Študentski trezor

Ne vem zakaj, samo večinoma me pozitivno presenetijo samo ministri, ki jih odstavijo oziroma žrtvujejo.

Nazadnje me je zelo pozitivno presenetil bivši minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Drobnič s člankom v časopisu Finance, kjer je ostro kritiziral študentsko delo oziroma zlorabe letega.

V članku je Drobnič praktično na dolgo in široko zapisal to, kar jaz trdim in mislim že ves čas in to je, da se pri nas študente zlorablja in da so študentsko delo izkoristili v povsem drugačne namene, kot je bilo verjetno zamišljeno. In Drobnič je v tem članku, čeprav še vedno član vladne stranke Nove Slovenije direktno zapisal, da javna uprava ZLORABLJA študetsko delo masovno, zato da izgleda, kot da je zaposlenih manj in po njegovih podatkih naj bi na nekem ministrstvu študent opravljal celo delo predstavnika za stike z mediji.

Podpišem.

Ta prokrščansko usmerjena vlada, ki vlada sedaj, je zlorabo študentskega dela za prikrivanje oziroma zavajanje statističnih podatkov, premaknila še na višji, do sedaj še ne viden nivo in sedaj dela po ministrstvih veliko študentov, ki delajo običajni osem urni delavnik kot zaposleni.

Samo kaj ti ljudje dejansko študirajo? Kakšne lahke fakultete so to, če ne hodijo praktično na nobena predavanja? Če niso študentje, prek čigavih napotnic delajo? Ali ni to potem zloraba in bi nekdo moral preganjati?

Minister je lepo zapisal, da na tak način se čas študija samo podaljšuje in da so študentje za pred knjige, ne za ceneno delovno silo.

Mame takšnih sužnjev so doma hude, ker so otroci pri 30 letih še vedno brez prve zaposlitve, brez družine, brez perspektive in na delu za 3 evre na uro prek študentske napotnice. Lastne ali tuje. Ni važno, samo da je napotnica.

To je bizarno in očitno toliko ljudem v tej državi takšno stanje ustreza, da nihče tega ne želi sanirati.

Sam sem nekoč, ko sem opazoval študente kako NEPRESTANO prenašajo pohištvo iz sobe v sobo, prišel na idejo. Genialno idejo.

Ideja pa gre takole.

Nekje dobiš najtežji možni trezor (teža prek 500 kg) in deset ali več nadstropno zgradbo.

https://i2.wp.com/static.manutangroup.com/PLU/picts/ZO/199059_new.jpg

Potem greš pa na študentski servis in zahtevaš, da ti dostavijo pred vrata recimo pet študentov zadnjega letnika prava, ekonomije ali medicine. Pogoj je povprečje osem, če je kandidatov več poveš, da boš izbral tiste z najboljšim uspehom.

Potem pridejo na lokacijo in jim poveš, da je potrebno trezor prenesti v deseto nadstropje in da se je pokvarilo dvigalo. Torej “hit the road jack“.

Ko čez nekaj ur prispejo do vrha, jih zopet obiščeš in rečeš: “Joj fantje, pomota. Ta trezor je za v klet. Ali bi lahko … Saj me je sram … Ali bi lahko trezor odnesli v klet.

Študentje so pri nas sodobni sužnji. Cenena delovna sila, ki mnogim prinaša zlata jajca.

Samo če tako zelo ta prokrščansko usmerjena vlada poudarja, kako nekaterih poklicev primanjkuje in če tako zelo gospodarstvo jamra, da nikakor ne dobi določenih profilov, ki jih nujno potrebuje in če zdravstvo tako zelo jamra, ker ni zdravnikov zakaj …

NE RAZPIŠEJO ŠTIPENDIJE KOT V SOCIALIZMU?

Ja, tu bi nastal pa problem.

KDO BI PA POTEM DELAL, brez pravic, brez malice, brez potnih stroškov, brez zavarovanja in ZA PIČLE 3 EVRE NA URO?

Zame bi bilo nekako logično, da študetnje delajo po nekaj ur, morda popoldan in na področjih, za katere se usposabljajo. To, kar počnejo s temi študenti pri nas sedaj, je degradacija in si ne predstavljam, kako bom pogledal v oči zdravniku, ki mi je pred nekaj leti kot študent še prenašal železni trezor.

5 komentarjev to “Študentski trezor”

 1. sosed Says:

  Do neke mere se seveda strinjam z napisanim. Dodal bi še eno pomembno kategorijo študentskega dela in sicer kupovanje socialnega mira. Prav študentsko delo je namreč tisto, ki mnogim mladim omogoča študij daleč od doma, plačevanje dragih najemnin ali pa (ravno nasprotno od tvojih zaključkov) življenje na svojem, tj. ločitev od staršev.

  Tudi moja izkušnja je (bila) takšna. Od doma sem odšel pri devetnajstih. Preživljal sem se s pomočjo študentskega dela (8 ur na dan), ponoči pa sem pisal članke za revije in tako, prav tako na napotnice, zaslužil še kak ekstra tolar. Pavzo sem si privoščil zgolj in samo v času izpitov, pa še ta ni smela biti predolga, kajti v času ne-dela se je močno poznal izpad dohodka. Vmes, v 4. letniku, sem postal tudi očka.
  Kljub temu sem diplomiral v 5-ih letih, bil nominiran za Prešernovo… in še danes ne vem, kako mi je ratal združevat delo, fax in proti koncu tudi družino, vem pa, da brez študentskega dela ne bi šlo. In danes sem ponosen, da mi je uspelo, kljub temu da študentska leta niso bila zgolj žur in zabava… Poznam po ogromno sovrstnikov, ki še danes “harajo” po faxih, čeprav v zadnjih desetih letih niso počeli nič drugega kot “študirali”…

 2. dronyx Says:

  @sosed vse to akr si napisal je pač eden vidik. Ko sem jaz študiral, tega dela ni bilo toliko kot sedaj in so se študentje pred servisom skoraj tepli za vsako uro. Jaz nisem poznal nikogar, ki bi delal kot študent osem ur na dan, ker takšnega dela nisi dobil. Pa ne, da ni bilo časa. Jaz sem študiral na FER in sem hodil na predavanja samo v prvem letniku. Od drugega naprej samo na laboratoriske vaje. Torej časa je bilo veliko in načeloma bi lahko ogromno delal.

  Danes pa gledam “študente” v državni upravi, nekateri sorodniki vrha ministrstev, ki preprosto VETRIJO po osem ur po ministrstvu. Seveda, ker gre za EMINENCO, običajno ne delajo kaj veliko, so pač zaposleni, ker poznajo prokrščansko usmerjenega državnega sekretarja ….

  O IMENIH PA NE BOM. KER NIMA SMISLA. NAJ KAR DROBNIČ NADALJUJE…Začel je zelo dobro in ima moj glas.

 3. kekez Says:

  Jaz si rednega resnega naravoslovnega ali tehničnega študija ne predstavljam z rednim študentskim delom.
  Tudi jaz sem zadevo prakticiral, posledično pa se mi je študij zavlekel na dvojno dobo.
  Ob tem sem se čudil pri raznih poletnih izmenjavah študentov (kjer sem bil običajno edini naravoslovec), s kakšno lahkoto ostali (FDV & Co.) študirajo.

 4. dronyx Says:

  @kekez minister je napisal, da so se mame pritoževale v pismih, kako njihovi otroci nikakor ne končajo študija ob roku. Malo preveri doma, če niso tvoji domači kaj pisarili.

  Glede FDV mislim da ima takšen status danes kranjska sorbona. Saj trik je jasen. Ker vsi potrebujejo le papirje, se vpišeš na čim lažjo fakulteto, nekako delaš izpite, ki so pogoj za naprej, ostalo pa delaš prek študenta. Če si iz eminentne družine, danes lahko končno tudi brez sramu prokrščansko usmerjene, kjer je ata ali stric recimo državni sekretar na državotvornem resorju, potem te zaposlijo za osem ur na dan na ministrstvu in IRCaš ali srfaš za relativno dober denar.

  Vsi sigurno ne prenašajo pohištva ali bog ne daj trezorjev. 🙂

 5. barbiblond Says:

  Tudi slepa kura zrno najde…

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: