Pravno korektna medijska eksekucija

V zadnjem času opažam, da je postalo zelo popularno vlaganje raznih kazenskih ovadb in civilnih tožb zaradi blatenja, žaljive obdolžitve, obrekovanja in podobnih zadev, ki so v pravni stroki zelo širok pojem.

Načeloma nimam proti temu nič, saj je eden od temeljnih postulatov pravne države to, da je vsakemu zagotovljeno pravno varstvo in lahko nenazadnje vsak lahko poišče pravno zadoščenje na sodišču če meni, da mu je bila storjena krivica ali je bil na nek način prizadet.

Problem, kot ga sam opažam, pa nastane tedaj, ko v primeru vlaganja takšnih ovadb ne gre v osnovi za iskanje pravne zaščite ali pravnega zadoščenja, ampak je osnovni namen tega preprosto medijski linč oziroma medijska eksekucija posameznika, ki je ponavadi znana osebnost ali iz gospodarstva, politike, javne uprave ali pravosodja.

Jaz ne verjamem, da si veliko ljudi želi takšne medijske pozornosti, da ko zjutraj odpreš časopis, najprej zagledaš svojo sliko, po možno še s skrajno neumnim izrazom na obrazu in spodaj prebereš, da je proti tebi vložena civilna tožba recimo zaradi obrekovanja, ker si nekje javno omenil, da je v tej državi vse skorumpirano in da Janez Novak laže, za povrhu pa še, da je “Zgodba o uspehu” dr. Janeza Drnovška navaden privid oziroma medijska fikcija.

Da takšna medijska eksekucija lahko deluje, morajo seveda obstajati mediji, ki padajo na takšne trike. In pri nas ne samo da obstajajo, ampak bi težko našel omembe vredno izjemo. Ponavadi se v takšnih primerih celo prej obvesti medije, kot pa dejansko pravno formalno vloži tožba oziroma ovadba. Tako dobi recimo tožilstvo na mizo kasneje papirje, kot lahko o isti zadevi že bere v dnevnem časopisu ali na teletekstu.

Jaz osebno menim, da bi morali biti na tem področju mediji bistveno bolj odgovorni in se zavedati moči, ki jo imajo. Moči, da lahko posameznika in njegovo družino tudi po krivici zelo prizadenejo. Pa ne samo to. Če se javno linča na takšen način ljudi, ki delajo recimo kot kriminalisti, tožilci ali inšpektorji, je potem to jasen signal še vsem ostalim, kaj se jim bo zgodilo, če bodo dregnili v podočje, ki sodi pod rubriko “NEDOTAKLJIVO”. In iz tega je po mojem mnenju slovenska tranzicija naredila doktorsko disertacijo.

Žal z odliko.

Take zadeve po mojem trdnem prepričanju ravno zaradi zgoraj napisanega niso primerne za objavo v medijih, dokler ni postopek pred sodiščem končan. Če bi se mediji tega držali, bi se zelo hitro zmanjšalo število teh “dummy” tožb in ovadb, ker brez pozornosti medijev si verjetno nihče ne želi s tem ukvarjati po sodiščih. Oziroma drugače povedano, pozornost medijev je očitno edini pravi namen takih početji.

https://i2.wp.com/www.theempire.com.au/images/2006-01-09/Sin%20City%20Death%20Row%20Marv%20Electric%20Chair%20Figure.jpg
Grafika: theempire.com.au

3 komentarji to “Pravno korektna medijska eksekucija”

 1. Fuga Says:

  Ja, pa še res je. Tisti ali tista (medijska hiša) ki širi medijske neresnice za aktualne resnice si v pravni državi takega spodrsljaja, kot je medijski linč, nikakor nebi smela privoščiti. Minimalne kazni bi morale biti tako visoke, da bi “medijsko” preglasile neresnične objave, ki že tako ali drugače naredijo nepopravljivo škodo.

 2. dronyx Says:

  Ne vem če je pravi izraz neresnica. Gre bolj za to, da bi morali mediji imeti neka nepisana pravila, do kje je meja in česa se ne objavlja. Razne civilne tožbe sodijo po moje v ta kontekst. Potem razne zgodbice, kjer so akterji otroci, da o primeru Direkta in Lipe niti ne razmišljam. Obstaja pa tudi možnost, ker smo v kapitalizmu, da take stvari objavljajo zato, ker jim nekdo za to plača.

  Če jaz pošljem medijem, da bom nekoga tožil zaradi obrekovanja, ker mi je rekel, da sem popolen bedak in tega ni sposoben dokazati, tega sigurno ne bodo objavili. Očitno manjka potem še nekaj, kar prepriča te GOSPODARJE RESNICE, da primer objavijo.

 3. Fuga Says:

  Ja, težko je priti s kakšnim člankom ali dobro novico v medijski list. Lahko se zgodi, da te izsmejejo češ, da imajo sami s sabo dosti dela, če prav bi se odpovedal honorarju, če pa se ne pustiš zmesti, pa ti celo na uredništvu povedo, kako bi bilo, če bi objavo plačal. To pa jaa! (Tako gre to na gorenjskem, da pa bi morali prejšnjega urednika direkta skuriti na grmadi, pa čist prou, samo da ogenj ne bi prehitro ugasnil.)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: