Neznosna lahkost javnega naročanja

Kot davkoplačevalec, ki mu večino davkov plačajo kar sami davkoplačevalci, moram priznati in to tudi na podlagi lastnih dolgoletnih izkušenj, kako neverjeten ČRNI HUMOR je javno naročanje v tej državi. Meni praktično z navadno logiko je nerazumljivo, koliko težav ima država z izgradnjo pediatrične klinike, ki se vleče leta.

Najprej potreba, ker se stara podira in je premala, potem se zadeve loti politika. Razpisi, seje, kazenske ovadbe, težave z marmorjem, potem zbiranje medvedkov, dobrodelni koncerti, pa zopet kazenska ovadba, razpisi, nove težav, omizja, tarče, trenja, medvedki, dobrodelni prispevki … Praktično skoraj na vseh čestitkah, ki sem jih dobil novega leta 2006/2007, je navedeno, da se sredstva za darila donirajo za razne aparate, ki jih potrebuje pediatrična klinika.

https://i0.wp.com/www.kidswitharthritis.org/graphics/images/teddybear.jpg

Praktično enaka zgodba je onkologija, operacijske mize …

Na drugi strani pa recimo prevozi z helikopterjem ponesrečencev se rešijo TRIVIALNO, brez razpisa, z neko malo uredbo, pa čeprav sami prevozi z helikopterjem niso bili nikdar problem, ker je to počela policijska ali vojaška helikopterska enota, ki mora nenazadnje zaradi usposabljanja naleteti na leto določeno število ur. Torej je šlo za nekakšno win won situacijo. Piloti se učijo, pa še rešujejo življenja obenem.

Samo ne, to nekomu ni bilo več všeč in je našel PAMETNEJŠO, A BISTVENO DRAŽJO REŠITEV, izgleda v prid nekoga, ki je imel dovolj visoke taroke. To, da gre na leto baje samo za nekaj 10 prevozov z helikopterjem, ni podatek za na odmet.

Na drugi strani kar se tiče tehnike za povzročanje potrebe po nujnih reševalnih prevozih, beri orožarska industrija, pa so zadeve praktično neznosno enostavne.

Napišeš neke specifikacije za kovinsko škatlo za prevoz ŽIVE SILE, ki so STROGO TAJNE, narediš razpis, na katerega se javita dva ponudnika in izbereš tistega, ki deluje kot najugodnejši. Ker je zadeva STROGO TAJNA seveda neprijetna vprašanja naletijo na ZID TIŠINE. Da bo zadeva še večji ČRNI HUMOR, gre za sredstva v višini bivši 64 MILIJARD SIT, po izboru pa z pogajanji naknadno dosežeš, da je KONČNA CENA ŠE VIŠJA ZA NEKAJ BIVŠIH MILIJARD. Seveda je tudi vsebina pogajanj STROGO TAJNA.

Torej vojaške oklepnike kupiš v nekaj potezah: izbira, razpis, izbira drugič, POGAJANJA O POVIŠANJU CENE, pogodba. PIKA. As simple as it gets. Lažje se enostavno ne da.

3 komentarji to “Neznosna lahkost javnega naročanja”

 1. mijau Says:

  Pri pediatrični kliniki malo zavirajo, ker poslušajo, kako rodnost v Sloveniji upada, pa niso prepričani, ali jo bodo sploh rabili.

  Pri Patriotih pa ne gre za to, da bi jih rabili, ampak ker tako ukazuje NATO.

 2. dronyx Says:

  Ja, saj je logično, samo še vedno nekoliko čudno.

 3. Dule Says:

  Obljubili so nam cenejšo vojsko ali ne!
  Ne gre se za patriote, ker protiavionska zaščita je v najemu. Gre se za Patrie, čete že zanima.
  zadnjič sem čital, da smo vrnili nazaj 1635 Miljard. Sedaj ne vem kako so to mislili? Av € ?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: