Kako disciplinirati otroka?

Včeraj sem videl pri eni izmed mojih potencialnih volilk zabaven način, kako disciplinirati neposlušne otroke. Kadar se volilka razjezi nad otroci, preprosto skrije VGA kabel, ki povezuje računalnik in monitor.

Ta način se mi sicer zdi simpatičen, je pa tehnološko zastarel, ker zahteva plazenje pod mizo in po moje ima svoje korenine še v svinčenih časih komunizma, ko smo poznali samo katodne TV sprejemnike in je bila navada, da so starši skrivali daljince pred otroci, če jih ti niso ubogali.

Zato sem se ji ponudil, da ji preprogramiram prijavo v Windows XP tako, da bi računalnik za odobritev vstopa zahteval posebno šifro iz katere bi potem razbral ime uporabnika, datum uporabe računalnika in število ur. Recimo nekaj v stilu XCF22-RTFW-45TNG-C5D66 bi za računalnik pomenilo, da Mojca lahko dne 14.06.2007 uporablja računalnik 4 ure od 18 ure naprej. Te šifre bi potem natisnila na listke papirja in jih potem delila otrokom, če bi bili seveda pridni. V nasprotnem primeru pa ni listka z kodo za vstop v računalnik in izvede se sankcija prepoved uporabe računalnika do nadaljnjega.

Kakšnega posebnega navdušenja nad idejo nisem bil deležen, ker bi volilka rada imela takšen način nadzora, da lahko takoj zablokira uporabo računalnika, ko se razjezi nad otroci. Poleg tega bi tak sistem baje otrokom omogočil, da razvijejo nekakšen črni trg listkov z kodo za dostop v računalnik. Tako bi lahko otrok, ki ima prepoved, za določen znesek odkupil listek od drugega, ki prepovedi nima.

No, tudi jaz nisem bil ravno impresioniran nad njeno metodo skrivanja VGA kabla, ker je če drugega ne vsaj krivična, ker so na tak način kaznovani vsi in ne samo tisti, ki povzroča v družini težave.

Naslednji moj predlog je bil, da poveže v skupno računalniško mrežo še en računalnik, ki ga uporablja potem samo ona in na katerim bi tekel poseben program. Tako imenovana “Total child managment” konzola. Ta program bi potem komuniciral z recimo temo računalniško “agenti”, nameščenimi na računalnikih otrok in s tem omogočal popolen nadzor nad tem, kaj lahko kakšen otrok z računalnikom počne, katere programe lahko zaganja in ali ga lahko sploh uporablja. Na ta način bi seveda imela tudi možnost, da v hipu zablokira uporabo računalnika tistega, ki povzroča probleme pri hiši.

Ta, nekoliko bolj sofisticirana metoda, bi praktično staršem omogočila, da vzpostavijo nekakšen interni Kazenski zakonik:

Razmetana soba …… ne dela mesendžer dva dni
Šibka dve iz zgodovine ali zemljepisa …. blokirana elektronska pošta teden dni
Jezikane ….. ne dela Need for speed Most Wanted teden dni
Uporaba zelo grde besede …… blokiran računalnik mesec dni
Ponavljanje razreda …… blokiran računalnik pol leta

Morda je res, da danes lahko discipliniraš otroke samo na dva načina. Prvi je neposredni poseg v otrokove finance, kar se kaže kot recimo manjša žepnina in udarec po žepu, ki vedno boli in drugi je neposredni poseg v otrokovo tako imenovano “communication infrastructure”, kar v praksi pomeni delno ali popolno blokado uporabe računalnika ali mobilnega telefona.

Idealno bi seveda bilo, da bi zgornji sistem s tako imenovano “Total child managment” konzolo omogočal tudi nadzor nad otrokovim mobilnim telefonom, kar bi potem v primeru neposlušnosti pomenilo možnost recimo blokade odhodnih klicev ali pošiljanja SMS sporočil za določeno obdobje. Tega pa priznam, da se mi niti ne sanja, kako se naredi.

Ena možnost za ta “combo paket” starševskega nadzora bi bila ta, da me preprosto kupi Telekom, dokler sem še poceni in nisem še ničesar sprogramiral in ker pod njega spada tudi Mobitel, bi bilo to verjetno enostavno izvedljivo.

12 komentarjev to “Kako disciplinirati otroka?”

 1. flybejba Says:

  lol! eden boljših prispevkov ever. nasmejal si me do solz in da, sem mamica dveh nadebudnežev, ki že odkrivata čare računalnika in iger…odličen post.

  f.

 2. Dajana Says:

  Ti si napisal to na smešen način, ampak to je smrtno resna tema! In imaš popolnoma prav, najbolj jih prizadene to, da jim vzameš računalnik. Mene spravlja moja najstnica zelo ob živce. Glej to:

  http://www.vivastar.si/dajana/?p=363

 3. Nikolina Says:

  Kruta ta potencialna volilka

 4. dronyx Says:

  Meni se to ne zdi tako zelo kruto, samo metoda “korenčka in palice” se bi dala z ustrezno tehnično rešitvijo izpopolnit na način, da bi omogočala bolj fini nadzor nad tem kdo je kaznovan in kako.

 5. dronyx Says:

  @Dajana, tale tvoje zgodba me je spomnila na film “Sreča na vrvici”, pa ne vem zakaj. Današnji otroci so očitno za vzgojo pravi težaki. Morda je res kriva sprememba genov in so vsi mutirali v “Indigo generacijo”, ki je preprosto prepametna za svoje starše. Ali si pa vsaj to domišljajo.

 6. Centrifuzija Says:

  Moram povedati grozljivko, ki sem jo včeraj gledala. Natančneje; gledala sem eno malo smrklo na pošti.
  Njena mama je stala v vrsti, ona pa ji je tečnarila, se drla in nosila ves možen shit, ki ga je v svoji pritlikavosti lahko dosegla. Razglednice, nalepke, čestitke …, pri čemer je že dobila čokolado in slikanico v trgovini (sem izvedela iz pogovora). Dete blesavo ga je toliko sralo, da so tiste bele voščilnice popadale iz prozornih srajčk na umazana tla, kjer so stranke že cel dan tacale v čevljih.
  In mama? Kaj je storila mama?
  Mama jo je racionalno!!!! (5 let je bil pamž star od oka) prepričevala, da ne bo kupila petih voščilnic, dokler nisem odšla. Ni ji dala dveh čez rit, da bi jo utišala in dopovedala, da človek vsega pač ne more imeti. Zalega mala!

  Zato podpiram vsakršne vzgojne ukrepe!

 7. dr. Onyx Says:

  Centrifuzija! Takšni prispevki kot je tvoj in od Dajane samo odvračajo ljudi od bistva. Imeti čim več otrok. Kdo pri zdravi pameti, ki to bere, bi si upal potem imeti otroka? Pa tudi če si že kdo upa, najprej začne z enim in potem počaka 20 let, da vidi, če se mu ne bo od vsega hudega utrgalo. Največji šok po moje pa je, ko ti smrkla v prvem letniku gimnazije pride domov in zahteva 2000 evrov, ker grejo na ekskurzijo na Tajsko!!? MA KAKŠNO TAJSKO? Mi smo hodili na Ljubljanski grad. Pa ne hodili. Tekli na grad. Prokleti pamži. Zdej sem pa kr mal jezen ratov.

 8. Centrifuzija Says:

  No, vidiš. To je grozn. Golazen pritlikava, saj pravim.

 9. dronyx Says:

  Ma saj na začetku niti ne izgleda vse skupaj tak slabo. Jaz se igram z mojo nečakinjo, ki ima sedaj pol leta in izgleda prav luštkano. Dam ji dva prsta, da se prime z rokicami in potem skupaj trenirava, da se postavi pokonci v vozičku. Poleg tega ji je vse smešno, tako da jo hitro spraviš v dobro voljo. Samo potem, z leti, gre pa samo navzdol. Karkoli naerdiš po mojem izpadeš za njih totali luzer. Jaz bi dal vsem staršem benificirano delovno dobo in brezplačno nastanitev v domovih za ostarele, ko jih bo sedanja generacija najstnikov pri 40ih zabrisala iz hiše na cesto. 🙂

 10. Hirkani Says:

  Joj, kako ste hecni.

  Še dobro, da moji raje po drevesih plezajo. Kaj naj – jim požagam veje? 🙂

 11. dr. Onyx Says:

  Kadar današnja mladina pleza po drevesih pomeni, da se verjetno švercajo v internet prek sosedovega nezaščitenega WLANa in iščejo čim močnejši signal. Žaganje vej je priporočljiva rešitev.

 12. Dr. Onyx » » e-redovalnica Says:

  […] Total child managment […]

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: