Potop vzajemnosti

Obstaja spletna stran, ki jo v zadnjih tednih ne upam več niti pogledati, da ne doživim aritmije in bo potrebno oživljanje. Vzajemci dot com.

Imam znanca, ki se resno ukvarja z borznimi posli, finančnimi transakcijami v največjih igralnicah sveta NASDAQ in NYSE. Model ima odprt račun pri neki borzni hiši v tujini in lovi tako imenovane dnevne zaslužke. Ta posel lahko deluje samo, če je cena vsake transakcije nizka, kar je temu tako v ZDA. Pri nas močno dvomim, da se to igro igrajo posamezniki. Morda borzne hiše.

Ko greš z njim na pico izgleda tako, da pove nekaj besed, še preden dokonča stavek se opraviči, vzame dlančnika, se poveže prek GPRS ali Wi-fi in wapa na portal borzne hiše in pobledi.

Potem nekaj z plastičnim peresom klika po ekranu in mi razloži, da je v zadnjem trenutku še uspel prodati neko tehnološko delnico, ker bo sicer do konca dneva padla za 0.6%.

Potem natakar prinese pico, poje dva grižljaja in zopet odpre dlančnik in nekaj klika. Vprašam ga zopet kaj počne, on odvrne, da je izvedel na hitro neko “opcijo” na neko tehnološko delnico na NASDAQu. Skratka, če povem po domače je medtem, ko sva jedla pico, naredil terminski posel. Prek dlančnika.

Pred nekaj meseci ga srečam znova in greva na pico.

Pohvalil sem se mu, da sem pred kakšnim letom denar vložil v neki brezvezen naš vzajemni sklad in da mi je naredil v enem letu prek 25% donosa, na kar sem bil ponosen. Idealen zaslužek brez da kakoli delaš. Samo čakaš in služiš denar. Znanec me pohvali, da je to zelo dobro, ker njegovi posli lovljenja dnevnih zaslužkov mu na letni ravni komaj prinesejo 10% dobička, včasih pa še to ne.

Takrat sem se počutil kot finančni kralj. Borzni genij. Skoraj sem že imel idejo, da odprem firmo “Finančno svetovanje dr. Onyx SVETUJE MODRO“.

Potem pa pride GLOBALNI ŠOK.

Najprej pade Šanghaj na Kitajskem, potem se tresejo borze po svetu. Domine padajo ena za drugo. Iluzija se trga, virtualni denar na svetovnih stavnicah kopni kot letošnji sneg.

Donos moje naložbe je začel strmo padati, na spletni strani so čas zamrznili, zato niti niso več slikali grafa, kako se giblje cena vzajemnega sklada. Nekaj dni sem še spremljal padce. -1, -2, -3.4, +0.2, +0.1, -2.3 -3.7, -2.1, +0.1 da ne delujem te nesrečne vrste naprej.

Danes je donos mojega sklada vreden samo še 6% in to je slabše, kot če bi imel denar na varčevalni knjižici.

Pa verjetno to še ni dno in kaj lahko se zgodi, da se bo številka ustavila pod 0% in sem dejansko zaupal denar v upravljanje nekomu, ki ga je del vrgel skozi okno. Tako pač delujejo svetovne borze, kjer velika skupina kravatarjev z elegantnimi oblekami, brezžičnimi bluetooth slušalkami in wi-fi prenosniki trguje s (ali z) fikcijo.

Poizkus implementacije kapitalizma v komunistični Kitajski bi skoraj uspel, če ne bi stari partijski mački ugotovili, da se domače gospodarstvo pregreva, kot se temu strokovno reče in zrušili Šanghaj, ki je skoraj podrl potem cel svet.

Znanca upam da ne bom naslednjih nekaj let več srečal. Zamenjal bom GSM telefonsko številko. Po elektronski pošti mu bom poslal krajše obvestilo, da sem pol leta službeno odsoten, pa še to je vprašanje, če se bom sploh še vrnil nazaj v Slovenijo. Samo da mi ne teži, ne sprašuje kako se počutim, ker se slabo, ne sprašuje, če še kaj investiram, ker ne, mi ne kaže dlančnika, ne omenja borze …

Naj gre k vragu vse skupaj. In to mislim resno. Za konec pa še nekaj mojih misli na temo borze, denarja, kapitala…

NAJBOLJŠE VARČEVANJE JE
PAMETNO ZAPRAVLJEN DENAR.

SLUTIM BORZNI ZLOM.
“BLUE CHIPI” DELAJO Z IZGUBO.

VEČINA BORZ BOLEHA ZA
MANIČNO DEPRESIJO.

NA BORZI POSREDNIKI UNOVČUJEJO DOBIČKE.
IZGUBE SI ŠE NE IZPLAČUJEJO.

DENAR NAJ BI KROŽIL.
SAMO MENI IZGINJA.
NEZNANO KAM.

PREMOŽENJE SEM RAZPRŠIL.
ALI SE NAPIŠE IZGUBIL?

DENARJU SEM PUSTIL,
DA SE MNOŽI.
POTEM MI JE ZBEŽAL.
Z DRUGIM.

VISOKE BANČNE OBRESTI SO SUMLJIVE.
LE OD KJE NEKI JIM DENAR?

RAZKOŠNI BANČNI PROSTORI SO DOKAZ,
DA SEM SVOJE PRIHRANKE
PAMETNO NALOŽIL.

DENAR NE IGRA NOBENE VLOGE,
DOKLER GA NE ZAPOSLIŠ.

ZAKAJ BI USTANAVLJAL PODJETJE,
ČE LAHKO KUPIM NJEGOVE DELNICE?

ŽIVIM LEPO.
VEČINO DENARJA MI ODNESEJO OBRESTI
OD NAJETIH KREDITOV.

DOMA SEM SI POSTAVIL IGRALNICO.
TAKO MI IZGUBLJEN DENAR OSTAJA PRI HIŠI.

https://i2.wp.com/zoki.busythumbs.com/users/z/zoki10zoki/zoki/images/medium/AM-Bulls-Ass.jpg
Foto:busythumbs.com

Proklete kravatarske nesposobne riti. Samo to lahko rečem. Lopovi brez sramu. Saj oni služjijo na transakcijo. Njih malo briga, če jaz izgubljam. Važno da pade še izstopna provizija 👿 🙂

Če prodam delnice vzajemnega sklada z izgubo, ali moram davkariji tudi februarja 2008 prijaviti kapitalski dobiček za leto 2007? Samo vprašam. 🙂

2 komentarja to “Potop vzajemnosti”

  1. Big Gigant Head Says:

    Vbistvu so skladi nekako dolgoročna naložba. Slej ko prej padejo donosi. Ampak v roku naprimer, 15ih let, tega niti ne opaziš ker vse tako ali tako zraste – v primeru, da ne gre čist v pm. 😀 Velik sreče! 😀

  2. dronyx Says:

    Če koga zanima, imam veselo novico. Zopet sem na solidnih 17% letnega donosa. Kar je pozitivni signal. Sicer je nek moj znanec lepo dejal, da ko investiraš, si postaviš mejo letnega donosa, ko ABSOLUTNO PRODAJAŠ. On ima to moejo pri 20%. Torej če delnica v tekočem letu pridela 20% donosa, jo takoj prodaš, ne glede na prognoze in stanje na borzi. In sam se s to taktiko absolutno strinjam.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: