Tudi konje ubijajo…

mar ne?

V teh zemljepisnih koordinatah so veljali včasih konji za nekakšne svete živali, ki so namenjene jahanju in kot vprežne živali za delo na njivah.

V zadnjih nekaj letih pa sem pričel opažati, da so začele kot močeradi po dežju rasti konjske črede. Praktično vsaka malo večja njiva je že skoraj ograjena in na njej se pase čreda konjev. To se mi je zdelo nekako čudno, ker trg pa vendarle ni dovolj velik, da bi potreboval toliko jahalnih konj, sploh ker ne gre za lipicance.

Potem pa doživim razsvetljenje, ko se tako ob pijači pogovarjam z dekličem, doma iz podeželske kmetije, ki ima zelo rada konje in jih imajo doma celo čredo.

Pa jo tako naivno vprašam, čemu ji bo kar cela čreda konjev?

https://i0.wp.com/www.vef.hr/org/hranidba/LIPICANCI.JPG

Tu pride pa razsvetljenje.

Čreda konjev je namenjena nadaljnji prodaji, lokalnemu dilerju s konji, ki jih seveda ne jaha, ampak gredo direktno v zakol in potem v distribucijo raznim lokalom, ki ponujajo konjsko meso ne kot specialiteto, ampak kot hitro prehrano. Dobro, žrebičkovi zrezki so pa še vedno specialiteta in popestritev jedilnika raznim “gurmanom”.

Naslednje razsvetljenje doživim, ko mi začne znanka razlagati, kako ji je zdravnik dejal, da je konjsko meso zelo zdravo, ker naj bi imelo veliko železja in ne vem še česa. Kar se tiče železja verjetno je res, samo kaj, ko konjske podkve za srečo pred predelavo poberejo stran. Možno pa je tudi to, če tako rečejo zdravniki. Iz tona pogovora sem nekako razbral, kot bi šlo za neko strogo tajno skrivnost in bi moral biti celo srečen, da mi jo je zaupala, ker jo ne pove vsakemu.

Dobro. Do tu sem nekako zadevo razumel, pač kapitalizem je prišel v deželo in neke nove navade skupaj s tajkuni, mamili, skorumpiranimi in usmrajenimi politiki, pohlepno cerkvijo in mafijo.

Samo, potem je pa tudi ta teorija padla v vodo, ker me deklič od zgoraj ponovno postavil na realna tla in upam si celo trditi osmeši do kolen in še čez.

Črede konjev, ki se gojijo za meso, naj bi bile preprosta posledica RAZMER NA TRGU MESA.

Ker so se pojavile bolezni norih krav pri govedu, ptičja gripa pri perutnini in prašičja kuga pri pujskih, so tako pametne glave prišle do nekako LOGIČNEGA zaključka, da so KONJI ŽILAVI in naslednji primerni za industrijsko vzrejo.

In od tu verjetno ni daleč ideja, da se v zdravilne učinke konjskega mesa prepriča še zdravnike, ki so morda za lansiranje virusa dobili kakšno kilo žrebička brez kosti zastonj, pač po zgledu farmakologije in sponzoriranih izletov oziroma pravolneje rečeno strokovnih ekskurzij na Bahame.

Človek je inteligenca. V to dvomiti je greh. SAMO EDINA? Kaj pa KONJI?

Povezave:
Kobilarna Lipica
Lipicanci

17 komentarjev to “Tudi konje ubijajo…”

 1. mijau Says:

  Jaz nimam predsodkov proti konjskemu mesu. Dokler tega ne zvedo vegetarijanci, je vse v redu.

 2. nichiren Says:

  upajmo da se ne bo kakšna visoka inteligenca spomnila kako je človeško meso tudi samo meso

 3. Jan-Zaspan Says:

  železja ali železa? pa tole, zdravniki že doolgo dolgo časa priporočajo konjsko meso, predvsem pa nosečnicam… pa še tole glede inteligence, kaj pa svinje, zakol svinj te ne moti? če pa je dokazano, da so svinje precej bolj inteligentne od psov, ki pa so kar pametne živali… siper pa ima vsaka žival neko stopnjo inteligence, kakor konji, tudi krave, kokoške, račke….
  p.s. horse-burger je zakon 🙂

 4. dronyx Says:

  Jaz poizkušam govoriti o tem, kako se ljudje hitro prilagodijo razmeram na trgu. Glede inteligence pa nima smisla govorit, saj si lahko tudi neumen po srcu, pa se imaš kljub temu lepo?

 5. Jan-Zaspan Says:

  srčna neinteligenca?

 6. nada Says:

  Pri naši hiši smo bili že od nekdaj gurmani in k temu je sodilo tudi uživanje konjskega mesa.V Ljubljani na Vojkovi ulici je bila zelo znana konjska mesnica Krušič.V njihovi družini so bili tudi rejci športnih konj.Mi smo bili 2x mesečno njihove stranke in to že pred 40 leti.Medicina je svetovala uživanje konjskega mesa, ker je veljalo za zelo čisto in kvalitetno. Ima sicer specifični vonj in okus a gurmani znamo meso pripravit, da ohrani svojo vrednost in užitek.Pa dober tek.

 7. Big Gigant Head Says:

  Ah, konji dobijo pa parkljevko in slinavko.

 8. dronyx Says:

  Mislim da me rejci konjev ne bodoravo podprli za predsednika. Minus 2.8 % glasov (vir ni CATI, ki me je v raziskavi priljubljenosti politikov preprosto spustila).

  Pa naj Pahor piše Blog če si upa? Seveda ne, ker potem bi ag držali za vsako izjavo, tako pa lapa, pa lapa, pa govori v tri dni, pa gradi mostove, pa naklada, pa naklada, pa spet gradi mostove, pa ne ve, če je levi, desna sredina, ali je v vladi, opoziciji, kjer sploh je….

  Skratka, pravi za predsednika povsem zmedene državice.

 9. dahvor Says:

  Sem pa skozi mislu, da Ljudje se s Konji radi družijo zato, kewr se z soLjudmi težko, tle sem pa zvedu, da enako jejo tudi Konje, kot se požirajo med seboj …
  Gospod Pahor, pa kot Ljubitel Cowboyev-bo moral, če bo izvoljen, Koinjew prepovedat jest-sam jahat in orat…
  Sicer pa Dr Onyx-ste me spravu zdej v dvome ali naj svoj glas in glasove, vseh na katere mam upliv-lahko ukažem, dam Vam.Tebi ali g. Pahorju
  …kokr se spomnim je generacija tm rojena okoli 1880-1890 še znala kaj spoštovat…pol je pa samo še častit se učilo in po reklami trošit…
  Hudič kdaj bo prišel dan – ko ne bo več dvoma – kaj je dobro in kaj bolje, ko se ne bo potrebno več odločat … vse bo jasno.

 10. dahvor Says:

  Samo še to manjka, da nam dohtarji povejo…za uspešno ekonomijo je potrebna, nujna, edino možna in samo politična svoboda…osvoboditev od nasveta – kaj je zdravo in kaj je bolano…samo vseeno generacije, ki so še zdravo jedle, niso ble nič bolj zdrave, nič bolj srečne, nič bolj dobre – kot pozitivke danes trdijo … tiste stare generacije so upale v boiljše čase in boljši juti … pol je pa hladilnik pršel in so mislili – zdej je pa konc Človeka…če bi nijih poslušali-bi Gorenje tenko piskalo in biserčkov ne bi na hladilnik mogli lepit …
  Zmrzovalna Skrinja je tako skoraj družinski Oltar postala … uni stari so pa zelo malo mesa jedlii…in so več molili-prosili …
  Če boš izvoljen Predsednik … se samo na prošnje in molitve moraš dobro pripravit … Življenje, ko te nekdo vedno nekaj prosi postane peklensko, zelo hitro…navdno-najkasneje tretji dan…
  Obstoječi politiki se pa niso sposobni toliko sprostit, da bi zmogli en blog spisatr … je vedno strah prisoten, da bi se razkrili, da bi jim med vrsticami kaj ušlo…

 11. dahvor Says:

  Zato nas Gospod-Lord Bog nič več ne obišče … ga je vseh prosečih in trpečih satrah ratalo…pa mislim, da je reku, ma naj tam dol, na Zemlji delajo kar čejo…jim bo že odleglo…če jih že toliko stvari teži.

 12. Mijau Says:

  Potem se pa čudimo debatam v državnem zboru! Mi smo od konjev prišli na politiko, tako oni najbrž od politike na konje, če že ne na osle.

 13. kr ena Says:

  matr ste šupaki! kak lahko jete KONJE????!!!!!!!! to so take lepe živali, zaslužne za marsikaj vi jih pa jete! nimam besed… popolnoma razočarana sem…!

 14. jz Says:

  kr ena – jz pa ne vem kako ti lahko ješ prešička, pa kozlička pa ovčko, pa tko lepe žvali so to. pa ne vem kako lahko korenje ješ, pa solato, men so to tko lepe rastline! to so take živali in rastline, zaslužene za marsikaj, ti jih pa ješ! nimam besed…. popolnoma razčarana sem…!
  ne govori traparij, boh ve katero žival si jedla, ko si kako salamo (domačo) jedla. pa je lahko bila konjiček, pa se tebi tud sanjalo ni! pa da ne govorim o paštetah, hrenovkah in drugih podobnih zadevšnah. misliš, da tam not ni nič konjskega??? mah saj ni vredno. še čudno da za kitajce nič ne napišeš, ko jejo podgane, pse, mačke,…

 15. Konjejedec :) Says:

  Črede konjev, ki se gojijo za meso, naj bi bile preprosta posledica RAZMER NA TRGU MESA – empirično dokaži, če si sposoben

  “upajmo da se ne bo kakšna visoka inteligenca spomnila kako je človeško meso tudi samo meso” – Kaj pa je drugega kot meso. Samo na srečo ni preveč primerno za uživanje 😀

  Zato nas Gospod-Lord Bog nič več ne obišče … ga je vseh prosečih in trpečih satrah ratalo…pa mislim, da je reku, ma naj tam dol, na Zemlji delajo kar čejo… – eni morajo trpet, da lahko drugi uživajo. Sej veste – samo dve stvari na tem svetu nista relativni 😀

  matr ste šupaki! kak lahko jete KONJE????!!!!!!!! to so take lepe živali, zaslužne za marsikaj vi jih pa jete! – meni se ne zdi konj prav nič lep. Lepša se mi zdi kakšna mravlja .. upam da jih ne pohodite preveč

  Pa še ena stvar za tiste pametnjakoviče, ki razpravljajo kera živalska vrsta je bolj inteligentna. Gremo isto počet pri ljudeh. In potem iz družbe izločimo tiste, ki se nam zdijo neumni. Ali pa tiste najbolj neumne celo pojemo. Briljantno!!!

  Mislim, da bi se morali nekateri malo zamisliti nad sabo!

 16. dronyx Says:

  Konjejedec, morda imaš celo prav, jaz imam pač predsodke proti konjskemu mesu. Če pa bi moral sam ubijati živali za prehrano, pa ne bi bil sposoben zaklati niti navadne domače kokoši, tako da bi jedel kar krompir, riž in banane. Kar pa je bila moja poanta je to, da je bil konj od nekdaj pri nas zlasti delavna žival na kmetiji, ki je oral njive, vlačil hlode iz gozda itd. Če je kmetu poginil konj, je jokala za njim cela družina. Ne spomnim se, da bi kje zasledil, da so včasih gojili množično konje za meso?

 17. kmet Says:

  Resnic je vedno lahko več, kolikor je rejcev toliko je renic. Nekdo redi konje za šport, drugi za meso. Oba pa želita od tega imeti neko korist, sicer bi bankrotirala.
  Do letošnjega leta konji niti niso bili popisani in posledično ni bilo evidence kam je kak konjiček izginil v salame ali v tujino in, če je bil pri tem še zavarovan je bil za nekoga to lahko dvojni zaaslužek..
  Pa smo zopet pri ljudeh, poštenju….

  Sicer pa v dobi podarjenih živali in stvari, cene zelo varirajo. Z njimi pa tudi odnos do te stvari ali živali. Nekoč je kmet s težavo kupil konja, če je imel dva je bil že OHOHO. Ni čudno, da je za njim jokala vsa družina. Danes odraslo žival dobiš za minimalno plačo, žerbička še ceneje.. Kje naj bo potem spoštovanje do živali? Če ga imam za jahat in zboli, je ceneje konja v klavnico in po drugega, kot bolanega zdravit.
  Žal tudi to je ena od resnic.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: