Svetovni dan lutk

Včeraj zvečer sem napisal osnutek prispevka o poslancih. Danes sem izvedel, da je “Svetovni dan lutk” in sem bil nekaj časa v dilemi, ali naj prispevek objavim, da ne bi kdo napačno razumel poante.

https://i1.wp.com/polnotes.typepad.com/windfarmblog/images/pinocchio.gif
Grafika: polnotes.typepad.com

Ker pa smo zrela in etablirana demokracija, sem se odločil, da bom prispevek kljub vsemu objavil nemodificiran. In ravno danes.

Kot predsedniški kandidat sem mnenja, da bi morali tudi v Republiki Sloveniji strožje opredeliti merila, ki jih mora kandidat izpolnjevati, če želi kandidirati za poslanca.

Znano je, da se za večino služb zahteva recimo znanje tujega jezika, znanje računalništva, za vsakega varnostnika se zahteva potrdilo o nekaznovanosti in nenazdnje se zahteva za zahtevnejša delovna mesta tudi univerzitetna izobrazba ali več.

Poslanec pa je očitno pri nas funkcija, kjer nekih resnih pogojev ni in temu primeren imamo tudi parlament.

Predlagam, da se navede v zakonu kot pogoj za kandidiranje za funkcijo poslanca sledeče:

1. 10 let delovnih izkušenj
2. aktivno znanje minimalno enega tujega jezika
3. univerzitetna izobrazba
4. potrdilo o nekaznovanosti

In morda še kaj, če bodo volilci to želeli.

Pod točko 1. lahko tudi manj v primeru, če je kandidat na delovnem mestu zares delal in ima priče. Pod točko 2. se šteje znanje tujega jezika tudi slovenščina, če jo kandidat govori tekoče. Pod točko 3. se šteje tudi končana večerna šola, katere skupno trajanje v letih je 4 ali več. Pod točko 4. je dovolj tudi izjava treh prič, da gre za moralno neoporečno osebo.

Na ta način ubijemo dve muhi na mah. Zaostrimo pogoje in hkrati obdržimo sedanji parlament. 🙂

Moje mnenje je sledeče. Poslanec po naši ustavi NI ČASTNA FUNKCIJA, oziroma NI SAMO ČASTNA FUNKCIJA. Večina poslancev trdi, da je delovno mesto poslanca zahtevno in odgovorno. SE STRINJAM in podpišem. Samo potem ne moremo odločitve prepustiti povsem volji ljudstva, ki seveda nima ključnih informacij za izbiro najprimernejših med vsemi možnimi in je potrebno zakonsko opredeliti, kateri iz množice možnih kandidatov pa lahko kandidirajo za to ODGOVORNO FUNKCIJO.

2 komentarja to “Svetovni dan lutk”

  1. dronyx Says:

    Da ne smetim po temi naj dodam samo še to, da sem od nekaterih volilk in volilcev izvedel, neuradno in nepreverjeno jasno, da naj bi nekateri poslanci imeli kar cenik, koliko stane, da se vloži kakšna kazenska ovadba, lahko samo zato, da se nekoga oblati v medijih, blati ljudi ali podjetja po medijih brez ovadbe in podobno. Če to drži, verjetno to ni bil nikdar osnovni namen parlamentrane demokracije in bi moral nekdo to resno sankcionirati. Kdo, pa ne vem. Žal. 👿

  2. barbiblond Says:

    Če bi naredili po tvojem sistemu, je takoj praznih nekah stolčkov za dr.onyxe.
    Pa baje obstojajo ceniki tudi za akte, zakone, itd. Smo pač v tržnih časih.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: