Zbiranje podpisov

Tole z zbiranjem podpisov predsedniških kandidatov je po moje čedalje bolj navadna farsa in podobno vaški veselici, le da na štantih še ni piva in čevapčičev, pa tudi narodne noše so prej redkost kot pravilo.

Slučajno sem šel danes mimo Mačkove v Ljubljani in tam naštel vsaj tri štante predsedniških kandidatov, kjer te akviziterji prosijo za podpis. Kandidat Türk ima tam postavljen celo njegov lik iz kartona v naravni velikosti (morda je celo za kakšen centimeter višji kot v naravi), tako da se lahko z njim slikaš na hitro tako kot z Batmanom ali Supermanom v Disneylandu. Škoda da nima še kandidat Gaspari svojega in bi se tako lahko postavil vmes in oba objel prek rame (jasno ne oba prek levice, eden bi moral biti na desnici).

Naivno sem sicer mislil, da je dovolj, če se na tisti list podpišem in sem s tem že izrazil podporo kandidatu. Ma kje pa. Potrebno je iti notri v urad, mislim da gre za Upravno enoto (če je ta sploh še na Mačkovi?) ali nekaj takega in zadevo še verificirati z nekim osebnim dokumentom.

Tega se mi pa res ne da, ker če povem po pravici, se izogibam čakalnih vrst na raznih uradih kot hudič križa. Samo če je res nujno, ker vedno imam težave s tem da ocenim, koliko časa bo nekaj na uradu trajalo in kako zares je dolga vrsta. Enkrat, mislim da je šlo za podaljšanje registracije avtomobila veljavnosti vozniškega dovoljenja, se mi je zgodilo, da se postavim v najkrajšo vrsto. Še na smeh mi je šlo, ker sem prišel zadnji v sobo, pa sem prehitel mnoge, ki so že dlje čakali, ker se je moja vrsta pomikala hitro naprej. Potem pa začne nekdo pred mano komplicirati kot kakšen upokojenec prvega v mesecu na banki ter težiti delavki za okencem. In zadeva se je zavlekla po moje kar za kakšne pol ure. Na koncu že nisem več vedel, ali naj grem v drugo vrsto povsem na konec in izpadem bedak za tiste, ki so prišli za mano, ali naj vztrajam.

Zato mi na misel ne pride, da bi zaradi nekih podpisov tvegal in se postavljal v vrsto. Ni govora.

Potem pa še berem v časopisu, da se je kandidatu Šternu primerila nerodnost, da je njegov akviziter zbirali podpise pod pretvezo, da zbira za favorita Peterleta in Türka. In celo akviziter naj bi predsedniškemu kandidatu dejal, da če sam noče podpisov, jih bo pa prodal na licitaciji. Kako prosim? Pa saj vendar z podpisom podpremo posameznega kandidata, mar ne? In baje ne. Na obrazec naj ne bi bilo potrebno napisati imena kandidata, ampak se to lahko dopiše naknadno ali pa nenazadnje bianko obrazce proda prosto na trgu najboljšemu ponudniku. Ojoj…

In za povrh vsega je akviziterstvo za podpise podpore predsedniškim kandidatom glede na zaposlitvene oglase na internetu povsem tržna dejavnost in morda so ti ljudje, ki na cesti prosjačijo za podpise mimoidoče, tudi organizirani v kakšnem sindikatu.

Sem bil pa trdno prepričan, da se da zadevo vsaj opraviti elektronsko prek spleta s katerim izmed spletnih certifikatov, ki jih izdajajo recimo banke ali javna uprava. Pa tega nikjer ne najdem in očitno to tudi ni možno kljub temu, da je zadeva verjetno danes tehnično trivialna in kar kliče po takšni rešitvi. Na spletni strani imaš seznam kandidatov za kandidata za predsednika države, klikneš na tistega, ki mu želiš dati podporo in potrdiš da pri polni zavesti daješ podporo izbranemu kandidatu. Izkušeni programerji to razvijejo v enem dnevu plus še dan za testiranje.

Upam da bo vsaj na naslednjih volitvah čez pet leto to že možno, ker 3000 podpisov (po internetu kroži tudi podatek 5000 podpisov) izgleda morda res malo, samo če nisi strankarski kandidat, kjer za zbiranje podpisov politične stranke zaženejo svojo propagando mašinerijo, je tudi 3000 podpisov veliko. Sploh ob takšnem kompliciranem postopku.

Povezani prispevki:
Demokracija (v medijih) – po slovensko
Bitka za podpise
Osebna izpoved zbiralca podpisov
Podpisi dr. Türka

5 komentarjev to “Zbiranje podpisov”

 1. Jazzy Says:

  ni čevapov, je pa grozdje, fige in bombončki.. pri enmu si clo dubu kozarček domačega 🙂

 2. Miran Says:

  Pač tako je to življenje. Kdo je resnično srečen ne ve natančno nihče. Popolnoma srečen mislim! Verjetno ga ni.
  Pa tudi tisti, ki na stojnici dobi ime in priimek neznanca, mislim na katerega koli kandidata, živi v zasvojenem stanju.
  Pač nevarno je obseden sam s sabo, prepoln je neznank, rad bi nekaj, čemur se sicer ne more upreti. Ali ni to bolezensko stanje? Podpisi, so za take neke vrste metadon.

 3. erzo Says:

  mater jim. pri čisto vsakdanjem opravilu so me trikrat skesil.
  jest bom že podpisal podporo če bom želel, sam ne mi molit pod nos ker na koncu ne boste nič dobil od mene.

 4. darko Says:

  Bravo doktor.
  Sem ravno danes ponovno javno tulil, zakaj ni internetnih volitev…da ne omenjam Estonije, pa še kere manj razvite drzave (po indeksih)…pa še ministrstvo za informacijsko družbo smo imeli…
  Ni pa enostavno prepričat ljudi, da gredo na UE…zunaj bi že še podpisali…

  Naslednje volitve pa morda že prek gsmov? Verjetno prej na Češkem…

 5. Štefan Says:

  Ja saj je res že kar malo grozno tole. Kaj več o kandidatih si pa lahko tukajle preberete: http://stefan.blog.siol.net/2007/08/26/predsedniski-kandidati/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: