Posebna enota (The Unit)

Veliki sistemi, kot so recimo policija ali vojska, imajo v svoji hierarhični organizacijski strukturi ponavadi tudi kakšen oddelek, kamor premestijo nesposoben, odslužen ali kot se temu danes lepše reče nekompatibilen kader, ki ga ni mogoče zaradi različnih vzrokov preprosto postaviti na cesto. Ti oddelki se ponavadi imenujejo recimo Oddelek za strateške študije, Enota za logistične študije ali kaj podobnega. Zaposleni v teh organizacijskih enotah večinoma prekladajo papirje, morda prebirajo časopisne članke in na podlagi teh pišejo poročila, ki jih nihče ne prebira in pijejo kavo do dvanajstih, ko nastopi čas za kosilo in popoldanski odmor.

303 skupina za logistične študije (“303rd Logistical Studies Group”) v ameriški vojski, katere pripadniki so glavni junaki CBS-ove TV nadaljevanke Posebna enota – “The Unit”, pa je nekaj posebnega. Služi kot krinka za skupino pripadnikov vojaških posebnih enot (podobno kot Delta Force), ki je namenjena boju proti terorizmu in ima posebna pooblastila, saj je poveljnik te enote podrejen neposredno predsedniku ZDA. Če je to dobro ali slabo je odprto vprašanje, lahko pa zaradi tega ta enota preskoči običajno strukturo poveljevanja in da lekcijo kakšnemu uslužbencu FBI ali agentu DIA. Vendar zasluge za uspešno izvedene operacije vedno poberejo drugi, ko pa pripadniki te enote zaidejo v težave ali pa jih ujamejo kje na tujem, potem seveda nihče o njih ne ve ničesar. Množično pa “pisarniški molji” umirajo od raznih nesreč pri treningu.

V knjižnici sem si izposodil na DVD-ju celotno prvo serijo, ki je bila predvajana leta 2006 in tako sem imel na voljo teden dni časa, da pogledam vsa nadaljevanja. Skupaj 13 epizod mi je uspelo v rekordnih štirih dneh.

Sam sem sicer malo skeptičen do nadaljevank, ki so narejene za TV in imajo tako običajno neprimerno manjši proračun kot akcijski filmi. Ponavadi se v takih nadaljevankah streljajo s plastičnimi pištolami, iz strelnih ran se ne krvavi, ampak se zadeti samo smešno zvija po tleh, kot bi imel prebavne motnje, pirotehnično učinki pa ne sežejo dlje od kakšne dimne bombice ali zažganega vozila na avtomobilskem odpadu.

V tem smislu me je zares pozitivno presenetila recimo nadaljevanka “Band of Brothers”, s tematiko 2. svetovne vojne in produkcijo, ki se jo ne bi sramoval nobeden film. In Posebna enota v tem pogledu ne zaostaja prav veliko.

Vsak del nadaljevanke prikazuje kakšno akcijo posebne enote za “logistične študije”. Reševanje ugrabljenega letala, lasersko označevanje tarče sredi Afganistana, iskanje padlega Kitajskega satelita v Afriki, reševanje raket zemlja-zrak (SAM) iz rok Brazilskega “warlorda”, nameščanje miniaturne prisluškovalne naprave Iranskemu veleposlaniku ali pa recimo v zadnjem delu prve sezone pomoč nesposobnemu francoskemu poveljniku sil ZN pri aretaciji bivšega Jugoslovanskega generala, obtoženega vojnih zločinov.

Za vse tiste, ki se vživite v vloge glavnih junakov lahko izdam, da se za njihova življenja ni potrebno posebaj bati. Sicer dobijo kakšno prasko ali celo strelno rano, drugače pa so bolj ali manj elegantno nesmrtni. Morda še najbolj nastradajo prav od svojih ljudi na usposabljanju SERE, kjer jih učijo, kako preživeti torturo, ki jo lahko doživijo kot vojni ujetniki.

Producenti so spretno v scenarij vsakega dela vključili še žene osrednjih junakov in si s tem zagotovili dodatno gledanost ženske populacije, ki je sicer podobne akcijske zgodbe običajno ne pritegnejo. Tako praktično v vsakem delu, katerega scenarij je napisan po enakem vzorcu, dobimo malo dozo akcije in še bonus manjši zaplet z ženami vojakov v glavni vlogi. Ti zapleti so ponavadi popolno nasprotje od nalog, ki jih rešujejo njihovi možje v službi domovine. Sajenje rožic in urejanje gredic pred hišami, reševanje težav z otroci, skrb za usodo najdražjih na misiji, preganjanje dolgčasa, iskanje Boga in filozofiranje o tem, ali se njihovim možem sploh splača delati za državo, ali pa bi raje sprejeli kakšno pogodbeno delo v eni izmed brezštevilnih varnostnih firm, kjer zaposleni za nekajkrat več denarja počno isto.

Predvsem pa krinka ne sme pasti, ker sicer vsi lahko spokajo kovčke.

Poveljnika enote Toma Ryana igra Robert Patrick, ki sem ga prvič videl v filmu Die Hard 2 iz leta 1990, kjer je dobil nekajsekundo vlogo terorista, ki ga prerešeta Bruce Willis. Širše pa je postal znan po vlogi v filmu Terminator 2 – Judgment Day leto zatem.

Poveljnik sam se sicer akcij ne udeležuje več, skrbi pa za koordinacijo in razmeščanje pripadnikov skupine na misije ter v prostem času še tu pa tam spolno poteši ženo enega izmed pripadnikov elitne enote. In tudi v tem primeru se na koncu ponovno izkaže, da je ženska po stari navadi zamešala ljubezen in spolno potešitev.

Sedaj komaj čakam, da izzide še druga sezona na DVDju, ker za gledanje takih nadaljevank po TV nimam potrpljenja in se mi ne ljubi čakati teden dni na novo nadaljevanje plus nekaj reklamnih blokov.

Upam da so v katerem izmed delov v drugi sezoni predstavili tudi Slovenijo. Ker se Američani ravno norčujejo iz našega zdravstvenega sistema (“Sicko”), bi bili lahko recimo pripadniki te enote poslani na tajno nalogo v središče naše prestolnice, natančneje v Klinični center, kjer bi imeli za nalogo rešitev in evakuacijo Ameriških državljanov, ki jim v naši osrednji zdravstveni ustanovi nespretno režejo ven zdrave organe ali jih zdravijo z generičnimi kitajskimi zdravili, ker si pravih zdravil, zaradi revščine, puščavska država na robu Balkana ne more privoščiti.

Specialci posebne enote recimo najprej izskočijo po sistemu HALO (high altitude – low opening) iz letala, pristanejo natančno na vrhu Kliničnega centra, nevtralizirajo varnostnike in dežurne medicinske sestre ter evakuirajo njihove državljane na streho zgradbe, kjer jih potem poberejo helikopterji vrste CV-22 Osprey.

Medtem pa se njihove žene doma v kuharskem tečaju učijo pripraviti pravo Slovaško gibanico.

One Response to “Posebna enota (The Unit)”

  1. University Update - Sicko - Posebna enota (The Unit) Says:

    […] Posebna enota (The Unit) » This Summary is from an article posted at Dr. Onyx on Tuesday, September 04, 2007 Posebna […]

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: