Politika zahteva celega človeka

Politika zahteva celega človeka, politika zahteva celega človeka, politika zahteva celega človeka.

To so prve tri lekcije, prve ure, prvega razreda osnovne šole za politike, ki se jih je potrebno naučiti na pamet in zapisati za uho. Če ste politik in ste nagnjeni k polovičarstvu, je to že pol poti navzdol. Daleč stran od žarometov političnega odra in glavnih vlog. Morda vas ne bodo hoteli več niti za statista. Pristali boste med gledalci, ali pa še to ne. O VIP loži, kjer sedijo prestižni politični komentatorji, seveda ni govora.

Že v starodavnih civilizacijah so vedeli, da je mnogo bolj čisti politični umor, kot uporaba hladnega orožja, preprosto to, da politiku nastaviš ljubico. Ali poskrbiš, da se preprosto sam ujame v amorjevo mišolovko.

Osnovna ideja te politične eksekucije pa sila preprosta.

Ljubica zahteva čas. Veliko časa. Na ljubici moraš delati, jo razvajati, voziti v gledališče, kino, na večerje. Ljubici moraš pripravljati parne kopeli ob svečkah in nežnih Elvisovih skladbah. Masirati noge, hrbet, grizljati ušeska. Z ljubico moraš dihati. Jo čutiti. Odgovarjati na SMSe in elektronsko pošto. Jo zasipati z darili. Peljati sem ter tja in tu pa tam na ples.

https://i0.wp.com/www.urska-ng.si/images/plesna_sola_plesalci.jpg
Foto:urska-ng.si

To je povsem drugače od običajne žene politika, ki ne zahteva veliko časa in samo skrbiš, da jo paparazzi ne ujamejo, ko z službenim vozilom nakupuje pecilni prašek in navadne hišne metle po sistemu vzameš dve, plačaš tri.

Zato imajo samski politiki šibko točko. Kaj točko. Šibko luknjo. In če politični nasprotnik to luknjo s pridom izkoristi, je žrtev že padla iz prakse polovičarstva v politiki.

Tu bi moral navesti kakšen praktični primer, ki bi mojo tezo potrdil. Pa se ga ne spomnim. Verjetno zato, ker je večina sedanje politične “premier league” že ostarelih, večinoma poročenih ali koruzniških politikov, ki kolobarijo po političnem prizorišču zadnjih dvajset let. Danes tu, jutri tam, vedno pa tu ali tam nekje na odru in v soju žarometov. Tudi če jih vržejo iz odra, splezajo nazaj in objamejo kakšnega izmed glavnih igralcev, v katere so danega trenutka usmerjeni žarometi. Samo zato, da so zopet v soju žarometov.

Morda je edina svetla izjema premier.

Ko je jeseni leta 2004 prevzel mandat, je zadeva izgledala na prvi pogled sanjsko. V deželo je končno posijal žarek demokracije. Stare trdnjave leve nomenklature so padale ena za drugo. Brez boja. Bela zastava se je pokazala na oknu poslovodje postkomunističnega giganta takoj, ko se je premier samo prikazal v bližini. Procenti podpore so bili sanjski. Pravzaprav plebiscitarna odločitev. Ne toliko za desnico, kot proti levici. Vsi smo pričakovali, da bomo končno svobodno zadihali, da bodo naše prošnje za službe resno jemali, da bomo lahko konkurirali za sedeže v nadzornih svetih in da bomo lahko tudi naša ničvredna kmetijska zemljišča brez boja spremenili v draga zazidljiva.

Demokracija se je zdela na dosegu roke.

Potem pa se zgodi neverjeten preobrat. Na sceno stopi, tako kot premnogo krat v zgodovini, ljubica. Urška. Siloviti napad na sile laži in prevar izgubi zalet. Novih postkomunističnih podjetji nekako ni bilo več vknjiženih. Premier se je očitno osredotočil na druge, iz državotovornega vidika nepomemben malenkosti. Demokracija naenkrat ni bila več tako zelo na dosegu roke.

Glas ljudstva premieru ni naklonjen. To pa je bil verjetno končni cilj celotnega manevra. Leva nomenklatura je samo še enkrat dokazala, da je premočen igralec in da je oblast prepustila desnici zgolj za nepomembno epizodno vlogo.

In v glavni epizodni vlogi tudi tokrat ŽENSKA. Urška. Bolje rečeno ženski. Urška in Metka.

One Response to “Politika zahteva celega človeka”

  1. barbiblond Says:

    Bolje rečeno ženske. Nekatere še niso splavale na površje.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: