Poletne vstopnice

Nepoznavanje slovenščine zna biti včasih povod za razne neprijetnosti. In ker sam ne sodim ravno med inteligentne razumnike, se mi tovrstne neprijetnosti dogajajo dokaj pogosto. Zadnja taka to soboto. Popolna blamaža za vrečko čez glavo in vse skupaj globoko v pesek.

Enkrat letno si običajno vzamem čas za obisk Živalskega vrta. Ponavadi si ne pogledam celega vrta, ker je vmes težji vzpon do risa, ki ga verjetno še nihče ni zares videl in rahli padci, ampak imam v različnih obdobjih različne živali, ki pritegnejo mojo polno pozornost. Plačam karto, grem po najbližji neasfaltirani potki do kletke in potem ko se naveličam naravnost ven. Tako sem včasih občudoval samo šimpanze, ker so mi bili človeško smešni. Sploh če so imeli mladička, ki jih je redno fasal po nagi riti, če je počel vragolije. Sedel sem pred kletko po celo uro in smo si kazali jezike. V bistvu jaz njim. Oni so me samo čudno gledali, kot bi prvič videli evolucijskega zmagovalca z poraščenim prsnim košem.

In sedaj sem v obdobju, ko so mi všeč mladi pujski in kozlički. No, mlade ovčke so mi tudi simpatične, samo ne toliko kot pujski in kozlički.

pujski.jpg

Skratka, pridem v soboto pred živalski vrt in doživim aritmijo ob pogledu na reklamni plakat. Poletna vstopnica odrasli 18 evrov.

Pa saj niste normalni. 18 evrov? To je celih osem več od deset. Saj nisem jaz kriv da je zunaj vroče in poletje. Zame razumna cena vstopnice ne glede na letni čas je recimo nekaj evrov, deset evrov je maksimum za recimo gledališko predstavo, kjer je v povprečju na odru vsaj pet redno zaposlenih igralcev in ne govorijo na playback. Samo 18 evrov? Se ne spomnim kdaj sem dal nazadnje tak denar za neko vstopnico. Dobro, Robbie Williams lansko leto v Budimpešti je stal še več, samo tip ima tudi velike potrebe. Jaz pa sem pred navadnim živalskim vrtom in brez sramu zahtevajo za poletno vstopnico 18 evrov.

V tistem trenutku se mi je razum zatemnil. Lahko je govoriti o gospodarskem razvoju, pri takšnih vstopnicah za živalski vrt. Samo na čigav račun je ta razvoj prekleto in kdo tu mastno služi? Žirafe in pigmejski kenguruji sigurno ne. V tistem trenutku sem preklel vse od finančnega ministra na vrhu do šefa urada za makroekonomske analize in razvoj na dnu in razmišljal sem že, da bi v afektu napisal krajšo anonimko na račun šefa živalskega vrta, ker z ostarelimi antilopami in afriškimi ježevci (domnevno) hrani tigra in morske leve in jo poslal naravnost Praprotniku na Dnevnik. To, da z mladimi piščančki razvajajo Sovo uharico je upam že sam videl ob zadnjem obisku.

Takšnega denarja ne dam za pol ure druženja z malimi pujski in kozlički že iz principa.

pujsek.jpg

Če plačam enkrat, potem bo naslednjič zimska vstopnica lahko že 25 evrov s popustom in člansko izkaznico. In spet rdeč karton iz Bruslja zaradi inflatornih gibanj. In stabilnost javnih financ se začne pri vstopnici za živalski vrt.

Da pa ne bi bil dan vržen povsem stran sem šel z odločnim korakom še naravnost do blagajne in mlajši dami za pultom Živalskega vrta z zaigrano prijaznostjo dejal, da je 18 evrov za karto v živalski vrt pa le malo preveč, čeprav solidno služim z delnicami iz prve kotacije na borzi. Dokler še rastejo in domače povpraševanje in prevzemna histerija generira rast tečajev jasno. Samo tega bo nekega dne nepreklicno konec. Potem pa me debelo pogleda in pove, da je 18 evrov polletna karta. Pol letna in ne poletna. Dva mala lja v eni besedi pisano skupaj. In da vstopnica za enkraten obisk in polno letno osebo stane znosnih šest evrov. Potem se premagam, da ji ne omenim plakata pred vhodom in grem še enkrat pogledat kaj piše. Hudiča, pa res polletna. Očitna optična prevara ali začetek barvne slepote. Morda pa moji možgani sami od sebe okrajšajo podvojene črke?

poletnecene.jpg

Dobro si oddahnem. Toliko pa plačam. Nenazadnje živali brez sponzorjev morajo tudi jesti in v tistem hipu sem se spomnim na Slona, ki mu v tem pogledu ne gre slabo.

slon.jpg

In ni mi bilo žal. Z mladimi pujski in kozlički sem se igral celo uro kot majhen otrok. Potem sem se naveličal in šel na sladoled.

6 komentarjev to “Poletne vstopnice”

 1. irena Says:

  puuujcekiiiii! 🙂

 2. dinozaver Says:

  Kaj pravi kapibara? Kako se ima? Je v redu?

 3. zloba Says:

  kaj pa vem … ljubljanski živalski vrt (če o tem teče beseda) … bi moral ljudem plačevati, da ga sploh obiščejo. raje … investiram 18 evrov v pivo za sogovornika … ki po tretjem že malo spominja na kako lepo žival. če zraven pijem še sama … je živalsko kraljestvo popolno … pa še nihče ni zaprt v premajhni, smrdljivi kletki.

 4. ukapuka Says:

  risa iz ljubljansega živalskega vrta si lahko ogledaš zastonj tako, da se odpraviš na vrh rožnika tik ob ogradi 🙂 vedno leži tam, v senci, in te žalostno opazuje…

 5. Centrifuzija Says:

  A ste videli kapibaro, gospod kandidat? Največjega glodavca na svetu? Jaz sem ga/jo gledala vsaj pol ure, kolega Predpralec jo/ga je z ograjo tresel po riti, ona/on pa nič. To je najbolj modra žival, ki mojstrsko obvladuje zen budizem. Tudi v ljubljanskem živalskem vrtcu.

 6. dr. Onyx Says:

  Če pošteno povem sploh nisem vedel da je to Kapibara. In poštenost ni ravno vrlina predsedniških kandidatov, mar ne? Sam sem mislil, da je to Bober. Čeprav mi je sprva deloval malo velik za bobra, samo sem potem razmišljal, da ima pač dobrega sponzorja, ki mu financira bolj kalorične obroke.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: