Pet hiš

V oddaji Trenja je poglavar družine Strojan na vprašanje, koliko hiš pričakuje na nadomestni parceli, ki mu jo obljublja država, odgovoril da pet. Pet hiš, ker je pač pet družin. Logično.

V Ambrusu, če jaz zadevo prav razumem, je bila družina lastnica nezazidljive parcele, na kateri so bile postavljene na črno neke lesene barake, ki jih je država, zopet predvidevam, na račun davkoplačevalcev podrla.

Če bi bila družina Strojan običajni državljan te države, seveda ne bi bilo govora o nobenem nadomestnem zazidljivem zemljišču v okolici Ljubljane, kaj šele o postavitvi petih hiš, verjetno z vso pripadajočo komunalno opremo. Običajni državljan bi dobil rok, v katerem mora lesene barake podreti, tako kot se je to zgodilo Ljubljanskim vrtičkarjem. Če lesenih barak ne bi državljan podrl sam, bi jih pristojne službe in dobil bi priporočeno po pošti položnico za opravljeno storitev rušenja.

Ter pozdrave od inšpektorja.

Način reševanja problema družine Strojan bo verjetno postal nekakšna splošna praksa za v prihodnje. Verjetno lahko pričakujemo, da se bo na podoben način reševalo še druge podobne primere nelegalnih naselij.

Kar meni ni jasno pa je finančna konstrukcija celotnega projekta in nenazadnje lastniška razmerja.

Parcela v Ambrusu ima neko tržno vrednost. Ker gre za nezazidljivo parcelo in glede na samo lokacijo predvidevam, da je ta vrednost zelo nizka. Nadomestna parcela (gre za zamenjavo) v okolici Ljubljane bo morala biti zazidljiva, saj drugače niso naredili nič, ker bo zopet črna gradnja. Zazidljiva parcela v okolici Ljubljane ima predvidevam neprimerno višjo tržno vrednost. Kdo bo plačal to razliko v ceni? Kdo bo plačal komunalno ureditev zemljišča? Kdo bo plačal gradbeno dovoljenje? In kdo bo nenazadnje financiral gradnjo petih hiš?

Prebivalci Posočja, običajni državljani te države, ki so dvakrat v zadnjem desetletju doživeli rušilni potres, so morali, če se zopet ne motim, sami najemati kredite za obnovo v naravni nesreči porušenih hiš.

6 komentarjev to “Pet hiš”

 1. oomoo Says:

  Plačala boma jaz in ti ter vsi ostali osli, ki hodimo v službe in živimo ter si ustvarjamo s svojim poštenim delom.
  Slovenija, moja dežela (so rekli Strojanovi).

 2. kandela Says:

  Če so se že odločili ponuditi neko nadomestno reč, bi morali ponuditi eno in pri tisti vztrajati. Ne pa da zdaj Strojanovi izbirajo, kot da vabimo nekoga z milijardami v žepu, ker da bomo imeli od njih v prihodnje nevemkakšno korist. “A ni vam všeč barva sosedove fasade, gospod Strojan? Prav, bomo pa poskusili poiskati kaj primernejšega.”

  Najbolje bi bilo, če jim ponudijo protokolarne prostore Brdo pri Kranju.

 3. nada Says:

  Glede na to da so Cigani,Romi in ostala nomadska plemena svobodna, bi jim jaz sedaj ponudila 5.000 € na osebo (in plačala imetje v Ambrusu po uradni cenitvi), tako bi imeli denar za željeno iskanje lokacije kjerkoli po svetu.
  Tako so ravnali v odnosu do nezadovoljnih prebivalcev v Nemčiji.V vsaki lokalni skupnosti so pozivali ljudi, da lahko odidejo kamor hočejo in za to so prejeli odškodnino po osebi 5.000 DEM ).
  Tudi pri nas bi lahko mirno in pametno ravnali po enakem vzorcu.

 4. Big Gigant Head Says:

  A niso nekaj govorili da bodo šli na hrvaško? 🙂

 5. barbiblond Says:

  Oni pač suvereno izbirajo. Izbrali so tudi priimek Strojan, ker se jim je priljubil dr.Strojan, ki je pozdravil neko njihovo dete in za hvala lepa takoj pridelal trop sorodnikov. Zdaj bodo dobli vile in mogoče bodo Jankovići.

 6. dronyx Says:

  Če bi meni zamenjali zemljišče za enakovredno zazidljivo parcelo v Ljubljani in za povrh postavili še manjšo montažno hiško, se tudi jaz preimenujem v dr. Jankovića.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: