Ponte dei Sospiri

V stari Ljubljani, točneje na Šuštarjevem mostu, je očitno že vse pripravljeno za redno letno obredno potapljanje nesproščenih novinarjev v Ljubljanici. V primeru da organizator prireditve še nima izdelanega scenarija, si drznem predlagati nekaj idejnih rešitev.

potop2.jpg

potop1.jpg

Za začetek prireditve predlagam krajši kulturno umetniški program. Najprej morda venček domačih škeksov (( škeks je patentiran izraz za neizdelan škeč, torej škeč, ki mu do šmešnosti manjka še nekaj dodelave)) Jureta Godlerja, izbor najlepše že vnaprej izbrane misice z dvema izhodoma zgoraj brez in zgoraj z in za konec tega dela prireditve še poizkus izboljšanja svetovnega rekorda v neprekinjenem igranju na doma izdelano ustno diatonično harmoniko.

Potem predlagam krajši kulturno umetniški odmor, kjer si obiskovalci prireditve lahko kupijo kakšen suvenir ali rabljeno avtomobilsko gumo in se okrepčajo z domačimi čevapčiči v kuhani lepinji. Med odmorom lahko najbolj vztrajni opravijo tudi potrebo v priročnem kemičnem WC stranišču za evro deset stotinov mala, velika dva evra petdeset. Dve veliki potrebi hkrati se štejeta kot ena mala.

Potem pa potop.

Najprej sem imel v mislih laserje, akrobatske padalce in ritmične gimnastičarke. Samo to je ceneno. Klišejsko. Nenavdahnjeno. Že videno.

Zato sem se odločil za Pavla Ravnohriba.

Potop se začne tako, da najprej nesproščeno novinarko ali novinarja dva rablja oblečena v slovensko narodno nošo primeta pod pazduho in privlečeta brez uporabe pregrobe neposredne fizične sile (opcijsko uporaba elektro šokerja) na prireditveni prostor. Pred leseno konstrukcijo za utapljanje nesproščenosti.

Potem na sceno stopi Pavle Ravnohrib. Igralec z dramatičnim tonom bere prispevke novinarja v katerih je jasno in nedvoumno izražena nesproščenost, ki ima širši družbeni pomen. V ozadju na starem gramofonu poje Majda Sepe znan domač napev Čez Šuštarjev most. V igri za napev sem imel sprva uspešnico hrvaške skupine Đavoli Stojim na kantunu, glava u balunu …, samo jo nekako nisem uspel spariti z barvo glasu Pavla Ravnohriba.

Potem je predvidena krajša tišina po programu.

Rablja v narodnih nošah zapreta nesproščenega novinarja v kovinsko kletko. Poddimenzionirano škripčevje se napne pod težo bremena. Množici zastane dih po ajvarju in čebuli. Vodja protokola po hitri walkitalkie zvezi sporoči šefu lokalnega vodovoda kanalizacije, da lahko odpre zapornice. Po Ljubljanici se prične valiti ogromen madež. Fekalije prejšnjega dne. Študenti politologije, ki jih je organizator prireditve najel prek študentskega servisa za dva evra petdeset na napotnico, prično mahati s slovenskimi zastavicami. Zasliši se skandiranje hua, hua, hua… Blogerji v ospredju digitalizirajo trenutek popolne evforije. Kletka reže zrak in počasi drsi proti vodni gladini. V očeh nesproščenega novinarja je prvič razbrati strah. Strah pred tem, da bo v kratkem v dreku do vratu in čez. Množica cepeta z nogami. Nekateri padejo prehitro v deliriji na napačnem mestu. Kletka zadane ob vodo in se ustavi.

Natopi krajši suspenz.

Mojster razglasa zavrti klasiko. Carmina Burana. O bratje, kakšna dratka. Most podrhtava. Mine minuta. Dve. Rabelj v narodni noši s spretnim sunkovitim gibom premakne vzvod in kletka je hipoma pod vodo. Samo zračni mehurčki izdajajo agonijo nesproščenega pisuna.

Množica se počasi umiri. Večer se prevesi v noč. V zraku je začutiti vonj po cvetoči lipi. Vsepovsod sproščenost in ljubezen. Dugo, toplo ljeto poćinje …

Prokleti nesproščeni pisuni.

Samo kako za vraga se lahko most imenuje po nekom, ki sploh ni še drugič pravnomočno obsojen? Kdo bi razumel te slovence?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: