjujem. Enako slaven si po mojem tudi ti.

  Meni se je sicer, kolikor mi je znano, dvakrat uspelo prebiti tudi v druge medije. Enkrat so me omenili v nekem časopisu (mislim, da je bil Večer) kot enega bolj razvpitih, drugič pa so moj tekst brali na Val 202, mislim da v izjavi tedna.

  V drugem primeru sploh niso omenili avtorja bloga, ker so tisto sranje, ti. “Mnenje nekega moškega” dobili prek verižne e-pošte. Potem so tisto brali in ljudje so klicali in pametovali in me klincali ali na veliko hvalili.

  Jebeš tako slavo 😀

  Jaz nimam pojma o pozicioniranju na iskalnikih, na dan pa objavim en post, mislim, da se samo enkrat izjemoma objavil dva. Vseeno objavljam veliko, saj jih napišem recimo pet na teden.

  Zelo veliko tudi komentiram, pa se zdim zaradi tega samemu sebi trapast in razmišljam, da bi to malo omejil. Zdaj me že klincajo, da se preveč oglašam, pa imajo najbrž kar prav.

  Sem pa prišel do točke, v kateri grem nekaterim že pošteno na k. 😀 Dober znak, a?

  V veliki meri se strinjam s simonorebolj.

  Že ves čas cvilim, da je masovnost bloganja dvorezen meč. Če 95 % blogerjev piše totalne bedastoče, je povprečnemu uporabniku težko najti tistih 5 % kvalitetnih, od katerih je spet le majhen del takih, ki so mu zanimivi.

 12. simonarebolj Says:

  @chef:
  Med blogerji je itak še najbolj zanimivo to klincanje, kdo preveč komentira, kako kdo komentira, kaj kdo komentira … Sama ogroženost in tekmovalnost. Meni dol visi, če Chef ali kdor koli drug komentira 24 ur na dan, za vse ostalo pa tudi … Če bi se počutila od tega ogrožena in slabe volje, bi to več povedalo o meni kot o drugih.

  So se mi pa tvoji komentarji, priznam,velikokrat zdeli krneki v tri dni … Blogi so mi pa zelo všeč. razgibano spisani drobni veliki dogodki. Če ti jih znese pet na teden ali pa enega na mesec, še vseeno bodo taki blogi. Vsaj niso kr neki.

 13. dr. Onyx Says:

  Bistvo medija je zame to, da lahko manipuliraš z javnim mnenjem. Ne vem zakaj, samo to mene najbolj pri vsem skupaj privlači. In tu kvaliteta ne igra omembe vredne vloge. Kot sem že večkrat zapisal menim, da recimo če bi dr. Prešeren živel danes in objavljal kakšen sonet na blogu, bi imel verjetno deset bralcev na dan, sem ter tja bi mu kdo v komentarje zapisal, zakaj ne neha piti in si ne najde resnega dela. Zapisi pa bi bili verjetno kvalitetni. 🙂

  Chef, slaven verjetno nisi, ustrezaš pa moji definiciji blogerske popularnosti. Verjetno precej tvojih objav prebere več tisoč ljudi in to je zame že številka, ki ni zanemarljiva.

  Ne vem če kdo pozna kakšno raziskavo, zanima pa me, koliko bralcev nekega časopisa, ki ima dnevno naklado recimo 50.000 izvodov, prebere posamezni članek od začetka do konca, kar je pomembno za avtorja članka? 1000, 5000 morda več? Če sodim po sebi, je ta številka majhna in nekaj % naklade. Lahko se pa jasno motim.

 14. Dajana Says:

  To s Prešernom pa si pogruntal v nulo – v novoreku rečeno. 🙄 Poglej, kaj se dogaja z Gradišnikom. Prišel je reklamirat na blog svojo knjigo, ki nikogar ne zanima. Ko je imel nekaj “ljudskih” postov, pa so se obesili nanj internetni “strokovnjaki”, ki so takoj povedali, kaj si mora ona misliti o svojem pisanju. Moj občutek v blogosferi: 95% prebere oz. preleti samo prvo stran in niti slučajno ne klikne na link, ki ga imaš v postu (če ne govoriš ravno o pornografiji). Če je napisano kaj, kaj privleče pozornost – npr. kaj je kakšen “sovražnik” blogosfere rekel o blogerjih, potem se vsujejo komentarji v smislu – kako more, mi smo pa ja pridni itd. Ali, če je treba nekoga popljuvati, kot recimo MM (kje je že to…) ali če je NUJNO potrebno povedati svoje mnenje (ki je samo milijonta varianta na temo).
  Bloganje je dvorezen meč. V tem smislu, da komunikacijo z ljudmi vsakdo potrebuje, to pa se lahko to sprevrže kot obvezno kofetkanje pri nekom, pa sploh ne preberejo, kaj je napisal, mogoče dva stavka. In komentirajo offtopic. Zato je treba pisanje in komentiranje nadzirati – vsaj jaz ga. Kolikokrat sem že hotela odgovoriti na provokacijo nekoga in se spustiti v polemiko in zagovarjati svoje stališče in sem potem svoj komentar izbrisala. Vprašam se vedno – a je tu potrebno komentirati.

 15. had Says:

  “Bistvo medija je zame to, da lahko manipuliraš z javnim mnenjem. Ne vem zakaj, samo to mene najbolj pri vsem skupaj privlači.”

  na sreco se tega ne zavedajo vsi.. sicer bi bilo hudo zanimivo lahko vse skupaj.. jeap.. z mahinacijami se da narediti zelo veliko.. sploh enkrat, ko imas dovolj bralcev.. vprasanje je, ce se to na daljsi rok izplaca 🙂 dejansko pa je zanimivo nastavljati easter eggs in cakati, ce bo kdo kaj taksnega opazil..

 16. dronyx Says:

  Dajana, kar se tiče komentarjev zase lahko rečem, da sem do sedaj izbrisal samo enega in še za tega mi je žal, ker ne morem več reči, da nisem nobenega.

  Se mi pa zdi nivo komentarjev na blogih kljub vsemu bistveno višji, kot pa na raznih spletnih portalih časopisov. Tam so komentarji, sploh na razne notranjepolitične teme, postali totalna bedarija in večini, ki bi sicer morda napisala kaj tehtnega k članku, to ne pade niti na misel, saj se utopiš v poplavi smeti. Od nekaj sto komentarjev je morda smiselnih enih par. Ostalo so pa provokacije. Samo ti komentatorji, kakorkoli že smetijo, so pa znak, da si preskočila horizont blogerske popularnosti in privlačiš tudi še vse ostale “čudake” na spletu. To sem pa zasledil do sedaj le pri zelo redkih.

 17. chef Says:

  @simonarebolj: to, da me ti pohvališ, je pa tudi nekaj vredno 🙂

  @dronyx: prek Google Analyticsa vidim, koliko časa so se bralci povprečno zadržali na mojem blogu. Točno ne znam interpretirat, ampak v zadnjem mesecu skoraj šest minut in pol, kar se mi zdi ogromno.

  Enkrat se je nekdo celo več kot uro in pol, haha, za tega si mislim, da nima nobenega pametnega dela 🙂

  Kar se nivoja komentiranja tiče, je pa povsem različno od prispevka. Če jaz pišem o tem, kako lepo sem se imel v hribih, dobim deset komentarjev, pa še ti so brezvezni.

  Najbolje nesejo teme o prometu, o katerem itak vsi vse vemo in je takoj 100 komentarjev, v katerih obvezno tudi pade nivo diskurza. Sem imel že take kretene v temi o tovornjakarjih, da sem marsikaj zbrisal.

  Ne vem, zakaj se nekateri tako zelo bunijo zaradi brisanja. Je pa res, da marsikdo to preveč izrabljajo in brišejo čisto vse kar jim pade na pamet. Če nekdo mene osebno žali, nikoli ne brišem, ker se na take stvari enostavno požvižgam.
  Dajana je po drugi strani zelo občutljiva in ogromno briše, ampak s tem si delaš bolj slabo uslugo, Dajana.

  Če pa nek tovornjakar zatrjuje, kako bo vse zafukance pofukane pobil z mitraljezom in jim potem pojebal psa in mamico, yse mi zdi pa edina logična rešitev, da se komentar pobriše.

 18. Dajana Says:

  @dronyx – samo pripomba – Hirkani je ženska – ime ji je Karmen. O komentarjih in o brisanju se mi ne da razpredati, imam na to temo nekaj postov in če koga slučajno zanima, naj pogleda. Brišem vulgarne in primitivne komentarje. Veliko časa mi vzame tudi odgovarjanje na komentarje ali diskusija – to pa se da kontrolirati – pač odgovoriš vsem naenkrat. In imaš prav – na spletnem časopisu so smeti, po blogih pa se da to kontrolirati.
  @chef, ne brišem veliko. Smeti pa izbrišem.

 19. Karmen Says:

  Ja dottore, ženska sem. Res! 🙂

  Blogerske zvezde? My Ass!

  Sicer pa: Andrew Keen, ki bloge označuje kot smetišče interneta in je pravcati kritik web dvakaopikanula, tudi piše blog 🙂

 20. dr. Onyx Says:

  Hirkani: globoko opravičilo. Saj v bistvu vem, da si ženska, samo sem bil v dilemi, kako se Hirkani sklanja. Opcije so bile Hirkanija ali Hirkano. Glede smetišča pa se ne bi strinjal. Smetišče je odpad za neuporabne, stare, iztrošene reči, jaz pa na moj blog prinesem “crem de la crem” mojih umskih zmožnosti. 🙂

  Had: prosim če me ne citiraš dobesedno, ker ni pošteno do mene. Hotel sem reči, da je bistvo medija, da ustvarjaš javno mnenje. Ni nujno manipulacija.

 21. Karmen Says:

  Well, pravilno bi bilo Hirkani. Res je, tvoji zapisi so poslastice in tukaj se z A. Keenom ne strinjam :- )

 22. had Says:

  @onyx: vsaka beseda, ki se vzame iz celotnega sestavka lahko zelo mocno spremeni vse skupaj 🙂

 23. mbastudent Says:

  dr. Onyx, ne samo da poznamo haiku, pravzaprav smo na zadnjem Apokalipsinem mednarodnem natečaju za najboljši haiku odnesli nagrado za najboljši cikel haikujev 😉

 24. Fetalij W. Tyschew Says:

  jaz bi se od vsega napisanega najbolj strinjal s simono rebolj.

  dejstvo, da se da z javnim mnenjem lahko manipulira, pa niti pod razno ne bi smelo opravičevati veliko število povsem povprečnih ali celo podpovprečnih objav pri recimo Had-u. kar se mene tiče, ni opravičila za neinovativnost, dolgočasnost in togost… triki pa me sploh ne zanimajo.

  sam imam nekaj idej, kako bi blog zreklamiral v tisti luči, ki sem jo na blogu hotel imeti na začetku (zgolj humor), ampak sem potem nekje zafural zadevo, ko sem začel objavljati bolj osebne zadeve in razmišljanja.

  p.s. – vprašaj na ulici mladino, koliko jih je prebralo “kako poteka dan povprečnega čefurčka”… sam sem na račun te objave dobil pomoje čez 20.000 obiskov 😆 bila je na vseh mogočih forumih in krožila po mailu… skratka, terna 🙂

 25. Fetalij W. Tyschew Says:

  aja, last but not least, onyx, zadevo si dobro opisal in bi se kar strinjal. haikuje poznam, ker smo se nekaj z njimi ukvarjali v srednji šoli, treh avtorjev pa ne bi znal našteti, ker me ta zadeva ni bolj pritegnila.

 26. had Says:

  “pa niti pod razno ne bi smelo opravičevati veliko število povsem povprečnih ali celo podpovprečnih objav pri recimo Had-u. kar se mene tiče, ni opravičila za neinovativnost, dolgočasnost in togost… ”

  ce mi lahko tole se enkrat pocasi in na taksen nacin, da bom razumel, kaj si hotel napisati, razlozis, ti bom zelo hvalezen..

  vprasaj na ulici, koliko jih je videlo fotke gole jasmine iz big brotherja.. v enem dnevu preko 25000 🙂
  a je to merilo za kaksno stvar?

 27. Fetalij W. Tyschew Says:

  had, fotke neke “(bodoče) znane” osebe je drugo kot avtorski prispevek, ustvarjen iz nič… je dokaj logično, če pomisliš 🙂

  dejstvo, da se z javnim mnenjem lahko manipulira, pa niti pod razno ne bi smelo opravičevati veliko število povsem povprečnih ali celo podpovprečnih objav pri recimo Had-u. kar se mene tiče, ni opravičila za neinovativnost, dolgočasnost in togost… triki pa me sploh ne zanimajo.

  točno tako kot piše. jasno in razumljivo je.

  dejstvo, da lahko z različnimi triki skrbiš za popularnost in obiskanost svojega bloga niti pod razno ne opravičuje (v mojih očeh) veliko število zgolj povprečnih in podpovprečnih objav… ne vem, kdaj sem pri tebi prebral kaj res zanimivega, kakšen res zelo konstruktiven prispevek… nekaj, kar bi mi dalo razlog, da bi te lahko prišteval med crem de la crem bloganja. tvoj blog je povprečen blog z veliko obiska na račun takih in drugačnih trikov. to je to.

 28. Fetalij W. Tyschew Says:

  aja, pozabu sm na fotke. fotke so dobre.

 29. dronyx Says:

  Had, off the record in to me muči že dolgo. Če ni skrivnost, kako si prišel na idejo, da si šel slikat Jasmino? Jaz sem najprej mislil, da delaš na POP TV in imaš notranje informacije, ker se ne spomnim, da bi bili tekmovalci pred oddajo predstavljeni javno.

 30. had Says:

  LOL..

  fotografije so isto avtorski prispevek, ali pa se pac motim.. in tudi jaz bi lahko zapisal, da zato, ker je nekdo na siolu ima vecji obisk, kot drug ki je na neodvisni platformi, pa mi je povsem vseeno za to..

  vsak pise o stvareh, o katerih zeli pisati in mu pase.. ne jaz, ne ti ne dolocava kaj je kvalitetna vsebina.. in ce je zate osebni dnevnik to, kar ti pomeni blog, potem tudi prav..
  nekomu pac pomeni nekaj drugega.. ce bi se blogerji malce manj obremenjevali s samimi seboj, bi bilo tudi vec kvalitetnih zapisov.. moji zapisi so ze od vsega zacetka isti in ocitno jih ljudje berejo.. pravil, kako naj bi kdo pisal, pa zaenkrat se ni postavljenih, da bi se jih moral drzati..

  jaz nisem nikoli trdil, da je moj blog kaj posebnega.. za razliko od nekaterih, ki pac mislijo, da imajo najboljsi blog in da so najboljsi blogerji..

  a ja.. lahko mi ocitas vse ostale stvari, da ne znam pisati, da ne znam fotkati, da so zapisi podpovprecni,…. (vstavi po potrebi), togosti in neizvirnosti pa pac ne..

 31. had Says:

  @dronyx: stvar je bila preprosta.. vsako sredo je bil v zagorju striptiz in moski vecer, ko smo se s frendi dobili in rekali kaksno in zraven se gledali na pol gole zenske.. vedno imam s seboj fotkota 🙂 in tudi takrat sem ga imel..
  pofotkal in naslednji dan objavil fotke..

  ko sem gledal oddajo, pa slisim striptizeta jasmina.. hudica.. objavim se nov post s parimi dodanimi njenimi eksplicitnimi fotkami in to je bilo to.. cez dva dni me kontaktira poptv, ce jim prodam fotke 🙂 7 fotk za 280€ 🙂

  zgodba naprej je preprosta.. doma mi zmanjka elektrike, ves promet je na siolovem blogu, ki omogoca taksen naval, ko si linkal iz cisto vseh forumov in izklopa.. cez teden dni mi domenca ponudi zastonjsko gostovanje pri njih kar sprejmem.. in spokam iz siola.. 🙂

  na siolu je videlo fotke jasmine 75,347 obiskovalcev.. precej prometa sem jim naredil ocitno 🙂

 32. dronyx Says:

  Had, dobra štorija. Kar se tiče POPa pa sam v naključja ne verjamem. To, da je Jasmina striptizeta, so vedeli ko se je prijavilia ali so jo celo kar sami poiskali in tudi striptiz v Big brotherju je bil po moje naprej dogovorjen z producenti oddaje. Saj resničnostni šov ima tudi režiserja in scenarista, kajne? 🙂

 33. had Says:

  ne ne 🙂 ne razumi me narobe.. se sreca, da je bila jasmina striptizeta, sicer bi bilo vse skupaj povsem nesmiselno v bb-ju..

  ce pa zdajle pogledam vse skupaj z drugega zornega kota, pa sem bil mogoce tudi jaz udelezen v manipulaciji 🙂 ampak sem imel vsaj korist od tega 🙂

 34. Fetalij W. Tyschew Says:

  had, ne gre se za to, a fotografije ne bi bile avtorski prispevek, ampak se gre za to, da si imel srečo, da je šlo ravno za jasmino (iliti znano osebo) če ne bi tisto bila jasmina, bi bil obisk oz. ogled teh fotk drastično manjši.

  siol pa je dober za ustvarjanje neke baze bralcev… ko se ti zdi le-ta dovolj velika, pa se mirne duše lahko preseliš “na svoje”… tako kot si to storil ti.

  vsak pise o stvareh, o katerih zeli pisati… ponavljas se kot stara plosca, clovek… vse to je res, ampak okej, ce si ti zadovoljen s tem, da je tvoj blog zgolj povprecen, to ni moj problem. samo da si ti srecen, ker imas veliko obiska in da le-tega vzdrzujes z raznimi triki 🙂

  ko že ravno omenjaš osebni dnevnik…smtram, da to leti na moj blog… ne gre samo za osebni dnevnik… to se je rodilo sproti… saj niti ne vem, kako bi svoj blog definiral. vbistvu sploh nisem imel nekih planov in načrtov, kakšna naj bi bila vsebina na blogu in kaj naj bi poskušal z njem doseči. enostavno sem samo pisal in pisal… je o vsem in ničemer, ampak poskušam se izogibati monotonosti, za vsako ceno.

  in pravila, kako pisati, bi bilo nesmiselno postavljati… pač nekaterim je dovolj, da so na ravni tabloidov, nekateri poskušajo biti kreativni, spet drugi imajo nek tretji stil… kakor komu paše, pravim. ampak žalostno je, da se pri nas najbolj izpostavlja tvoj blog, ki je, kot sem že rekel, v mojih očeh zgolj povprečen. kdo drug bi si definitivno bolj zaslužil, da se ga izpostavi (po drugi strani pa jim drastično primanjkuje slikic v objavah, da bi bili raji všečni). ampak hej, to je zgolj moje mnenje. in konec koncev res ti nisi nikoli trdil, da imaš najboljši blog, ampak je žalostno, da si z manipulacijo dosegel to stopnjo prepoznavnosti in od nekdaj me je motilo, da nekateri polpismeni ljudje enačijo “prepoznavnost” z “dobro”. jebat ga, takle mamo.

  neizvirnosti in togosti pri metodah, ki se jih poslužuješ, da ohranjaš blog prepoznaven, ti res ne gre očitati. pri objavah pa je druga zgodba 🙂

 35. had Says:

  wrong.. jaz sem bil najprej na svojem, potem sem sel na vecer in potem na siol.. iz preprostega razloga.. ker nisem mogel hostati vseh fotk.. naredil sem si precejsnjo skodo s tem in veliko korist obema.. ampak je.biga. tko je..

  hmm.. ja, imel sem sreco, tako kot si jo imel ti, da je 20k ljudi prebralo tvoj post, ki je bil objavljen na forumih in mailih.. suma sumarum.. jasmino je videlo na siolu in hadu preko 130k ljudi.. bova se naprej primerjala stvari?

  a sem jaz kriv, ker ti ne poznas trikov in ker tvoj blog ni obiskan? wrong.. jaz sem se sam moral nauciti.. ko si ti zacel blogati, ti ni bilo vec treba preizkusati stvari, ampak si lahko pisal.. ampak ne bom o tem.. pac vsak pise, kar hoce.. ce bralcem ne pase, pac ne bodo brali..

  vidis.. osebne stvari zanimajo dolocen krog ljudi.. splosne pa sirsi.. vsak se sam odloci kaj mu je vsec in kaj pozna in o cem bo pisal..

  no, nastej mi pet blogov, ki bi jih lahko oznacil kot dobre! pa premisli, ce bi se lahko njihova vsebina objavila v tiskanem mediju in bi zanimalo to se koga drugega, kot pisca in par prijateljev? postavi se v vlogo bralca, kaj njega zanima, kaj njega pritegne.. to, da si ti zjutraj vstal? mnenje o neki stvari, ki jo gledas iz drugega zornega kota? mogoce bo potrebno se precej casa, da se bodo blogerji zaceli zavedati teh dejstev.. da so vecinoma sami sebi namen.. in ja.. poskusal sem svetovati marsikomu in verjemi, da ne bi trdil in se prepiral zdajle s teboj, ce ne bi prebral toliko postov, kot sem jih v zadnjem casu..

  s kaksno manipulacijo sem jaz kaj dosegel.. sedaj pa ze oslarije pises? koga sem jaz zmanipuliral? pokazi mi en moj post, kjer ne dobis tiste vsebine o kateri pisem??
  ja, ce bi fovsija gorela, bi bilo v sloveniji hudicevo vroce..

  evo.. se enkrat.. lahko mi napises vse kar zelis, neizvirnosti in togosti pri objavah pac ne..
  sicer pa imas prav.. kdo sem jaz, da se bom prepiral s teboj..

 36. Fetalij W. Tyschew Says:

  had, ti vztrajno zgrešiš poanto s tem sranjem s slikami in objavo… ne gre se za številke, jebo te bog, gre se ZAKAJ so te številke take kot so. sreča, da je 20k ljudi prebralo zapis? no sej se ne mislim spuščat v to debato, ti bi še naprej serviral številke kot jebeni računovodja, ker ne dojameš kaj sem ti hotel povedati – oniksu sem navrgel, da naj namesto imen raje vpraša po točno določeni objavi, ki bi jo sigurno poznalo več ljudi kot če bi spraševal po avtorjih. potem pa uletiš ti in tvoja večna statistika 😆

  in jaz nikjer nisem govoril, da bi moj blog moral biti bolj obiskan ali kaj takega… nimam pretenzij, da bi bil bolj obiskan ali karkoli… kdor bere bere in to je to. za moje pojme je kar dobro obiskan. če bi hotel, da je bolj obiskan, bi si delal reklamo in se posluževal trikov… ampak to mi ni v interesu, ker blog zame ni buisness venture, ampak hobi. da sva si na jasnem, ko govorim o blogih, ki bi lahko bili bolj izpostavljeni, nikakor nimam svojega v mislih – pa to lahko rečem povsem iskreno.

  to o splošnih objavah mi je jasno, jasno mi je, kako funkcionira današnja družba, brez skrbi, nisem glup pa neumen, ampak recimo resni časopisi kot je mladina imajo manjši krog bralcev kot novice in verjetno manjši krog bralcev kot Direkt, ampak razlika v kvaliteti je očitna. se strinjaš?

  pet blogov s kriteriji, ki si jih podal, ne mislim naštevat, ker me blogi kot je Crnkovičev ali Košakov ne zanimajo. lahko pa napišem, kdo po mojem mnenju dobro piše. pograjc, zloba, lolita…

  manipulacija – to leti na nastavljanje zadev iskalnikom, da se pojavljaš čim višje, pa avtomatske naročnine in tako dalje… ti razni triki, s katerimi se da povečati bazo bralcev. nisem govoril nič o vsebini postov (razen tega da so povprečni seveda 😀 )

  in nimam ti za kaj bit fovš. zelo vseeno mi je za tvoj blog, svoje mnenje o njem sem ti povedal… zakaj bi zavidal nekaj povprečnega. mene zgolj moti dejstvo, da se tebe izpostavlja kot najbolj znanega blogerja in zvezdo in ne vem kaj še vse. tako kot me moti, da se za zvezde izpostavlja turbo angels, atomik harmonik ipd. take zadeve so me motile že dolgo nazaj in stvar ni v tebi ali tvojem blogu, ampak v tem, da ljudje ne prepoznavajo resničnih kvalitet, ampak malikujejo povprečje. to je to.

 37. Fetalij W. Tyschew Says:

  ah ja, da dodam še dva bloga k crnkovičevemu in košakovemu… blog irene (ki v marsičem spominja na tvojega in mi prav tako ni med najbolj ljubimi) bi prav tako lahko bil objavljen v časopisih ipd… pa chefovi zapisi, ki so mi že bolj ljubi.

 38. Ameli Says:

  upam, da bo moja diplomska med drugim obravnavala tudi bloge. ta zapis mi je dal neke nove ideje. fino.

  mimo grede…tu lahko morda omenim, da so nekateri najbolj komentirani blogerji bili omenjeni tudi v brezplačni reviji Odtisi.

 39. had Says:

  sedaj si koncno priznal.. tebe moti to, da se mene izpostavlja.. res je.. ti verjamem..

  povej mi, kdaj si nazadnje linkal na kaksen dober zapis? kdaj si izpostavil dobrega blogerja? hmm.. vidis, o neizvirnosti in togosti.. da o vseh ostalih stvareh niti ne pisem..

  v bistvu si bil prvi, ki je izpostavil stevilko v tem primeru.. nisem bil jaz tisti, ali pa se pac motim, mar ne.. ampak ocitno ne smem povedati nicesar v zagovor.. sicer pa zakaj bi se zagovarjal.. ker itak ne vem kaj pisem, manipuliram in sem podpovprecen.. zakon! vsaj en, ki trdi nasprotno.. vsec mi je!

  hahaha…

 40. Fetalij W. Tyschew Says:

  had, to, da me moti izpostavljanje tvojega bloga sem povedal že v enem komentarju prej, očitno si, poleg tega da si povprečen pisec, še bolj površen bralec (zdaj te že zanalašč živciram pravzaprav). in ja, moti me, zakaj ne bi povedal. kot sem rekel. motijo me tudi turbo angels, atomik harmonik, rebeka dremelj, domen kumer… veš kaj je vsem skupna lastnost? znani so, ampak hudo povprečni pri tem, kar delajo. o kvaliteti in inovativnosti ne duha ne sluha. važno da so množice zadovoljne, right? torej me na koncu koncev ne motiš samo ti, da ne boš mislil, da se obremenjujem samo s tabo ali kaj takega. moti me ta princip.

  kdaj sem linkal na dober zapis? zakaj bi linkal na zapise, dovolj je, da povem, kaj mi je všeč in kaj ni, a sem jaz dežurni linker ali kaj takega, da bi pa moral ljudi opozarjat na dobre zapise?! če sami ne vidijo dobrih zapisov, kaj naj jim jaz. avtorji pa se ravno tako ne trudijo, da bi bili nekaj izpostavljeni, ker pišejo iz nekih drugih razlogov, ne da bi bili znani, s čimer bi potešili svoj ego ali neuresničene želje in ambicije iz mladosti.

  številko pa sem omenil čisto mimo povezave s teboj. nakar tvoj ego ni dopustil, da bi jaz pa bil edini, ki omenja številke, in si uletel s svojo Đasmino… sploh pa je navajanje številk tvoja odlika, to tako ali tako že vsi vemo, mr. statistik.

 41. Fetalij W. Tyschew Says:

  let me rephrase something:

  avtorji pa se ravno tako ne trudijo, da bi bili izpostavljeni, ker pišejo iz nekih drugih razlogov, ne pa, da bi bili znani, s čimer bi potešili svoj ego ali neuresničene želje in ambicije iz mladosti.

  to je to. zdej grem pa na šiht. ti zjutraj odgovorim, če bo sploh še kaj za odgovarjat.

 42. had Says:

  me veseli, da si se izkasljal.. v bistvu cenim tvojo odkritost.. sem pac podpovprecen bloger, ki nima pojma kako se tem stvarem streze.. je.ba.t ga.. se zgodi 👿

  jaz bom se naprej nadaljeval, tako kot pocnem to ze vec kot dve leti in ce bo to koga zanimalo, bo bral, sicer pa ima prosto pot, da ne pride vec na blog.. na sreco mi vsaj tega ne mores oporekati, da koga silim, da me bere.. in glede na to, da sam sebe nimam za zvezdo, ali karkoli povezanega s tem, imam jaz povsem cisto vest.. glede na to, da sem marsikomu ze pomagal pri razvoju bloga, oz. tudi pri vseh drugih stvareh, mi je pa to povsem dovolj veliko zadoscenje..

  razpravo pa lahko nadaljujeva na kaksen piru 👿 ups cocacoli 🙂

 43. Fetalij W. Tyschew Says:

  za razprave ob pijači verjamem da bo še priložnost. 🙂

 44. chef Says:

  Saj ob pijači bosta zgruntala, da sta oba fejst dečkota! Fetalij bo nekaj naučil Hada, Had pa Fetalija.

  Mi je dal Had, ki je res mojster za pozicioniranje, nekaj dobrih idej zadnjič. Le da jih pozabljam uporabit 😦

  Ker je res… zakaj ob uporabi nekaterih smešno preprostih fint ne bi svojega bloga (ki je itak najboljši) pokazali čim širšemu krogu uporabnikov interneta?

 45. had Says:

  haha 🙂 bom enkrat naredil bolj podrobne instrukcije.. v bistvu, ce si pomagamo med seboj, tvorimo smiselno skupnost, ki ima vec, kot pa vsak posameznik.. 🙂

 46. dronyx Says:

  Fetalij, ti si zame eden redkih, ki ima izdelan profil in za to po moje tudi skrbiš. Če dobim recimo tvoj tekst v notepadu brez podpisa in grafične postavitve bloga, bi ga verjetno prepoznal kot tvojega. In kapo dol za to. Vem tudi, da so nekatere tvoje zabavne objave praktično ponarodele in so jih ljudje zares množično prebirali. Kjer imam pa jaz pomisleke je, da se mi zdi skoraj nemogoče, da lahko z istim tempom ljudi zabavaš na dolgi rok. Čeprav si nesporno talent in nadarjen, ampak ljudje bodo vedno pričakovali samo najboljše, da padejo dol od smeha. Če povem drugače, če skačeš v višino in z lahkoto nekajkrat preskočiš 2.40 m, bodo ljudje razočarani, ko boš z lahkoto preskakoval samo 2.00 metra.

  Had, kar se tiče povabila na pijačo. V soboto sem srečal v BTCju Marka Crnkoviča, ki je potiskal otroški voziček. Skoraj bi mu rekel vsaj dober dan, pa sem se zadržal. Sem pa razmišljal, če bi recimo imeli vsi blogerji imena in priimke ter svoje slike na blogu ali pa bi se vsaj osebno poznali, potem bi vsak sprehod po kakšnem javnem mestu kjer je veliko ljudi pomenil, da spiješ deset kav in še kakšno pivo več na dan. Jaz osebno delam raje “undercover”. 🙂

 47. Dajana » I am not stupid Says:

  […] ne delajo. In potem izpadem jaz grda samo zato, ker o tem govorim. Tako kot je rekel dronyx na “Blogerskih zvezdicah” – kaj bi bilo, če bi Prešeren živel danes in pisal po internetu. Nihče ne bi vedel za […]

 48. Duko Says:

  O haiku pesniški obliki nimam pojma, ampak enkrat mi je neka znanka povedala verz?, ki naj bi bil to:

  Škarje.
  Trenutek zamišljenosti pred krizantemo.

  Dobra, ane? Čisto po japonsko. Manjka le peščeni vrt. Kako se mu že reče?

 49. Dajana » I am not stupid Says:

  […] ne delajo. In potem izpadem jaz grda samo zato, ker o tem govorim. Tako kot je rekel dronyx na “Blogerskih zvezdicah” – kaj bi bilo, če bi Prešeren živel danes in pisal po internetu. Nihče ne bi vedel za […]

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: