Nevidni zasloni

V enem prejšnjih izlivov sem kritiziral Gorenje, ker doma prodaja dražje kot v tujini. Tokrat imam za njih honorarno delo, oziroma priložnost za zaslužek.

Veliko firm v svetu ima danes velike težave z tajnostjo podatkov. Eden izmed razlogov pa so tudi digitalni fotoaparati, ki se danes praktično nahajajo v vsakem mobilnem telefonu in še kje drugje.

Običajno ustanove, kot so banke, zavarovalnice, policija, obveščevalne službe, psihiatrične bolnišnice in še kdo, nekako za silo poskrbijo za osnovno računalniško varnost, torej da imajo uporabniki omejene pravice v informacijskem sistemu in da ni možno nepooblaščeno odnašati podatkov iz ustanove.

Problem pa so fotoaparati, ker praktično vsak lahko z mobilnim telefonom poslika zaslonske slike in tako pride recimo do zanimivega seznama oseb tajnih sodelavcev obveščevalne službe, finančnih podatkov, imenov bolnikov in še česa.

Tržna niša po mojem pa je, da bi nekdo izdelal cenovno ugoden LCD zaslon, ki bi onemogočal slikanje zaslona z fotoaparatom. Torej sliko bi oko interpretiralo pravilno, za fotoaparat pa bi bil način osveževanja takšen, da bi bila slika nečitljiva. Verjetno bi morala tehnologija tu izkoristiti razliko med načinom delovanja očesa in načinom, kako digitalni fotoaparat posname sliko.

Kakor sem obveščen, baje neka švicarska banka uporablja tako strog režim, da izvršijo osebni pregled vsakega, ki vstopi v sistemsko računalniško sobo in mu odvzamejo vse osebne predmete. Prav tako pa se mora pred vstopom preobleči. Vse posege opravljata minimalno dva tehnika, ves čas poseg snema kamera in beleži vseakcije, ki so izvedene na računalniškem sistemu.

Kako je to pri nas urejeno, ne vem, bi bilo pa zanimivo slišati. No ja, v bistvu vem, samo zaradi poklicne etike o tem ne smem govoriti.

Idejo sem pod oznako “za takojšnjo realizacijo” poslal podjetju Philips, vendar očitno še ni našel primerne rešitve. Klica v sili ali polovičke pa tudi ni zahteval.

https://i2.wp.com/www.wakarusaelectronics.com/we_images/vintage_tv.jpg
Foto:wakarusaelectronics.com

Zakaj pa ne bi nenazadnje Gorenje pretreslo svet z tehnološko inovacijo?

2 komentarja to “Nevidni zasloni”

  1. barbiblond Says:

    Zelo zanimivo. Če pogorite kot predsedniški kandidat, ostane še zmeraj IJŠ.

  2. Dr. Onyx Says:

    Meni je že sama ideja, da ne postanem jeseni leta 2007 predsednik države OGABNA. Ne upam se niti pomisliti.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: