Hasta LA VISTA (VISTA)

Microsoftova nova reinkarnacija paradnega operacijskega sistema Windows Vista nezadržno prihaja na namizja.

Vprašanje, ki se pojavi vedno, ko velikan iz Redmonda najavi novo reinkarnacijo je, ali je to dobra novica?

Na to dilemo enoznačnega odgovora ne znam dati.

Dejstvo je, da ima tudi Windows Vista vgrajen še vedno Spider solitare ter tudi meni najljubši prgramski paket Minesweeper, ki se kot ključni sistemski program velikosti 120 kB nahaja v mapi system32 tudi že v Windows XP, NT, 3.51 … Kot nekakšen praoče vseh sistemskih programov.

To sta vsekakor dobri novici, ki zagotavljata združljivost za nazaj vseh tistih pisarniških delavcev, ki si krajšajo čas s tovrstno sistemsko programsko opremo, ki sodi od nekdaj v mapo system32 in še pred tem v začasno mapo system16.

Tu bi moral dodati stavek za smiselni prehod besedila, a žal nimam ideje, zato je tu navidezna SINGULARNOST.

Danes praktično ne izide računalniška revija, ki ne bi na tak ali drugačen način obravnavala Windows Viste in izgleda, kot bi šlo za nekakšno dogovorjeno skupinsko psihozo, ki naj pri uporabnikih postopno dvigne temperaturo do vrelišča, ko bodo morali po novo licenco v trgovino.

Če so bili pred letom še mnogi kratki komentarji glede Viste skrajno zadržani in je večina opažala, da obljube padajo kot domine ena za drugo, je danes položaj drugačen.

Večina komentatorjev in tako samozvanih analitikov je nad Visto navdušena, saj končno prinaša posebne učinke, znane iz računalniških iger in dragih grafičnih pospeševalnikov na vsako mizo poslovnega uporabnika, ki uporablja računovodski program razvit v CA Clipperju in tekoč pod sistemom, ki lahko naslavlja brez posebnih metod samo 128kB delovnega pomnilnika brez izmenjalne datoteke na disku.

Jaz tovrstne komentarje jemljem precej z rezervo, predvsem v luči dejstva, da je Microsoft, velikan iz Redmonda, velik oglaševalec, ki reže zajeten oglaševalski kolač v praktično vseh računalniških revijah. Rad bi videl junaka uradnike, ki bi bil sposoben napisati kritičen komentar na temo Windows Vista v reviji, kjer se pojavlja vsaj eden celostranski oglas Microsofta v Supermanovem slogu „Kako postati SuperIT s pomočjo Microsofta?“.

Meje mnenje je, da ima Windows Vista preprosto smolo, ker je Windows XP dejansko že tako dober operacijski sistem (koliko popravkov je bilo potrebno se sedaj jasno kaže že v nadzorni plošči, začenši s SP2), da večina poslovnih uporabnikov, tega enostavno ne potrebuje.

O domači ekselenci vrste BIT.lord in BIT.torrent raje s tem v zvezi ITAK niti ne razmišljam. Za njih je tako ali tako (oziroma če mi je dovoljeno uporabiti ITAK) VSE BREZPLAČNO, ne glede na zaprtost kode, ki jo ne odpre niti steklenička Donata.

Kar se tiče samostojnih oblikovalcev in podobnih delavcev, ki prisegajo na estetiko, je zanje ITAK značilno, da prisegajo na Apple MAC OS X, ki izgleda lepo in ima lepo namizje že od začetka, brez popravkov in vtičnikov. Večina sicer ne ve, da obstajajo zastonj programčki, ki pretvorijo recimo ceneni MS XP v MAC OS X, samo to ni osnovni namen tega članka.

Seveda Microsoft verjetno ne izdeluje operacijskega sistema neodvisno od proizvajalcev integriranih vezij, zlasti procesorjev ter grafičnih kartic.

Tokrat so z grafičnim sistemom Aero glass, ki mimogrede na uho zelo spominja na naslov uspešnice Jean Michel Jarra Aero, privabili marsikateri nasmešek na obraz izdelovalcev grafičnih kartic, saj bodo očitno tudi povsem poslovni računalniki opremljeni z zmogljivimi grafičnimi pospeševalniki.

Za igralce iger nenazadnje morda ne slaba novica, saj bodo glede na povečano povpraševanje grafičnim pospeševalnikom s podporo DirectX 10 cene tem produktom padle. To, da bi si izdelovalci iger upali opustiti podporo za DirectX 9 pa ne verjamejo niti sami odgovorni za marketing v Redmondu.

Kaj ta prenovljen grafični vmesnik za povprečnega poslovnega uporabnika pomeni, si ne predstavljam. Tisti, ki so do sedaj komaj minimizirali okna, ali jih iskali po statusni vrstici, verjetno s 3D rotacijo ne pridobijo veliko, oziroma bodo zopet pregoreli klicni centri za pomoč, zakaj se je okno nepričakovano zasukalo in zakaj je slika meglena, ko se vklopi aero glass.

Nekakšna strogo varovana skrivnost je, da se da z brezplačnimi ali zelo poceni programčki, tudi sisteme MS XP zelo približati grafični izkušnji Viste, komur pač to kaj pomeni. Nekaj idej je v povezavi na koncu, bom pa tudi sam v prihodnje objavil na Blogu nekaj idej in priporočil za samotransformacijo.

Zame bi bila Micrososft Vista revolucionaren produkt, če Micrososft ne bi samo odstranil iz sistema brskalnika in večpredstavitvenega predvajalnika, temveč bi samemu sistemu dodal še pisarniški komplet Office 12 in vse skupaj ponudil s konkurenčno ceno recimo 100 evrov. Tako bi se po vsebini in ne ceni vsaj približal obstoječim odprtokodnim rešitvam.

Tako pa?

Sam imam ITAK prek 12 let izkušenj v informatiki in lahko rečem, da povprečen uporabnik računalnika v poslovnem okolju in državni upravi ni samostojno sposoben niti spremeniti nastavitev tiskalnika, kaj šele uporabiti napredne funkcije za vzdrževanje računalnika. To so dejstva in imam priče. Kakšnih 500++ v 12 letih. Lahko pa kadarkoli naredimo test na mojih primerkih.

Torej tem uporabnikom je vseeno, ali se imenuje sistem Windows NT, Windows XP ali nenazadnje Vista. Samo da dela in da lahko tipkajo besedilo in bonus še poravnajo besedilo desno ali levo. Datoteko običajno shranijo kar z imenom, ki je enak prvemu odstavku besedila PRIVZETO. Elektronska pošta in brskalnik pa ITAK delata tako ali tako, ne glede na reinkarnacijo OS velikana iz Redmonda.

Sam dolgo časa nisem razumel, zakaj se v poslovnih okoljih ne uveljavi brezplačen sistem Linux z OpenOffice.org kot pisarniško zbirko in ostalo prosto dostopno programsko opremo?

Zakaj poslovni uporabniki, ki so tako usmerjeni k optimizaciji in nižanju stroškov, ne uporabljajo nekaj, kar je praktično brezplačno in upam si trditi enako kvalitetno, kot Microsoftovi produkti z za današnji čas odprtokodne programske opreme nerazumljivo cenovno politiko, ki jo ne razume, PREVERJENO, niti večina prodajalcev licenc in MS skupinskih paketov?

Zame neverjetne smešnice in črni humor so razne analize, ki jih naroča javna uprava in ki vedno znova dokazujejo, da je 1000 evrov na delovno postajo za osnovno programsko opremo manj kot NIČ EVROV. Seveda tako naročene raziskave imajo vedno vnaprej pričakovan rezultat, ki se ga doseže z OGROOOMNIMI stroški, ki jih predstavlja nameščanje odprtokodnih rešitev, medtem ko se Microsoftovi programi nameščajo praktično sami, da o zabitih uradnikih, ki se nečesa novega nikakor ne bodo mogli privaditi, niti ne govorim.

To, da bi prehod javne uprave na odprtokodni sistem pomenil tudi velik zagon za mnoga slovenska podjetja, ki se ukvarjajo z izobraževanjem in storitvami na tem področju, te raziskave vedno nenamerno spregledajo.

Očitno je zares najcenej nakazati letni pavšal Microsoftu, v zahvalo pa dobijo spretni Vladini pogajalci, ki sklepajo vsakokratni „Enter Price Agreement“ prisrčno vabilo na letno konferenco in zakusko ob vročih plesalkah. Običajno kje ob morju, da je še klima primerno ZASOLJENA. Tako kot cena za to neumnost, ki jo vedno plačajo davkoplačevalci brez možnosti glasovanja.

Da se vrnem nazaj k domačemu uporabniku.

Za povprečnega uporabnika doma, je dejansko vseeno, ali uporablja Linux ali MS Windows, ker je oboje brezplačno na P2P omrežjih. Kdor rad igra računalniške igre, je praktično vezan na MS Windows, ker so napisane za MS DirectX, verjetno pa glede na stopnjo piratstva na osebnih računalnikih tudi to ne bodo več dolgo, ampak bo večina naslovov na voljo samo za igralne konzole.

Zame pozitivno presenečenje je samo, da je čedalje več prenosnikov, ki jih pokupijo študentje, opramljenih s sistemom Linux.

PIKA. Toliko o domačem uporabniku.

Ker je danes 30. januar in dan D za Visto, na hitro nekaj ključnih poudarkov nove reinkarnacije operacijskega sistema, kot sem uspel razbrati iz propagandnih letakov PRO ET CONTRA:

 • Nekaj obstoječih programov je z Visto nekompatibilnih.
 • Da zares živi, potrebuje 3D pospeševalnik, 1GB pomnilnika in čim hitrejši procesor
 • Menjavanje strojne opreme ni predvideno in zaželeno
 • Število vseh možnih licenc je večje od najnižje pozitivne ocene na fakulteti
 • Sistem je zanesljiv in varen – popravkov torej NE BO VEČ.
 • Oddelek za komercialo in ekonomsko propagando je ohranil enak nivo smisla za črni humor.
 • Vmesnik Aero glass je tako lep, da ga je za uporabo kar škoda.
 • Tako lepega grafičnega vmesnika še ni bilo po Applu.
 • Okna so končno prosojna.
 • Končno je zopet meni Start predelan ponovno.
 • Iskanje je izboljšano in skoraj na nivoju brezplačnega Google desktop searcha.
 • Končno je dodan programček Windows Sidebar, ki je za XP na voljo že dolgo kot brezplačen dodatek.
 • Za paranoike je dodan BitLocker, tako da ne pridejo nikdar več do svojih kriptiranih datotek.
 • Končno lahko z desno miškino tipko s klikom namestite novo pisavo – to je vredno nekaj patentov, preprosto genialno.
 • Ključne mape so zopet poimenovane drugače – lepo.
 • Vista je draga, pravilneje zelo draga.
 • Gonilnikov za precej strojne opreme preprosto še ni.
 • Slovenska različica je še v fazi prevajanja.
 • Omogočeno je tiskanje dokumentov iz Raziskovalca.

Da ima Microsoft od nekdaj smisel za prefinjen črn humor pa zgolj podatek, da v različic VISTA HOME BASIC za ceno 199 USD ni predvidena možnost časovnega razporejanja varnostnega kopiranja. To pa je možnost, ki jo imajo privzeto vklopljeno vse brezplačne rešitve za tovrstna opravila.

V neki reviji sem prebral, kako je potekala preobrazba Longhorna iz leta 2001 v Visto. Leta 2004 je MS začel razvoj na novo, tokrat na temelju Windows 2003 strežnika ter opustil nekatere tako opevane nove funkcionalnosti operacijskega sistema kot so nov datotečni sistem WinFS. Avtor je članek o preobrazbi končal z ugotovitvijo, da je mapa My Contacts postala Contacts, My Computer postala Computer in My Netwrok Places samo Network Places.

Razumi, kdor more.

Moje res osebno mnenje je, da je Microsoftu, velikanu iz Redmonda, rok trajanja potekel. Zdi se, kot da bi še vedno živel v času, ko ni bilo odprtokodnih rešitev, ko ni bilo spletnih storitev in virtualizacije in ko ni večine strežnikov v Internetu poganjal dvojec Linux – Apache.

Mnoge institucije v EU so že prešle na odprtokodne rešitve, v naslednjih nekaj letih pa lahko pričakujemo nadalne zmanjševanje deleža MS produktov.

Micrososftovi propagandi oddelki in oddelki za tako imenovane stike z javnostmi bodo pod čedalje večjim pritiskom, ker bo potrebno pobrati vsakoletne „prostovoljne prispevke“ oziroma tako imenovani „Enter Price Agreement“.

V angleščini sem bil vedno slab, samo šestka na fakulteti, zato ne vem, kako se ta sporazum pravilno napiše. Vem pa, da je nelogično, da zaračunaš uporabnikom drago nekaj, kar sploh ne uporabljajo in ne potrebujejo, hkrati pa jih prepričaš, da so sklenili dober posel. Sevede prepričaš samo pogajalce. Oni potem pa še vse ostale.

To pa je bistvo, kajneda?

Neskončno dolgo se na račun POHLEPA živeti ne da, ker preprosto pregoriš.

Lahko pa kadarkoli sponzorirajo moj Blog in seveda spremenim mnenje. Your CALL. Recite samo besedo.

Opomba:

prispevek (ŠE) ni sponzoriran in je izključno mnenje avtorja ter z mnenjem mojega delojemalca nima nobene zveze..

Ali je sedaj združena Evropska unija vendarle že tako močna, da lahko ob primernem pristopu konkurira največjim podjetjem iz ZDA, vključno z največjimi proizvajalci programske opreme in polprevodnikov, pa bo pokazala prihodnost.

Tekmovalnost pa je od nekdaj gibalo razvoja.

Povezave:

Za konec:
Longhorn je bil zamišljen na začetku kot povsem nov operacijski sistem. Po sedmih letih razvoja, je od novega operacijskeag sistema ostalo malo, oziroma z Visto smo dobili samo NOV SKIN. Kdo bo plačal leta razvoja, ki so šla v nič, oziroma v Recycle bin Redmondovih razvojinh oddelkov, je danes že jasno. Kupci ene od veliko možnih oblik licence nove Viste. Kako bo MS obvladoval podporo tako velikemu številu bolj ali manj okleščenih sistemov in kako naj bi distribuiral popravke, ki ne bodo več potrebni, pa živi bili ….

Zanimivo vprašanje, vsaj zame, pa ostaja, ali je nova Vlada, ki prisega na poštenost in racionalnost, sposobna naročiti dve neodvisni raziskavi (podjetji, ki nista povezani z dobavitelji programske opreme) oziroma študiji o smiselnosti EA pogodbe z Microsoftom za državno upravo in se potem na podlagi tega odločiti, ali bo državna uprave še naprej največji uporabnik MS programske opreme v Sloveniji, ali pa se bo odločila za rešitev, kjer se programska oprema kupi glede na potrebe in tako, da je za davkoplačevalce cenovno najugodneje. Živi bila pa… (drugič)

10 komentarjev to “Hasta LA VISTA (VISTA)”

 1. Dinozaver Says:

  Gromko in oberoč aplavdiram!
  Naj se na tem mestu še spovem: uporabljam NT, nekaj Clipperskih programov iz poznega XX. stoletja in AutoCAD 14. I suppose this makes me a dangerous criminal…

 2. rockstar1707 Says:

  Dobro napisano 🙂

 3. dronyx Says:

  Misli da sem si s tem zapečatil možnost zaposlitve v microsoftovem WTC. Škoda. Verjetno so plače tam kar solidne, glede na izjemne dobičke, ki jih velikan vsako leto predstavi javnosti.

 4. neuromancer Says:

  Navidezni singularnosti se lahko izogneš tako, da obarvaš prvih šest stavkov z modro.

 5. dronyx Says:

  Opazil sem, da če besedilo pišem z openoffice.org, se prvi narekovaj postavi spodaj, drugi pa avtomatično zgoraj pri besedilu v navednicah, kar pri ms office nikdar ni bil običaj. Morda bi pa moral naložiti še kakšen popravek.

  Ups, sedaj že sam sebe komentiram…

 6. dronyx Says:

  Če lahko zopet špe malo sebe pokomentiram, ker mi je MS res trn v peti.

  Običajno v industriji velja nepisano pravilo, da cena izdelkom z naraščajočo količino pada. To velja tudi za računalništvo, morda še bolj kot za ostale panoge.

  Samo MS je eden redkih, ki kljub ogromnemu tržnemu deležu, večinoma tudi zardi umazanih prijemov do konkurence (recimo Novell), cene izdelkov praktično ne niža, ampak si celo izmišlja vedno nove prijeme, kako upravičiti visoko ceno. V Visti so se tega lotili z zmešnjavo glede števila možnih licenc od BASIC do ULTIMATE, pa čeprav večino tega programja, ki ga tržijo v dražjih licencah je na VOLJO ZASTONJ NA SPLETU IN BISTVENO VIŠJE KAKOVOSTI, KOT PA JE TA, KI JE SERIJSKO PRILOŽENA K WINDOWS XXX sistemom.

  Jaz sicer vem zakaj je temu tako, samo ni pa nobenega razloga, da bi bilo za zmeraj tako. In to bo MS spoznal, ko bo prepozno.

  STAVITE?

 7. GRiSON Says:

  Imaš prav plače so zelo dobre, imam prijatelja, ki je zaposlen tam in mi včasih iz prve roke kaj prišepne. Visto RC1 sem pred dvemi meseci, že probal. Nekaj časa sem jo imel instalirano na compu, vendar sem se vrnil nazaj na XP-je, mi je veliko bolj domač.

 8. Dr. ONYX - predsedniški kandidat » Blog Arhiv » Buena (MS) Vista Says:

  […] Hasta la Vista (VISTA) […]

 9. Marjan Says:

  Ma MS je pogruntal, na kaj se masa pali… in potem ji prodaja lastno neumnost. Mi pa če smo pametni, imamo več kot dovolj odprtokodnih alternativ. Hvala bogu, vsaj to!

 10. Dr. ONYX - predsedniški kandidat » Blog Arhiv » Hasta la Vista (VISTA) RELOADED Says:

  […] – Hasta la Vista (Vista)    […]

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: