Digitalna TV

Kot kaže, bodo stari dobri analogen TV signal oddajali samo še do konca leta 2010 in vsi srečni lastniki električnega priključka, ki bodo želeli še naprej spremljati TV, bodo morali kupiti ali nov televizor z vgrajenim digitalnim sprejemnikom in podporo standardu mpeg4 ali pa posebno napravico (digitalni sprejemnik), ki se priklopi na običajni TV in baje tudi stane svojih 150 evrov.

To ideja sicer ni zrasla pri nas, ker gre za direktivo EU, ki bi rada na tak način pokazala tehnološko superiornost in ki zahteva uvedbo digitalne televizije do leta 2012, mi pa smo očitno želeli pokazati, da znamo še hitreje in smo postavili rok konec 2010. To je praktično samo še tri leta, pri čemer danes razen tistih, ki spremljajo TV prek interneta, večina sploh nima ustrezne opreme in bo morala iti v naslednjih treh letih po nakupih.

Podatka, koliko je RTV naročnikov in koliko je TV sprejemnikov v državi sicer nimam, samo predvidevam, da je odjemalcev električne energije vsaj 600.000 in da bo moral vsak za to investirati minimalno 150 evrov, je cena takšne konverzije za gospodinjstva minimalno 100 milijonov evrov, kar pa je premajhna številka, ker bo verjetno večina kupila LCD televizorje z digitalnim sprejemnikom in podporo mpeg4 standardu.

Po moje digitalna TV za končnega odjemalca električne energije ne pomeni praktično nič. TV spored je takšen kot je, pa če ga oddajajo v NTSC, PAL ali nenazadnje DTTV obliki. Ker način prenosa signala na samo vsebino nima vpliva.

Analogna televizija je v uporabi več kot 40 let. Digitalni standardi pa se menjajo praktično na vsakih nekaj let. To pomeni, da bomo morali po novem tudi vsakih nekaj let nalagati popravke na TV sprejemnike, če ne bo to počela RTV kar avtomatično na daljavo. Ali pa kupovati TV aparate na nekaj let tako kot računalnike.

Vsekakor je to dober posel za proizvajalce opreme, interes pa vidi verjetno tudi država in operaterji telekomunikacij, ker bodo na ta način dobili dodatne frekvence, ker je analogna TV požrešna kar se tiče širine uporabljenega frekvenčnega pasu.

Za takšne spremembe, ki zadevajo praktično vsa gospodinjstva, bi moral biti po mojem mnenju rok za zamenjavo opreme bistveno daljši in vsaj 10 let od trenutka, ko je oprema na trgu že dostopna za široko potrošnjo. Ta direktiva EU je znana vsaj od leta 2005 in ker je končni rok, ki ga je postavila EU konec 2012, bi lahko o tem obvestili odjemalce električne energije vsaj že dve leti prej in verjetno bi marsikdo počakal z nakupom novega TV aparata, dokler politiki ne dorečejo, kateri MPEG bo za nas pravi.

Nenazadnje, koliko je bilo kupljenih novih TV sprejemnikov v zadnjih letih, ki temu standardu ne ustrezajo in bodo morali kupci kupovati naknadno še digitalne sprejemnike ali nove televizorje?

Digitalizacija je bila po mojem res revolucionarna na področju video kaset VHS (in jasno audio kaset), saj so jih DVD nosilci z bistveno kvalitetnejšo sliko povsem izpodrinili, čeprav interaktivne možnost, ki naj bi jih DVD nudil večinoma niso izkoriščene. Paradoks pa je, da so digitalizacija in P2P omrežja prinesli tudi filme, posnete iz roke z kamero v kakšnem kitajskem ali ruskem kinematografu in tako veliko ljudi gleda “piratske” filme v divx formatu, ki so večinoma še bistveno slabše kvalitete, kot so filmi posneti na VHS kasetah.

Povezave:
Digitalizacija z MPEG4

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: