Hasta la Vista (VISTA) RELOADED

O zmagi odloča le ena točka (this must be joke, right)

O Micrososftu nekaj dni nisem nameraval napisati nič, samo odprem neki oranžni časopis na temo financ in me zopet pretrese do goleni in komolcev. Praktično sem doživel pravi mali postcerebralni limfonimfični šok.

Čez pol strani Microsoftova reklama, na njej pa portret moškega v srednih letih ter elegantni obleki in z košarkarsko žogo v naročju. Pogled moškega pa nekako zasanjano uprt v prihodnost, mimo opazovalca oziroma bralca.

Kaj naj bi to pomenilo, pa je razloženo v spremnem besedilu.

Gospod na sliki naj bi bil Matjaž Filo, košarkar in vodja informacijskega oddelka na Gimnaziji Bežigrad. Razlog, zakaj se gospod pojavlja na reklami, je banalen.

Gimnazija Bežigrad naj bi zato, da lahko učni proces poteka normalno, zamenjala IZJEMNO HETEROGEN in BREZPLAČEN sistem z OpenOffice in Linuxom, z Microsoftovimi IZJEMNO DRAGIMI produkti Vista in Office 2007, ki so po njihovih navedbah pa povezani v celoto.

Še sreča, da Matjaž Filo verjetno te zamenjave ni plačal iz lastnega žepa. Morda je Microsoft dal programsko opremo na uporabo zastonj, tako kot spretno počne v ZDA, kar je zame navadna … (morda pravi izraz pozna Drago Kos), saj otroke tako kot Mc’Donalds VEŽE NASE že od malega.

Ni vse brazplačno, kar ti dajo zastonj, spoštovani iz oddelka za marketing Microsofta.

Kakorkoli, to je kapitalizem in kapital vedno zmaga. In tega ima Micrososft v velikih količinah.

Kar se tiče Viste moram dodati, da sem vesel, da je končno izšla, ker to samo pomeni, da naslednjih pravljičnih sedem let ne bomo, upam, ugledali več nove preobleke oziroma SKINA za Windows XP operacijski sistem.

Nekje sem prebral, da je neko analitično podjetje napovedalo, da je verjetno Vista zadnji operacijski sistem iz Redmonda v takšni obliki.

Sam upam, da bo temu res tako.

Za Microsoft bi bilo morda še najbolje (mislim njegove uporabnike), da bi uvedel spletno distribucijo programske opreme po vzoru storitve Steam podjetja Valve (avtor igre Half Life).

Kupec bi tako kupil recimo štiriletno podporo za operacijski sistem Windows ForceBear (to sem si izmislil), ki bi ga v čisti, okleščeni verziji (OS tak kot iz učbenika, brez gigabajtov dodane vrednosti) prvič prenesel s spleta. Za čas trajanja naročnine pa bi potem lahko prenašal iz spletne storitve ostalo programsko opremo, ki nekako ne sodi povsem pod operacijski sistem, kot so recimo brskalniki, preobleke ali skini, multimedijski predvajalniki, poštni odjemalci, programi za upravljanje in vzdrževanje, multimedijski vmesniki vrste DirectX 2020 in ostala krama.

Tako bi uporabnik dobil privzeto hiter in stabilen sistem, ki bi opravljal osnovne funkcije operacijskega sistema, potem pa bi glede na namen in potrebe prenesel ostalo programsko opremo iz spleta ali pa preprosto izbral programsko opremo drugih proizvajalcev, če bi ta bolje služila namenu.

Nenazadnje v prid temu govori dejstvo, da se po internetnih forumih neprestano pojavljajo vprašanja, kako odstraniti iz Windows XP Microsoft Internet Explorer,Windows Media Player, podporo za Zip in še kaj bi se našlo, kjer obstaja na internetu veliko tudi brezplačnih rešitev, ki se v praksi obnesejo bolje ali varneje, kot v sam operacijski sistem vgrajene Microsoftove rešitve.

Živi bili, pa videli….

Razlog, zakaj je dr. Onyx tako, ne ravno pozitivno nastrojen proti Microsoftu, pa je banalen. Dr. Virant je ujel dr. Onyxa pri goljufiji z potnimi stroški (avtobus namesto vlaka) in mu zmanjšal plačo informatika z visoko izobrazbo in 12 let delovnih izkušenj na področju tudi Microsoftove programske opreme za celih 150 evrov, tako da ta znaša reci in piši 950 evrov brez malice in prevoza. Nekaj let sem bil celo edini informatik državotvornega resorja Republike Slovenije.

Mi je pa nekako skregano z zdravo pametjo, kako so dr. Virant in njemu podobni z lahkoto pripravljeni zapraviti za zunanje izvajalce in licence milijarde bivših SIT (in čeprav je tu notri veliko MEGLE), medtem ko ljudje, ki mu pa dejansko so držali računalniški sistem vrsto let, tudi z veliko lastnega odrekanja in brez usposabljanj, ki so značilna za informatike po podjetjih, niso vredni NIČ. Sami bedaki, konji in delomrzneži. Volitve so pa čez dve leti.

Koliko dobijo zaposleni v Microsoftu pa ne bi javno govoril, da ne bo zamere.

Toliko, spoštovani Microsoftovci, smo cenjeni pa tisti, ki mašimo vaše “critical errorje” in “buge” ter skrbimo zato, da imajo uporabniki prijetno uporabniško izkušnjo z naprednimi programskimi orodji, kljub vsem “critical errorjem” in “bugom”.

Povezava:

Microsoft Security Bulletin Summary for January, 2007

Študija ekonomskega vpliva odprtokodnih rešitev

PDF različica iz novembra 2006

Microsoft voice

Hasta la Vista (Vista)

Gimnazija Bežigrad

Kar se pa tiče prednosti HOMOGENOSTI pred HETEROGENOSTJO, pa je Microsoft očitno pozabil, da je bila Slovenija nekoč komunistična država, ki je HOMOGENOST ŠE PREDOBRO POZNALA. In jaz osebno si je ne želim več, pa kakorkoli se že imenuje zbirka.

Dne 20.2.2007 sem dobil od Microsofta v zvezi z primerom oglaševanja sledeč odgovor (povzetek):

Gospod Matjaž Filo se je pojavil v študiji primera, ki prikazuje uporabo Microsoftovih izdelkov v okolju Gimnazije Bežigrad. Gospod Filo za svoje sodelovanje ni prejel nikakršnega honorarja, šola Gimnazija Bežigrad pa se je prostovoljno odločila za sodelovanje v oglaševalski akciji. Študije primerov prikazujejo praktično uporabo in prednosti tehnologij in predstavljajo odlično priložnost za organizacije, da javnosti predstavijo svoje napore na področju informacijske tehnologije. Študije primerov tako predstavljajo koristne informacije, ki jih lahko organizacije uporabijo pri svojih odločitvah pri nakupu tehnologije. Ker so tudi javne organizacije vseh velikosti med uporabniki naših tehnologij, želimo s svojimi študijami primerov nasloviti tudi njihove težave in izzive ter jim omogočiti, da javnosti ponudijo bolj kakovostne storitve.

2 komentarja to “Hasta la Vista (VISTA) RELOADED”

  1. david Says:

    vista je čist brez veze za en kurac no jas tako pravm a se strinjate z mano !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! brez veze!

  2. david Says:

    brez veze

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: