300 kosmatih Špartancev

Film, ki bi bil lahko v ustrezno skrajšani različici videospot oziroma lepše “teaser” za Homerjevo Odisejo ali Ilijado. Tako pa želi biti zgodovinski spektakel, temelječ na stripu in fantaziji. Kar ostane čista fantastika. Dawn of the Dead Reloaded.

Zame zgolj še eden film iz (pre)številčne zbirke POGLEJ&POZABI, če ne bi v filmu odkril očitne vzporednice z mojo predsedniško kampanijo.

Zmagovalec neenakopravne bitke suličarjev je znan vnaprej, moralni zmagovalec tudi.

In vsak, ki ima vsaj ščepec domišlije navadne poljske miši, lahko tu vidi boj predsedniškega kandidata proti dobro organiziranimi in z vsemi žavbami namazanimi protikandidati, seniorji slovenske politične scene.


Grafika: dr. Onyx

Film naj bi sicer prikazoval zgodovinsko bitko pri Termopilah, kjer so se spopadli maloštevilčnih Špartanci proti 250.000 glavi Perzijski vojski. V trenutku, ko se v scenariju pojavijo mutirani nosorogi, za nekaj številk preveliki sloni, grbavci in za višek vizualnega posiljevanja še sam poveljnik Perzijcev Xerex, prikazan kot “The Lord of The Piercing“, zame film izgubi kakršnokoli dokumentarno vrednost. Za zgodovino bi bilo verjetno celo bolje, če bi šlo tako kot pri “Gospodarju prstanov” za izmišljeno okolje in bi si stali nasproti Orki in Hobbiti.

Je pa film še ena glorifikacija računalniško generirane grafike. Film, posnet kot videspot pred modrim ozadjem, ki so ga očitno navdihnile računalniške igrice kot je Rome:Total war. Bitke, prikazane kot balet Labodje jezero z meči in sulicami, stilizirane z počasnimi posnetki vrste “sword time“, kot jih je kot standard v filmski industriji uvedla Matrica leta 1999 in pospremljene z dinamično tehno glasbo delujejo zame nekoliko

NENARAVNO.

Milo rečeno. Sam si ne predstavljam suličarja, ki prebode nasprotnika s sulico skozi rebra tako, da ta pogleda cel meter ven na drugi strani in da lahko ta sulico v trenutku potegne ven, kot bi bil nasprotnik iz voska. Problem bojevanja s sulicami in meči je bil namreč v tem, da ko se je orožje zarilo v nasprotnika, si bil ranljiv in si še sam fasal med rebra nasprotnikov “hardware”.

Kakor jaz razumem taktiko bojevanja v formaciji Falange, je smisel v tem, da gre za zgoščeno formacijo, ki napada in se brani kot celota. Če se taka formacija razbije, ostanejo samo suličarji individualisti, ki imajo v levici težak ščit in v desnici težko sulico, kar pa je v vojaškem žargonu samo “sitting duck”.

Če ste ženska in vas privlačijo mišičasta moška telesa, potem je to film, ki si ga morate obvezno pogledati. Doma, same, v zatemnjeni dnevni sobi, ob svečkah in z uporabo daljinca v tako imenovani STOP MOTION tehniki.

Ohhh…300 kosmatih Špartancev.

Advertisements

11 komentarjev to “300 kosmatih Špartancev”

 1. strike Says:

  Moja ocena filma: 300 kosmatih jajc oziroma pobruhano!!

 2. Chiara Says:

  Ja film je pač film in še bolj bi ga skritizirali, če ne bi bilo nič novega. Razen tega, ne piše, da je dokumentarec, ampak “akcijski spektakel” … saj niti niso spremenili poteka in konca zgodovinskih dogodkov, samo nov pristop so uporabili. V bistvu ima malo “stripast” pridih tudi svoj čar. Meni je bil film všeč – pa ne samo zaradi popolnih postavic 😉 … eden redkih, ko nisem vmes trikrat pogledala na uro … 100 ljudi, 100 čudi 🙂

 3. Big Gigant Head Says:

  Hvala za to.

  Zdej dokončno vem da ga ne bom šel pogledat. 🙂

 4. dronyx Says:

  Nekdo je lepo komentiral, da je film 300 Gladiator za najstnike, ki igrajo računalniške igrice. Sam osebno v tem primeru raje igram računalniške igre, ker v tem primeru sam vihtim meč in sekam glave, namesto da sedim pri miru in gledam računalniško animacijo. Če gledam film hočem nekaj več. Vsebino, razdelane karakterje, karkoli, samo ne samo animacije.

 5. Fetalij W. Tyschew Says:

  Fak. Ne vem katerič bom že ponovil – GRE ZA ADAPTACIJO STRIPA. Strip = PRETIRAVANJE, NENARAVNO. Sam Miller prizna, da v stripu SPLOH NE GRE ZA ZGODOVINSKO TOČNOST, ne gre za ne vem kakšne detajle. Film je kot Sin City, stiliziran do amena, igra barv, prizorov… Prizor, ko pada dež in je Leonidas skrit za ščitom je priceless, tako kot vsa tista suličarska nabadanja… Tu ne gre za nekakšno realnost, tu gre za stil vsakega prizora posebaj, tu gre za to, da se film drži stripa kot pijanec plota in da mu v tem uspe prekleto dobro…

  In ne morem več prenašati, da ljudje ne dojemajo, za kaj se gre pri filmu. FILM NOČE BITI NARAVEN, ZGODOVINSKO KOREKTEN, NIČ REALNEGA. Film hoče biti akcijski hi-stil shit spektakel… kar mu je v mojih očeh popolnoma uspelo.

  Od tod tudi tista nemogoča predvidljivost, ko že vnaprej veš, kdo bo pogubil špartance in zakaj, veš da bodo vztrajali pred vsem ipd., da bodo na koncu podlegli res junački ™…

  In vsi ki film kritizirate, ker ni realen, ker ni zgodovinsko natančen, niste dojeli pointa.

  Aja, še nekaj o falangi – Miller oz. ostali odgovorni pri nastajanju so ZANALAŠČ uporabili NEREALNO FORMACIJO, pozabil sem že, zakaj… bom šel iskat in navajat citate…

 6. Fetalij W. Tyschew Says:

  “According to an interview with IGN.com, Director Zack Snyder says that fighting styles and formations (particularly the Spartan’s phalanx) were purposefully changed – making them historically inaccurate – so they’d “look cool” and work better for movie purposes.”

  “The movie never claims to be historically correct. It is based almost entirely on Frank Miller’s 1998 comic book mini-series. Changes from history were made by Miller and Snyder so as to appeal to a wider audience and create a more exciting and visually stunning action movie, rather than a typical historical epic.”

  to je z IMDB trivie…

 7. dronyx Says:

  Upam, da je naslednji strip na vrsti za filmsko adaptacijo ALAN FORD.

 8. Centrifuzija Says:

  Film je poezija! Film je ep.
  In kje ste že videli ep brez pretiravanja? Brez drame? Brez junakov? To so vendar ključni elementi!
  Film je krasn!

 9. tecnstrdesc Says:

  Se strinjam z FWT-jem, gre za čisto estetsko ekstravaganco najboljše vrste, bravo Miller in Snyder.

 10. dronyx Says:

  Če bi bile v filmu namesto moških amazonke, ki bi jim joške bingljale ko bi se prebadale s sulicami, bi sam trdil enako. Film je ep, čista poezija, krasn.

 11. kobrowsky Says:

  Hehe, jazsem DE JANSKO imitiral gamepad vsvojih rokah insi prectauljal, daigram PLÉJSTÉJŠN!!!
  nakoncem zgubu :/
  SAMKÓXEMÉU SAMTÓČK!!!!!!
  4352345344

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: