Virtualne prodajalke

Trgovka, oziroma prodajalka za registrsko blagajno večjega trgovskega centra, je zame eden najbolj nehvaležnih poklicev, kar jih obstaja.

Kot že ime pove v tem poklicu moških praktično ni. To vrže takoj sum, da je z poklicem nekaj narobe. Sam sicer sem zelo redek gost veletrgovin in nakupovalnih centrov, samo občasno pa kdaj tudi kaj kupim v njih in nikdar za blagajno nisem srečal moškega. Niti enkrat. Moškega vidim za blagajno samo lastnika lokalne trgovinice, ki pride v nedeljo na pomoč delavkam. In deluje milo rečeno smešno.

Te delavke za blagajno imajo predvidevam nemogoč delovni čas, delajo ob sobotah in nedeljah, morajo delati tudi z nadležnimi strankami, neprestani piski skenerja, ki bere črtno kodo, jih verjetno spravljajo ob pamet, osebni dohodek je verjetno nizek, opravljanje osnovnih potreb je otežkočeno …

Nekateri poklici so v zadnjih letih tudi zaradi napredka tehnologije in predvsem računalništva izginili.

Nekoč so gorivo natakali trgovci na črpalkah, kasneje so prišle samopostrežne črpalke in ljudski običaj je šel v pozabo. Nekaj časa so se sicer občasno še pojavljali študentje, predvidevam sinovi in hčere vodstvenih delavcev naftnih družb, ki so poleti delali na črpalkah kot točaji, sedaj tudi tega ne opažam več. Morda obstaja še kje črpalka, kjer ti topless dekleta postrežejo kurivo, samo jaz jo žal ne poznam.

Nekoč so imeli na cestninskih postajah zaposlene ljudi, ki so ti podali listek za plačilo avtoceste na vstopu, sedaj so jih zamenjali samopostrežni avtomati. Očitno je nekdo na DARSu pogledal, kako imajo to urejeno tujci. Nekaterim je sedaj prizaneseno brezplačno drogiranje z bencinskimi hlapi.

Nekoč so imeli na vlakih sprevodnike …. danes imamo na vlakih…. še vedno sprevodnike. V tujini mnogokrat tudi sprevodnikov ni več, karto ti proda avtomat, na vlaku so občasno samo še inšpektorji, ki te stisnejo za denarnico, če nimaš veljavne karte.

Začel pa sem z prodajalkami.

Skoraj neverjetno se zdi, da je naslednji poklic na udaru tehnologije prav prodajalka za registrsko blagajno.

https://i1.wp.com/www.teehanlax.com/blog/wp-content/uploads/RT014754_350x400.jpg

grafika: teehanlax.com

Kakor prebiram, naj bi Mercator že vpeljal v Celjskem nakupovalnem centru avtomatsko registrsko blagajno brez “človeške posadke”. Kupec na tej blagajni sam skenira kupljeno blago in sam izvrši plačilo z kartico ali gotovino. Res genialno. Vredno posnemanja.

Kot kupec se vprašam, kaj sam s tem pridobim?

Blago predvidevam ne bo niti za cent cenejše. Samo bom moral po njihovo opraviti delo, ki ga je prej prodajalka za blagajno. Torej bom z vsakim nakupom na tej blagajni praktično brezplačno oddelal še delo prodajalke. Brezplačno. Torej je potrebno z ustreznim marketinškim pristopom mene, kot kupca, prepričati, da s tem samo pridobim. Če ne pridobim, si bodo morali kaj izmisliti.

Ali se morajo prodajalke te novosti veseliti?

V bistvu ne vem. V zgodovini je znan primer LUDIZMA, ko so delavci razbijali stroje, ki so jim odžirali delo. Ludizma ni več, mnogo proizvodov izdelajo stroji in roboti samodejno. Zaradi tega je veliko izdelkov tudi bistveno cenejših in tako dostopnih širšemu krogu ljudi.

Prodajalke verjetno v prvi fazi ne bodo izgubile službe, ker bo taka blagajna potrebovala na začetku pomoč prodajalke, ker se kupci sigurno ne bodo takoj znašli. Na dolgi rok, takšna avtomatizirana trgovina toliko prodajalk ne bo potrebovala več. Če temu ne bo tako, potem takih avtomatov ne bo več.

Samo to so osnove kapitalizma.

Kapitalizem teži k temu, da se stroški poslovanja zmanjšujejo in da se dobiček vlagateljev in lastnikov povečuje čim hitreje. Tu prostora za socialo ni. Če sam ne slediš trendom, te konkurenca preprosto povozi. In si sam med socialo. Med tistimi, ki jo potrebujejo.

Sam sicer mislim, da bodo ti avtomati še nekaj časa tako dragi, da ne bodo zamenjali trgovk v manjših trgovinah. Ker je ta delovna sila še poceni in je lahko dostopna na trgu. V večjih nakupovalnih centrih pa bo verjetno v prihodnje čedalje več tovrstnih naprav, zlasti še, če se bodo izkazale za lahke za uporabo in če bo kupec prišel na vrsto za obračun s samim seboj hitreje kot sedaj.

Baje intenzivno razvijajo tudi avtomat, ki bi lahko zamenjal direktorje večjih trgovskih družb. Težave jim dela zgolj koordinacija gibov zahtevnejših udarcev pri igranju golfa.

12 komentarjev to “Virtualne prodajalke”

 1. mijau Says:

  Ti si še hujši, kot Janković. Že on je grozil prodajalkam z odpuščanjem.

  Zakaj nisi pomislil raje na virtualne člane nadzornih svetov. Čas prilagoditve bi bil bistveno krajši, prihranek pa mnogo večji.

 2. M&G Says:

  “Kakor prebiram, naj bi Mercator že vpeljal v Celjskem nakupovalnem centru avtomatsko registrsko blagajno brez “človeške posadke”. Kupec na tej blagajni sam skenira kupljeno blago in sam izvrši plačilo z kartico ali gotovino. Res genialno. Vredno posnemanja.”

  sej vse v redu in prav, ampak zdej najmanj dve iz “posadke” stojita zraven.

  m.

 3. M&G Says:

  … za deljenje napotkov seveda.

  m.

 4. dronyx Says:

  Jaz sem mislil to soboto ravno zaradi avtomata v Celje, da vidim, kako to čudo deluje. Tehnika me zanima, kakor pa poznam situacijo, je problem upokojencem že tehtanje sadja in zelenjave. KAKO, naj bi uporabljali potem tak avtomat?

 5. M&G Says:

  no, sama to zadevico uporabljam že od začetka, seveda samo v primeru, če nimam preveč stvari, ker gre počasi. S polnim vozičkom pa si itak prej gotov na običajni blagajni.

  hehe, nisi nč zamudu, če nisi pršu v cele zarad tega. je kej drugega za pogledat 😉

 6. dronyx Says:

  Zanima me, kako oni preprečijo, da kaj ne ukradeš, ali da gre mimo te naprave?

  Jaz sem že videl v nakupovalnem centru modela, ki je kupil banane, stehtal in nalepil ceno, potem pa še naknadno kakšno dodal. 🙂

 7. M&G Says:

  vsak skeniran izdelek se MORA položit v vrečko, ki je pripravljena in potem se tudi stehta. tko da, omenjeno goljufanje odpade.

 8. dronyx Says:

  Ne mislim sadje in zelenjavo. Ti recimo pripelješ tako kot drugje do te blagajne poln voziček izdelkov, ki so opremljeni z črtno kodo. Torej moram potem vsak tak izdelek položiti v vrečko? Jaz sem mislu, da skeniram tako kot to počne prodajalka?

  Očitno bom le moral priti v Celje. Morda bo ta blagajna postala glavna turistična zanimivost in bodo trume turistov iz vse Slovenije drle v Celje gledat čudo tehnike.

  Saj smo potrošniki v kapitalizmu izlete v naravo v soboto in nedeljo zamenjali z nakupi v nakupovalnih centrih. Zakaj ne bi zadevo dvignili na stopničko višje in si organizirano prišli v Celje ogledat čudo. Se javim za vodiča, čeprav nimam pojma, kako naj bi ta naprava delovala. 🙂

 9. M&G Says:

  vsak izdelek se položi v tist škrnicl…. in stehta 🙂 ravno v soboto sem imela en artikl (sipino črnilo), ki je bil kao prelahek in sem ga morala še enkrat dat čez skener.

  vodič po trgovini si lahko ti, jaz pa okol nje.. najprej stadion, potem Zlatorog…..:)

 10. dahvor Says:

  Vsako podjetje, ki se ga da zrušit, se ga zruši in to samo ker je rušilno je zakon kapitala, da se dobro še enkrat zasluži in, ko je analiziral delo petnajstih direktorjev firme, za zadnje leto ni mogel ugotovit, kaj so nardili-delali, razen sanjskih plač si potalali…je u filmu…vsa nova orodja so za odgovorne in dobronamerne Ljudi narejena, ostalim jih res ni težko tudi prevarat … sam sliko vedno pustijo…in blagajničarka ni čuvarka blaga, zaradi varnosti, celo tudi, če krajo vidi, ne sme se direktno umešat, lahko skrivaj kakšen skrit gumb prtisne…za to so varnostniki plačani.

 11. mare Says:

  Kar podpirajte te avtomatske blagajne. Samo da se čim več robotorizira, kam boste folk pa potem hodili v službe ??????? Ko uporabljate te blagajne kapitalist zasluži še več, z vsako takšno avtomatsko blagajno 1-2 delovni mesti manj. S tem kot recimo spar ,mercator, lidl….kupijo na tisoče takšnih blagajn dajo proizvajalcu možnost za razvoj še kakšnega drugega avtomatskega sistema. Recimo digitalnega učitelja, digitalno bančno blagajničarko,…….Recimo prijazne gospe s trafike tudi ne rabimo, ne rabimo zjutraj tople besede.Lahko jo zamenjamo za velik avtomat kontejner, kot jih imajo v bolnicah za čokolade in kekse.Kam bodo hodili naši otroci v službe al pa vnuki?Vsak ne more biti direktor ,poslanec, zdravnik al pa kelnerca z lepim štelom.
  Jaz zavračam takšno robotizacijo in mislim da je najbolje da tašne BLAGAJNE STOJIJO. ajde

 12. nastja Says:

  tulk velik piše omg.pa nikol ne bom prebrala

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: