HijackThis 2.0

Če sodite med tiste osveščene uporabnike računalnikov, ki jim ni vseeno kaj na vaših računalnikih počno razni vohuni, trojanski konji in kobile, paraziti, zajedalci in ostali zlobni členonožci, potem verjetno poznate program s sicer nekoliko zavajajočim imenom „HijackThis“. Program analizira Windows operacijske sisteme ter na podlagi analize izdela poročilo, ki lahko potem služi za ugotavljanje v kako zelo slabem stanju se nahaja pregledani računalnik.

Sam ta program uporabljam že dlje časa za osnovno diagnostiko, ali se mi okužen računalnik splača razkuževati, ali pa je hitreje, če ga namestim na novo. Pred kratkim pa sem opazil, da je avtor program prodal podjetju TrendMicro, kjer je sedaj na njihovi spletni strani še vedno na voljo brezplačno, kot različica 2.0.0 (Beta). Upam da bo tako cenovno politiko nov lastnik programa obdržal tudi v prihodnje.

Za hiter osnovni zdravniški pregled računalnika priporočam sledeč neboleč postopek:

 1. Na disk prenesemo iz interneta program HijackThis
 2. Zaženemo program in izberemo prvo možnost v meniju “Do a system scan and save a log file”
 3. Ko konča pregled sistema kopiramo vsebino poročila iz notepada v odložišče (ctrl+a in potem cltr+c)
 4. Odpremo spletno stran www.hijackthis.de
 5. Kopiramo vsebino odložišča (ctrl+v) v „textbox“ na spletni strani in kliknemo gumb Analyze

Na spletni strani potem dobimo poročilo v preglednejši obliki. Besede kot so “nasty” in “very nasty” so običajno slabo znamenje. Sam na podlagi tega poročila s pomočjo spletnega iskalnika poizkušam ugotoviti, kako resna je okužba in kakšen je postopek dezinfekcije.

PRAVNI PODUK:
Program HijackThis omogoča tudi popravljanje nastavitev računalnika, kar pa zahteva previdnost pri uporabi! Za vse nespretnosti pri uporabi avtor tega zapisa ne nosi nikakršne odgovornosti (zapis nastal ob pomoči mojega pravnega zastopnika sicer diplomiranega pravnika z pravniškim državnim izpitom in prek 10 let prakse v advokaturi).

 

Jaz imam običajno za razkuževanje računalnikov znancev in “znancev” od znancev rezervirane nedeljske popoldneve.

Najprej pride klic, če pridem malo na obisk. Potem seveda izvem, da imajo resne težave z računalnikom in da je zadeva sedaj že tako kritična, da ne morejo več normalno delat. Zadnje pol leta se računalnik obnaša čudno, zaganja se zelo dolgo, po nekaj minutah se samodejno ugaša in hčer, osnovnošolko motijo tudi “pop-upi”, kjer se prikazujejo okna z “hot lesbian sluts”, ki pa ne motijo tako zelo očeta in starejšega sina.

Potem mi postrežejo z domačo potico ali rumovimi kockami posutimi z kokosovimi drobtinicami, ki jih imam najraje. Običajno dobim še skledo arašidov ali pistacije. Nato se zaprem v sobo, ker želim biti sam z okuženim računalnikom. Tu gre potem vedno za nekakšen osebni spopad, človek proti človeku (mano-a-mano), piscu zlobne kode.

Običajno po treh urah ugotovim, da je okužba že prehuda, ker so me poklicali prepozno, podobno kot to velja pri obisku zdravnika, ko pridemo prepozno in lahko ta ugotovi le še klinično smrt. Jaz običajno potem predlagam ponovno namestitev sistema, ki je hitra, če me stranka posluša in ima vse svoje dokumente na drugi particiji in lepo spravljene vse CD-je, ki jih je dobila ob nakupu računalnika.

Če so zvezde naklonjene je tak nedeljski poseg končan okrog osme ure zvečer in lahko v miru potem gledam Maria. Bogatejši za 2500 kalorij in prikrajšan za nekaj mesecev življenja.

8 komentarjev to “HijackThis 2.0”

 1. ZigaK Says:

  Kolk pa računaš za tak hec?
  Meni se je namreč tudi začel računalnik čudno obnašat. Damn. 😆

 2. einherjar Says:

  Jaz imam iste probleme – beri: klici prijateljev, ce lahko samo pridem pogledat racunalnik.Na sreco sem ze cca 7 let na FreeBSDju tako da imam popoln izgovor… “Lahko pogledam, sam ti bom dal gor BSD, pa ne bos mel vec tezav z virusi. Winsov pa zal ne poznam, ker so the utlimate crap in nocem imeti opravka z njimi”

 3. dronyx Says:

  No, če si pazljivo prebral … potica in pistacija in v tem je srž problema. Je pa moj nasvet tak: tako kot pri boleznih, dokler ne veš kaj vse imaš in kako si v k… te naj ne skrbi, če zadeva ni zares moteča. Nevednost je tudi v računalništvu blagoslov. Sicer pa manjšam krog “znancev”, ker nekaterih mojih nasvetov ne poslušajo in so vsake pol leta ponovno do vratu okuženi.

 4. ZigaK Says:

  Pehtranova potica bo v redu?

 5. ZigaK Says:

  Ob tem sem se spomnil starega lj. grafita: GRIZLA ME JE PEHTRAN
  😆

 6. Dr. Onyx Says:

  Žal ne jem pehtrana, špinače in kopriv. Serijska napaka v firmwaru.

 7. Big Gigant Head Says:

  Uhh .. meni se racunalnik tako obnasa ze od nakupa pred stirimi leti?

 8. G-man Says:

  Zdravilo za vaše spyware/virus/malware tegobe: http://www.ubuntu.com – najlažji Linux pod soncem.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: