Poligloti

V prilogi Sistem revije Monitor sem zasledil neverjeten podatek, da naj bi, POZOR, kar 40% državljanov Republike Slovenije govorilo TRI TUJE JEZIKE ali več.

Ko sem že hotel uredniku poslati oster protest, da naj drugič pravilno prebere analizo in da gre verjetno za 4% in ne 40%, najdem prek googla analizo, ki je v članku omenjena. Podatek očitno pravilno prepisan.

40% praktično pomeni, da grem zjutraj od pisarne do pisarne in skoraj vsak drugi sodelavec zna tri tuje jezike. Vključno z tistimi, ki ne znamo niti materinščine, za večino je to slovenščina.

Potem pa še malo razmislim in kakor poznam povprečnega Slovenca, je nagnjen k pretiravanju, rad pije alkohol, je slab zakonski mož in oče ter tekoče preklinja v srbščini in po novem tudi hrvaščini.

Seveda na takšen način potem lahko povprečen državljan zna tri tuje jezike. Za večino je tuj jezik že slovenščina, potem starejša generacija obvlada kletvice še v srbščini in hrvaščini. To je že tri in če upoštevamo mlajše, ki znajo še kolikor toliko angleščino, nekateri nemščino, gimnazijci latinščino, dr. Onyx osnove kitajske tipografije in še kaj eksotike bi se našlo, potem je seveda lahko povprečje več kot 3 za 40% žive populacije.

Sam sem se ko to pišem spomnil, da obvladam pasivno celo makedonščino in sicer samo eden stavek:

Majčenceto, ja si gi fataf peperuga na rukata. Vidi, kako je ubava i bela.
(tako nekako gre nek tekst, ki smo se ga učili v komunistični osnovni šoli)

Pa smo spet vrgli zabite Evropejce na klasično finto in oni nam očitno čisto vse verjamejo.

https://i1.wp.com/www.sentjernej.si/images/kultura/trubar_01_250.jpg

Grafika: http://www.sentjernej.si

Povezave:
Europanse and thair Languahes (pdf dokument)

7 komentarjev to “Poligloti”

 1. Pi.Roman Says:

  Jaz znam 3 (za silo). 😉

 2. stesh Says:

  Se grem stavit, da večina Slovencev ne zna niti enega jezika. Jaz bom kar priznal. Ne znam niti enega jezika. Ko enkrat vidiš koliko dela je s slovenščino, sem prepričan, da boš priznal, da ne znaš NIČ.

  Tista MTV angleščina pa tudi ni nič.

 3. dronyx Says:

  Ženske najbolj očaraš z dobrim znanjem francoščine in španščine. Z esperantom se ne hvališ, ker te imajo za čudaka. Meni lepo zveni češčina v smislu “co to ti tu maš?”, če znaš ijekavski in ekavski hrvaško, se šteje za dva, nizozemščina zveni meni grdo, nemščina kot bi koga nadiral …

 4. tomo Says:

  Za kavo naročit v oštariji se hitro najdejo ljudje, ki znajo komunicirat v treh jezikih. Za kaj več je že v angleščini problem.

 5. buba švabe Says:

  Jaz znam angleško in hrvaško. Srbsko tudi verjetno, če se šteje posebej. Nemško razumem 25%, vse ostalo je pa izpod minimuma.

 6. Kašpar Says:

  Hm, tole je res pretiravanje. Osebno znam slovensko ;), kolikor toliko angleško, srednješolsko nemško, učim se ruščino (ne znam skoraj nič), poiskušal sem tudi s francoščino (neuspešno). Jasno pa je, da generacije po Titu ne znamo več srbohrvaščine, čeprav mislimo, da znamo. Ko berem precej razumem, če poslušam tudi kaj znam, a govoriti pa ne znam sploh.

 7. Štefan Says:

  No se veda jaz pa znam nemški: Hallo, aha, ja, ja, gut. Se vse zmenim pa tudi po srbohrvaško bi šlo ko so nas toliko časa s tem, oprostite izrazu, “šopali”.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: