Invalidno vesolje

Tole bom začel bogokletno.

Javno se sprašujem, zakaj nihče Stephenu Hawkingu ne prepove raziskovanja vesolja, kvantne gravitacije in črnih lukenj?


vir: starchild.gsfc.nasa.gov

Vemo da je človek invalid na invalidskem vozičku in ima tudi težave z govorom, takšne poglobljene raziskave pa vendar zahtevajo zdravega človeka v brezhibni psihofizični kondiciji. Saj človek bi lahko nenazadnje našel izpopolnitev svojega življenjskega poslanstva na kakšnem drugem področju. Lahko bi bral knjige ali recimo gledal filme. Saj od invalidov nihče ne pričakuje, da bodo kaj resnega počeli v življenju, ker bodimo pošteni, česa takega tudi ne zmorejo. Nenazadnje se sprašujem ali si predstavljate, da se bodo nekoč vaši pravnuki in otroci vaših pravnukov o njemu učili v šolah kot smo se mi recimo o Albertu Einsteinu? Pa saj človek je vendar invalid na invalidskem vozičku, z težko in redko boleznijo. Kakšen vtis bodo vaši pravnuki dobili o vesolju in črnih luknjah? Ali je potemtakem tudi celotno vesolje invalidno?

Zveni komu to razmišljanje vsaj milo rečeno čudno za današnji čas?

Ampak tole razmišljanje sem napisal kot parodijo na pogled Marka Crnkoviča v Dnevnikovi kolumni v zvezi z kandidaturo Elene Pečarič za predsednico države. In naj navedem samo najbolj udaren citat iz celotne kolumne:

Predsednik republike mora biti opravilno sposoben. Nikjer pa ne piše, da mora biti tak že kot kandidat. Z dolžnim spoštovanjem do hendikepiranih moram priznati, da za Eleno Pečarič dvomim, da je opravilno sposobna. Kot invalidna oseba lahko kljub svoji prikrajšanosti še vedno počne zelo veliko stvari in opravlja zelo veliko poklicev, vendar si je ne predstavljam kot predsednice (in vrhovne poveljnice). Še več: funkcija predsednika je v veliki meri simbolična, zato si ne želim, da bi jo opravljala invalidna oseba.

In to ni bilo napisano leta 1614 ampak 2007, v času, ko Hubblov teleskop odkriva v vesolju črne luknje, ki jih preučuje nek znanstvenik, priklenjen na invalidski voziček. Črne luknje so strahospoštovanja vredne mogočne tvorbe z ogromno maso koncentrirano v točki in si ne želim, da bi to raziskovala invalidna oseba. Simbolično in iz principa.

Verjamem, da je kolumna napisana namerno provokativno v smislu, ni važno kam se kadi, sam da se čim bolj kadi za kolumnistom. Ampak jaz bi šel od razmišljanja kolumnista še korak dlje. V ustavi je govora o predsedniku republike, a kljub temu so pozabili dodati klavzulo, kakšne so zahteve za to funkcijo. Samo da mora biti državljan RS, celo nikjer ni zahteve o opravilni sposobnosti ali recimo vsaj nekaznovanosti. Torej se lahko k kandidaturi prosto priglasijo invalidi, vaški posebneži, serijski morilci, vegetarijanci in nenazadnje recimo tudi matere samohranilke.

Hvala bogu, da je v povprečju volilno telo inteligentno in bo pravilno razumelo, da se išče predsednik in ne predsednica države ter da mora biti izbrana oseba z visoko integriteto, da nas ne bo v tujini sram in ki bo nenazadnje sposobna upravljati tudi z oboroženimi silami kot vrhovni poveljnik.

Predstavljajte si recimo, da izvolimo na to mesto vegetarijanca?

Za te ljudi je značilno, da so večinoma pacifisti, zavzemajo se za nenasilje in za sobivanje v simbiozi z ostalimi živalmi na planetu. In kako naj tak človek upravlja z vojsko? Kaj bomo iz vojaških letal odmetavali rezano cvetje in kurji gnoj namesto napalma, zažigalnega fosforja in iperita? Z vsem dolžnim spoštovanjem do sedanjega predsednika dr. Drnovška, samo zanj recimo dvomim, po tem kar sem prebral v njegovih knjigah, da nas je sposoben pripeljati do kakšne odmevne vojaške zmage s takšno filozofijo, ki jo sedaj nekontrolirano razširja in razmnožuje v nakladah, ki so za resne avtorje nepredstavljive.

Iz vsega povedanega se sprašujem, ali ne bi veljalo podrobneje definirati pogojev, ki jih morajo izpolnjevati predsedniški kandidati?

Recimo nekaj v stilu…

Išče se predsednik države, moški, čistokrvni Slovenec do petega kolena, star med 45 in 55 let, črnih las in rjavih oči ali pogojno lahko tudi modrok blondinec, visok med 185 in 190 centimetri, atletske postave z negovanimi nohti na roki in obvezno tudi na nogi. Neobrezan. Zahtevano je tekoče aktivno znanje dveh tujih jezikov, pri čemer so obvezni angleščina in francoščina z južno provanskim naglasom. Kitajščina se šteje kot plus. Kandidat mora imeti v žepu doktorat, biti mora poročen z dvema otrokoma. Hčerko in sinom, ki ne smeta biti alkoholika ali narkomana. Zdravstveni karton kandidata mora biti nepopisan bel list …

In naj grem še korak dlje. Ali se vam res zdi, da je primerno tako odgovorno nalogo, kot je izvolitev predsednika države, zaupati kar počez vsem volilcem? Ali je povprečen volilec, ki morda ni izdelal niti osnovne šole, kvalificiran in usposobljen, da bo izbiral predsednika države? Ali ne bi bilo pametneje, da to nalogo opravi strokovno vrhunsko usposobljena komisija sestavljena iz razumnikov, torej politikov, cveta nacije, če se nekoliko pesniško izrazim?

Za konec naj rečem samo to, da tudi če slučajno volilno telo Eleno Pečarič izvoli za predsednico države, se svet tisti trenutek še ne bo podrl. Ne bodo nas izključili iz EU in verjamem, da bi zmogla tudi kakšen državniški obisk v tujini. Menim celo, da bi bila deležna bistveno večje medijske pozornosti v tujini, kot pa nek običajen, dolgočasen, na prečko počesan in opravilno sposoben predsednik iz nabora “resni kandidati” z široko podporo političnih strank, ki ga bodo tako ali tako zamenjali v tujini za predsednika Slovaške.

I have noticed even people who claim everything is predestined, and that we can do nothing to change it, look before they cross the road.
Stephen Hawking

Problem seveda ni v tem, da ima pravico. Problem je v tem, da jo hoče uveljaviti.
Marko Crnkovič

Mama always said life was like a box a chocolates, never know what you’re gonna get.
Forrest Gump

Sorodne teme:
Pečaričeva prepričala dva poslanca
Bitka za predsednika republike je postala reality show
Đurota? Strela? Mišo?
Mnenje Varuha človekovih pravic

17 komentarjev to “Invalidno vesolje”

 1. buba švabe Says:

  Fino napisano.

  Sicer pa sem že pri Chefu napisal, če je lahko bil Roosevelt predsednik Amerike in to štirikrat, potem ne vem, zakaj bi bilo pri nas kaj takega tako nemogoče.

  Je pa res, da kolikor vidim tole Pečearičevo, si jo bolj težko predstavljam kot predsednico. Mogoče šahovskega krožka, ne pa države. In seveda je ne primerjam z Rooseveltom, govorim samo o principu…

 2. Saša Gerčar Says:

  “… biti mora poročen z dvema otrokoma”
  Vse ostalo bi še šlo, ampak kaj, ko pri nas ne dovoljujejo poroke z dvema hkrati 🙂

 3. buba švabe Says:

  To je zgleda malo ponesrečen prevod iz angleščine. “Married with children” pomeni “poročen, z otroci”. Vmes je vejica. 🙂

 4. dronyx Says:

  Pri takih sanjskih zahtevah, ki se jim povprečni slovenec niti na daleč ne približa seveda nisem mislil da bo pedofil.

  Pravilno se glasi:
  biti mora HETEROSEKSUALNO poročen z žensko, s katero imata dva otroka, ki nista bila spočeta z biomedicinsko pomočjo

  Sem pa malo razmišljal, da predsednik države pač ni na takm način odgovorno delovno mesto, kot če si recimo pilot Airbusa A380, kjer ti je zaupana usoda recimo 500 potnikov na krovu letala. Tam je jasno, da če si slep ali recimo če sredi morja haluciniraš pristajalno stezo, pač tega poklica ne moreš opravljati. Skratka moraš biti psihofizično brezhibno pripravljen in povsem zdrav.

  Narobe.

  Spomnil sem se Hitlerja, Huseina in podobnih voditeljev držav in narodov, kakšno gorje in koliko prelite krvi so povzročili. Pri njih glede mrtvih ena nesreča letala ni vredna omembe. Res da niso bili vsi ti izvoljeni demokratično, a kljub vsemu.

 5. Saša Gerčar Says:

  To pa je sedaj res 2x temeljito razloženo, da ne bi vse blondinke, z mano vred, res pomislile, da se išče pedofil, ki bi razmerje želel še pred zakonom potrditi 🙂

 6. chef Says:

  No ja, po pravici je povedal, kar je mislil. Jaz pa tudi mislim enako, jebat ga.

  Če gospa ne bi bila invalidka, po mojem sploh ne bi kandidirala. Torej kandidira samo zato ker je invalidka? Seveda je skoraj bogokletno, če to izgovorimo leta 2007. Ampak zame je ona tako kot vsi ostali… do invalidov ne čutim usmiljenja (čeprav si sam ne znam predstavljat, kako je to in bi najbrž znorel, če bi ohromenl). Grdo se sliši, ampak po mojem usmiljenja niti ne iščejo. Verjamem, da tudi Pečaričeva ne, ker je v življenju ogromno dosegla in je živ dokaz, da so tudi težkim invalidom odprte vse možnosti.

  Ja, tudi za predsednika/co države!

  Ampak problem ni toliko invalidnost, ampak da se je sploh vmešala v volitve. Po mojem je sposobna biti predsednica približno toliko kot Štern. Nihče od njiju ni neumen, ampak to še ne pomeni, da sta lahko predsednik ali predsednica!

 7. ZigaK Says:

  Jaz mislm, da bi komisijo morala sestavljati samo dva člana: DrOnyx in Crni. Če bi prišlo na koncu do remija med dvema kandidatoma, bi odločalo polaganje rok med Crnim in DrOnyxom.
  Javim se za zapisnikarja, imam tone izkušenj.
  Pravice tv prenosov zasedanja komisije se prodajo najboljšemu ponudniku. Zaključna faza prenosa s polaganjem rok se proda posebej.

 8. dronyx Says:

  Chef: Pa od kod ideja, da nekdo kandidira za predsednika države, ker išče usmiljenje? In zakaj bi potreboval usmiljenje? Recimo raje pomoč. Pa verjemi na besedo, ljudje z kakšno fizično okvaro niti niso najtežji invalidi. Jaz sem na faksu poznal neko invalidko na vozičku, ki je delala tudi izpit za avto (enkrat sem jo celo videl na TV3 v neki oddaji s tem v zvezi), nekajkrat smo šli skupaj tudi na neke žure, ker je bila znanka od sošolca. Ko sem njo poslušal, je imela bolj polno življenje kot večina povsem zdravih ljudi.

  In česa od funkcij, ki jih nalaga ustava, Pečaričeva ali Štern po tvoje ne bi bila sposobna opravljati? Poznam pristojnosti in naloge ter se ne spomnim trenutno ničesar.

 9. ZigaK Says:

  DrOnyx, zgubili ste ironično distanco!

 10. Natasa Says:

  Odličen zapis DrOnyx. Za trenutek sem mislila, da je z mano kaj narobe, ker se mi je zdel Crnkovičev zapis res obupen…

 11. chef Says:

  Saj ne trdim, da gospa išče usmiljenje, kje pa! Pravim samo, da sploh ni postalo pomembno to, ali je dobra kandidatka za predsednico ali ne. Pomembno je postalo izključno to, da je invalidka.

  Kot sem že napisal pri Crnkoviču, se dajmo raje spraviti na vse tiste, ki zanjo niso prispevali podpisa!!! Ker itak mislijo enako, samo da tega ne povedo naglas.

  Sicer se pa blogerji organizirajmo, pa prispevajmo tisti podpis, nekaj časa še imamo. Me zanima, koliko nas bo tam.

  Po drugi strani je pa res, da je nihče ne jemlje resno že zaradi dejstva, da je hendikepirana. Žalostno, ja, in lahko nas je sram. Ker po drugi strani je lahko najsposobnejša, pa ne bo nič uspeha na volitvah.

  Hočem samo opozoriti, da je nekakšno blebetanje kako smo grdi, ker smo povedali isto, kar misli večina, vsaj malo hinavsko. Pa sploh ne iščem prepira, da ne boš mislil!

 12. dronyx Says:

  chef: Kam bi pa prišli, če bi imeli vsi enak pogled na vse zadeve. Pač napišeš svoje mnenje in poveš svoje argumente ter prebereš mnenje drugih. To je prednost interneta pred recimo časopisom in TV, kjer gre za enosmerno komunikacijo. In tu ne gre za grde in lepe. Samo soočenje mnenj.

  Če je za Pečaričevo sedaj pomembno samo to, da je invalidka, bi jaz enako rekel za kandidata Peterleta, da o njem večinoma samo berem o tem, da igra na orglice. In tudi to je za mnoge sporno, češ da se to za bodočega predsednika ne spodobi, ker ne izpade dovolj resno.

  Je pa dejstvo, da je predsedniška kampanija priložnost za tiste, ki si želijo medijske pozornosti pa čeprav resno ne tangirajo na Erjavčevo. Ker če postaneš predsedniški kandidat in prepričaš tri poslance ali dobiš 3 kile podpisov, te mediji enostavno ne morejo ignorirati in vsekakor prideš do besede in dobiš svojih pet minut v medijih, kar je sicer drugače verjetno plačljivo in ne zastonj.

  Jaz osebno ne bom s podpisom podprl nobenega kandidata za kandidata, ker se mi zdi postopek prekompliciran in se mi enostavno ne ljubi.

 13. chef Says:

  No ja, Peterle ne bo izvoljen samo zaradi orglic. Mene itak moti, da se ves čas poudarja te njegove orglice, ki izpadejo res pastirsko.

  Da je tip pilot in dober jadralni letalec, pa ni nikjer omenjeno.

 14. ZigaK Says:

  Pa kolesar!

 15. kekez Says:

  U super, očitno sem dobil svojo novo predsedniško kandidatko, ko so mi pa ostali že mrknili (na tak ali drugačen način).
  Moje prioritete:
  1. Kramberger
  2. drOnyx
  2. Pečarič

  Podpisov pa ne talam. Se mi ne ljubi.
  Elektronsko? Super ideja. To bi šlo…
  (Ko sem nazadnje elektronsko podaljševal registracijo, so me naslednji dan poklicali z UE s prošnjo, če jim lahko vse dokumente ponovno pošljem še po faksu!?!?)

 16. ljubo Says:

  Kam smo prišli, če je Pečaričeva zdrava za volitve, zakaj ne gre delati. Zakaj se pase na naših žuljih, imeti tako osebo za predsedmika je bolano. Slovenija preko različnih osebkov postaja bolana. Naj gre nazaj v zavod in da mir, ne pa da se izživlja na naš račun. Sp…….k ……………

 17. markopigac Says:

  in ti kreten si odstopil iz tekme.. kot beranič.. cccss..

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: